Κυριακή 21 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Ιστορικά για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

(Α' μέρος)

Σ' ένα μήνα από σήμερα, ξεκινάει στη Σόφια της Βουλγαρίας το νέο ματς για τον παγκόσμιο τίτλο, ανάμεσα στον Βούλγαρο GM Βέσελιν Τοπάλοβ και τον παγκόσμιο πρωταθλητή Βισβ. Ανάντ.

Πρόκειται για το ματς - ρεβάνς που είχε δικαίωμα ο Τοπάλοβ - σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIDE - και τα χρηματικά έπαθλα, όπως είναι γνωστό, θα φτάσουν τα δύο εκατομμύρια ευρώ!

Με αφορμή αυτό το ματς, θα κάνουμε μία ιστορική αναδρομή στο θεσμό του Παγκόσμιου Ατομικού Πρωταθλήματος Αντρών, το οποίο ήδη διεξαγόταν, σε διάφορες μορφές, από το 1500, ωστόσο το πρώτο επίσημο ματς για την ανάδειξη του Πρωταθλητή Κόσμου έγινε το 1886.

Στην πρώτη φάση του Πρωταθλήματος, ο κάθε πρωταθλητής έβαζε τους όρους και έκανε την επιλογή για τους αντιπάλους που θα αντιμετώπιζε. Ετσι ο Αυστριακός Βίλχελμ Στάινιτς νίκησε το 1886 τους Τσούγκερτορτ, Τσιγκόριν, Γκούνσκμπεργκ και πάλι τον Τσιγκόριν και κατέκτησε τον τίτλο του Πρωταθλητή Κόσμου μέχρι το 1894.

Στη συνέχεια, ο Γερμανός Εμάνουελ Λάσκερ νίκησε τους Μάρσαλ, Τάρας, Γιανόβσκι και τον Σλέχτερ (1ο ματς 5-5, 2ο ματς 9,5-1,5) και φυσικά τον Στάινιτς (1ο ματς και τη ρεβάνς) και διατηρεί τον τίτλο μέχρι το 1921.

* Η θέση στο διάγραμμα αυτού του κειμένου είναι από το εκτός FIDE ματς ανάμεσα στον Ρώσο Κράμνικ Βλαντ. και τον Γκάρι Κασπάροβ, Λονδίνο 2000. Ο πρωταθλητής, εκτός FIDE εκείνη την εποχή, Κασπάροβ προσπάθησε να αποφύγει το ματς του «αποπνιγμού» και έπαιξε 23...Πζ8. Πώς θα συνεχίζατε;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ