Κυριακή 14 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ
ΦΩΤ.

Οι κομματικές οργανώσεις της Δυτικής Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ προσφέρουν 800 ευρώ, στη μνήμη του συντρόφου ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΡΟΥ, συνεπή αγωνιστή και υπερασπιστή της εργατικής τάξης, μπροστάρη κομμουνιστή σε όλους τους αγώνες του Κόμματός μας. Η απουσία του αφήνει μεγάλο κενό και στο Κόμμα μας και στο Κίνημα. Ολοι εμείς οι σύντροφοί του θα συνεχίσουμε στο δρόμο που μας δίδαξε στους δύσκολους καιρούς που έρχονται για την τάξη μας.

***

3 ΦΩΤ.

Στις 28 Γενάρη ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (ο ΜΠΑΤΑΚΑΣ) έκλεισε έναν ακόμα χρόνο από τις 28 Γενάρη 1948 που η ασφάλεια Αθηνών τον σκότωσε έξω από συγγενικό του σπίτι. Ητανε μια από τις εξέχουσες μορφές της Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα. Διακρινόταν για το θάρρος του, την αφοσίωσή του στο Κόμμα και την προσωπική του παλικαριά. Γεννήθηκε στο χωριό Στρίγκο Τεγέας το 1913 - και σε ηλικία 17 χρόνων οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Πιάστηκε από τη δικτατορία του Μεταξά. Δραπέτευσε από τη Φολέγανδρο μαζί με τους άλλους συνεξόριστους, το Μάη του 1941. Τον Αύγουστο του 1943 πιάστηκε ξανά από όργανα της Ειδικής Ασφάλειας όπου αιμόφυρτος μεταφέρθηκε σε κατάσταση αναισθησίας με ένα καροτσάκι στο άντρο της οδού Ελπίδας, εκεί που σκότωσαν κι άλλους συντρόφους, μεταξύ αυτών και την ΗΛΕΚΤΡΑ. Υπήρξε μαζί με άλλους συντρόφους υπεύθυνος των αναπήρων πολέμου 1940 - 41. Τοποθετήθηκε Γραμματέας της 6ης Αχτίδας της ΚΟΑ (Καισαριανή - Παγκράτι - Βύρωνα - Δουργούτι), όπου ο ΕΛΑΣ της περιοχής πολεμούσε στην πρώτη γραμμή με τα όπλα τους κατακτητές και γερμανοτσολιάδες. Αυτόν τον ήρωα της Εθνικής Αντίστασης τον σκότωσε η Ασφάλεια της Αθήνας έξω από συγγενικό του σπίτι, στο Χαλάνδρι, μετά από άγριο κυνηγητό που του είχαν κάνει.

ΑΛΕΚΟΣ ΓΚΟΛΦΙΔΗΣ
ΑΛΕΚΟΣ ΓΚΟΛΦΙΔΗΣ
Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του θείου του ΓΙΑΝΝΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ (Καπετάν Μαυραγάνη) που εκτελέστηκε στις 16.2.1948 στην Τρίπολη, και του ΚΩΣΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (Ακροναυπλιώτης), που πριν τη δολοφονία του, τον πέρασαν από τα βασανιστήρια του Μακρονησιού, ως και για τους υπόλοιπους αγωνιστές του χωριού Σαρίγγου, προσφέρουμε 300 ευρώ για ενίσχυση του Αρχείου του Κόμματος.

Η συντρόφισσά του

Νότα Παναγοπούλου

***

2 ΦΩΤ.

Συμπληρώνονται την Κυριακή 14 Μάρτη 6 μήνες που έφυγε από τη ζωή το στέλεχος του ΚΚΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΔΑΣ, από την Καλλιράχη της Θάσου. Ο σ/φος Παναγιώτης αφιέρωσε τη ζωή του για το καλό του λαού , για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης, για το Σοσιαλισμό. Στάθηκε αταλάντευτος, αποφασιστικός στην υπόθεση και τα ιδανικά του ΚΚΕ. Τον διέκρινε η λεβεντιά, η αγωνιστικότητα, η σταθερότητα στις αρχές του Κόμματος. Αντιπάλευε τον οπορτουνισμό και το συμβιβασμό, κάθε φαινόμενο συναίνεσης και ταξικής συνεργασίας. Ηταν σεμνός, ανιδιοτελής, όπως αρμόζει στους λαϊκούς αγωνιστές, στους κομμουνιστές. Είχε τη σεμνότητα εκείνων των τίμιων αγωνιστών που αφήνουν τα έργα τους και τις πράξεις τους να μιλάνε για αυτούς. Για τη δράση του εξορίστηκε, επί σειρά ετών, στο Παρθένι, στο Λακκί της Λέρου και στα Κύθηρα.

ΜΩΣΑΪΔΗΣ ΘΕΜΗΣ
ΜΩΣΑΪΔΗΣ ΘΕΜΗΣ
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΔΑΣ εκτελέστηκε στις 26 Ιούνη του 1948 στου Γουδή. Το 1913 στρατεύτηκε στο Λιμενικό Σώμα και υπηρέτησε στο Λιμεναρχείο στη Θεσσαλονίκη. Με την κατάληψη της χώρας από τους Γερμανούς, το 1942 οργανώθηκε στο ΕΑΜ και με εντολή του έφυγε στη Μέση Ανατολή. Εντάχθηκε στο θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ». Πήρε μέρος στο κίνημα της Μέσης Ανατολής. Με την καταστολή του από τους Αγγλους ιμπεριαλιστές, κλείστηκε σε διάφορα στρατόπεδα. Αφέθηκε ελεύθερος με την αποχώρηση των Γερμανών. Πιάστηκε το 1947. Αφού βασανίστηκε απάνθρωπα εκτελέστηκε μαζί με άλλους συντρόφους του αξιωματικούς του πολεμικού ναυτικού.

Στην μνήμη τους, η Πηνελόπη Ροδά προσφέρει 100 ευρώ στην ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤ.

Την 1η Μαρτίου 2010, συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από το θάνατο του συντρόφου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΧΡΑ, από την Ομβριακή Δομοκού.

Στη μνήμη του, τα παιδιά του Δημήτρης Ντότσικας και Παναγιώτης Μπούχρας προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ν. Ιωνίας.

***

ΦΩΤ.

Προχτές, στις 11 Μάρτη 2010, συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του σ. ΓΙΩΡΓΗ ΚΥΡΚΑ. Ο σ. Γιώργης ήταν ένας από τους πολλούς που σε δύσκολες εποχές για το λαϊκό κίνημα και ιδιαίτερα για τους κομμουνιστές, υπέστη διώξεις για τις ιδέες και τη δράση του. Εδωσε μάχες μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Αμέσως μετά τη Βάρκιζα «πέρασε» από Μακρόνησο και, στη συνέχεια, τον έστειλαν στον Αϊ - Στράτη με άλλους 500 συντρόφους που ήταν στο «Σύρμα». Απελευθερώθηκε το 1952 αλλά μην υπακούοντας στους περιοριστικούς όρους δέχτηκε κυνηγητό με αποκορύφωμα τη δολοφονική επίθεση εναντίον του από τραμπούκους της περιοχής. Την περίοδο της Χούντας έμεινε άλλα 4,5 χρόνια εξόριστος. Ο σ. Γιώργος στάθηκε ως το τέλος της ζωής, μέλος του Κόμματος, πιστός στα ιδανικά του Μαρξισμού - Λενινισμού, δεν ταλαντεύτηκε σε καμιά περίοδο. Τόσο στην περίοδο του 1967 - '68 όσο και την περίοδο 1989 -1991 έδωσε αταλάντευτα τη μάχη ενάντια στον οπορτουνισμό και τους φορείς του.

ΥΦΑΝΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΥΦΑΝΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Στη μνήμη του, προσφέρω 200 ευρώ, μέσω ΚΟ Μαγνησίας, για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Η γυναίκα του Ελένη.

***

ΦΩΤ.

Την 1η Μάρτη 1985 έφυγε από τη ζωή μας η γυναίκα μου και μάνα μας ΕΛΛΗ ΦΩΚΑ.

Στη μνήμη της, όπως κάθε χρόνο, στον καθημερινό μας σύντροφο, το «Ριζοσπάστη», 50 ευρώ και 50 ευρώ στην ΠΕΑΕΑ, για την ανέγερση του μνημείου στη Φλώρινα.

Νίκος Γεράσιμος και Ελευθέριος Φωκάς

***

2 ΦΩΤ.

Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΡΑΘΥΡΑΣ εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές και τους συνεργάτες τους στη Χαλκιδική, το Φλεβάρη 1943, γιατί πολεμούσε για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Ο αδελφός του ΡΗΓΑΣ ΠΑΡΑΘΥΡΑΣ, εκτελέστηκε στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης, τον Μάρτη του 1951, γιατί πάλεψε για τα ιδανικά του σοσιαλισμού και της ειρήνης.

Η αδελφή τους Τασούλα προσφέρει, στη μνήμη τους, 200 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤ.

Για τα πέντε χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μου συζύγου ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ προσφέρω 80 ευρώ στο ΚΚΕ.

Δήμητρα Παπαδοπούλου

***

ΦΩΤ.

Σήμερα 14 Μάρτη συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΟΛΗ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης. Για τη δράση της στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, φυλακίστηκε και διώχθηκε μετά την απελευθέρωση. Εμεινε πιστή στα ιδανικά του αγώνα ως το θάνατό της.

Στη μνήμη και στους αγώνες της, τα παιδιά της Θωμάς, Γεωργία και Λευτέρης προσφέρουν για την ενίσχυση του ΚΚΕ 250 ευρώ, μέσω ΝΕ Αιτ/νίας.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου μου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης που υπήρξε πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Χαλανδρίου, του ΑΛΕΚΟΥ ΓΚΟΛΦΙΔΗ, η γυναίκα του Ουρανία προσφέρει 10 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Κάτω Χαλανδρίου.

***

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΑΜΠΗΣ
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΑΜΠΗΣ
ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας και αξέχαστου συζύγου, πατέρα και παππού ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΥΦΑΝΤΗ (Ηρακλή), στελέχους του ΚΚΕ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και Πολιτικού Επιτρόπου με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη της ηρωϊκής ΙΙ Μεραρχίας του ΔΣΕ (Ρούμελης), με διοικητή τον καπετάν Διαμαντή, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κάτω Χαλανδρίου.

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του ΜΠΑΤΖΙΟΛΑ ΙΩΑΝΝΗ, μέλους της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ με τη συμπλήρωση έτους από το θάνατό του, τα παιδιά του Γιώργος και Μαρία προσφέρουν 150 ευρώ στο Κόμμα, μέσω ΚΟΒ ΟΣΕ Λάρισας.

***

2 ΦΩΤ.

Στη Στη μνήμη του συζύγου μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΣΗΦΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, του αδελφού μου ΘΕΜΗ ΜΩΣΑΪΔΗ και της θείας μου ΧΑΡΙΚΛΕΙΑΣ ΚΑΚΟΥΛΙΔΟΥ, επίσης αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω, μέσω ΚΟ Ντεπό Θεσ/κης, 50 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος, του ΚΚΕ.

Αντιόπη Ιωσηφίδου

***

Στη μνήμη του ΖΗΣΗ ΛΑΜΠΡΟΥ που απεβίωσε το 2003, του ΛΕΩΝΙΔΑ ΛΑΜΠΡΟΥ που εκτελέστηκε στο Λαζαρέτο το 1948, του ΣΠΥΡΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ, αγνοούμενου μαχητή του ΔΣΕ, του ΑΛΕΚΟΥ ΝΤΑΛΙΑΝΗ, που δολοφονήθηκε το 1945 από εγκληματία παρακρατικό στο χωριό Σχηματάρι Βοιωτίας, και του ΘΑΝΑΣΗ ΝΤΑΛΙΑΝΗ, που εκτελέστηκε στα 1948 στις φυλακές της Αίγινας.

Στη μνήμη όλων των παραπάνω προσφέρουμε στο παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Πετρούπολης 200 ευρώ για την ανέγερση του Μνημείου του ΔΣΕ στη Φλώρινα.

Ασημίνα Νταλιάνη - Λάμπρου

Σπυριδούλα (Ρούλα) Λάμπρου

Γιαννούλα

***

3 ΦΩΤ.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΕΞ. ΦΩΤΙΑΔΗΣ γεννήθηκε στο Μυλοχώρι το 1922 από γονείς κομμουνιστές. Μέλος της ΟΚΝΕ από προπολεμικά. Σκοτώθηκε το 1941 από νάρκη στο κεντρικό Κιλκίς, στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει όπλα που εγκατέλειψε ο ελληνικός στρατός, για να χρησιμοποιηθούν στην Αντίσταση κατά των κατακτητών.

ΦΩΚΑ ΕΛΛΗ
ΦΩΚΑ ΕΛΛΗ
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ, αδελφός του γεννήθηκε το 1925. Στην Κατοχή ήταν γραμματέας της ΕΠΟΝ του χωριού του. ΕΛΑΣίτης, ταγματάρχης του ΔΣΕ στον Εμφύλιο. Σκοτώθηκε στο Παγγαίο το 1949.

Ο ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ, αδελφός του γεννήθηκε το 1927. Μαχητής του ΔΣΕ, σκοτώθηκε το 1948.

Στη μνήμη τους, ο γιος τους και αδελφός τους και κουνιάδος του Ηλία Μετενίδη, Βλαδίμηρος, η γυναίκα του Κατίνα και τα παιδιά του πρόσφεραν 140 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ και 140 ευρώ για το Μνημείο της Φλώρινας.

***

ΦΩΤ.

Ο Κ. ΠΡΙΜΠΑΣ ακολούθησε ομάδα ανταρτών το 1947 σε ηλικία 13 ετών και ήταν ο μικρότερος μαχητής του ΔΣΕ στον νομό Ευρυτανίας. Πιάστηκε το 1949 στην Γκιώνα Φθιώτιδας και καταδικάστηκε από το στρατοδικείο Λαμίας σε 20 χρόνια κάθειρξη. Ως ανήλικος, όμως, οδηγήθηκε στις παιδουπόλεις της Φρειδερίκης όπου έμεινε έγκλειστος για 3 χρόνια.

Η Μαρίκα Σερέτη, αδελφή του, και ο Δημήτρης Σερέτης προσφέρουν 50 ευρώ στην Ν.Ε. Ευρυτανίας.

***

φωτό

Στις 27.2.10 έφυγε από τη ζωή η σ. ΑΡΕΤΗ Ι. ΤΣΙΑΜΗ. Γεννήθηκε στον Αγιο Αντρέα Ευρυτανίας το 1926. Από 2 χρονώ έζησε με τον παππού και τη γιαγιά της μητέρας της, Αλέξη και Αρετή Τσιώνη, στο χωριό Μυρίκη Ευρυτανίας. Στην κατοχή οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Πρόσφερε τις υπηρεσίες της στον αγώνα κατά των κατακτητών, στον οποίο πιστεύανε ο παππούς και η γιαγιά που φιλοξενούσαν αντάρτες στο σπίτι τους, το οποίο έκαψαν οι Γερμανοί. Το 1945 παντρεύτηκε με το Νίκο Κ. Κεφάλα, αγωνιστή του ΕΛΑΣ, ο οποίος έφυγε στο βουνό στο ΔΣΕ καθώς τον κυνηγούσαν οι παρακρατικοί. Αναδείχθηκε σε διμοιρίτη και ονομάστηκε λοχαγός. Σκοτώθηκε το Γενάρη του 1948. Στο βουνό βγήκε και η Αρετή που την πιάσανε στις επιχειρήσεις του '48 στην Γκιώνα. Στο στρατοδικείο Λαμίας καταδικάστηκε σε 10 χρόνια και 6 μήνες φυλακή. Ολα αυτά στα 21 χρόνια της. Εμεινε στις φυλακές Αβέρωφ 6 χρόνια, μέχρι το '53 που απελευθερώθηκε. Το '56 παντρεύτηκε με τον ΕΛΑΣίτη Ιωάννη Γ. Τσιάμη και έζησαν στον προφήτη Ηλία Καρπενησίου. Αναδείχθηκε μέλος της ΝΕ Ευρυτανίας του ΚΚΕ, μέχρι τις 27/2/2010, που άφησε την τελευταία της πνοή. Η ταφή της έγινε στο χωριό της Αγιο Αντρέα Ευρυτανίας.

ΡΗΓΑΣ ΠΑΡΑΘΥΡΑΣ
ΡΗΓΑΣ ΠΑΡΑΘΥΡΑΣ
Στη μνήμη της, ο σύζυγός της Ιωάννης Τσιάμης προσφέρει 50 ευρώ στη ΝΕ Ευρυτανίας.


ΠΑΡΑΘΥΡΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
ΠΑΡΑΘΥΡΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ του Αλέξανδρου
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ του Αλέξανδρου

ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΡΟΔΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΡΟΔΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΚΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΚΑΣ

ΡΟΔΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΡΟΔΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Δημήτρης Χαρός
Δημήτρης Χαρός

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΙΜΠΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΙΜΠΑΣ

ΑΡΕΤΗ ΤΣΙΑΜΗ
ΑΡΕΤΗ ΤΣΙΑΜΗ

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΟΛΗ
ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΟΛΗ

ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (Ακροναυπλιώτης)
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (Ακροναυπλιώτης)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΧΡΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΧΡΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ(Καπετάν Μαυραγάνης)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ(Καπετάν Μαυραγάνης)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ