Τετάρτη 17 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
8η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ
Συζητούν για την απάντηση της νεολαίας στην καπιταλιστική βαρβαρότητα

Με τη συμμετοχή 16 Οργανώσεων Νεολαίας και της ΠΟΔΝ, άρχισαν χτες οι εργασίες στις Βρυξέλλες και ολοκληρώνονται σήμερα

Αποψη από το προεδρείο της Συνάντησης, κατά τις χτεσινές εργασίες
Αποψη από το προεδρείο της Συνάντησης, κατά τις χτεσινές εργασίες
Ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες η 8η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών, που διοργανώνει η ΚΝΕ με θέμα «Η πάλη των νέων κομμουνιστών ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και τον αντικομμουνισμό, για το σοσιαλισμό» και που ξεκίνησε χτες με τη συμμετοχή 16 Οργανώσεων Νεολαίας από χώρες της Ευρώπης καθώς και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) που συμμετέχει ως παρατηρητής.

Στη χτεσινή, πρώτη μέρα των εργασιών της συνάντησης συζητήθηκε η ανάγκη αντίστασης στην καπιταλιστική κρίση και στην επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας. Εκ μέρους του ΚΚΕ χαιρέτισε ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, ο οποίος σημείωσε για τη συνάντηση: «Η φετινή πρωτοβουλία της ΚΝΕ αποκτά ιδιαίτερη πολιτική σημασία γιατί πραγματοποιείται σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και έντασης της αντιλαϊκής πολιτικής του κεφαλαίου και του πολιτικού του προσωπικού, ενάντια στην εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Είναι σημαντική συμβολή στο στρατηγικής σημασίας καθήκον του ΚΚΕ και της ΚΝΕ: Να επιταχυνθεί η διαδικασία της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της κοινωνικής συμμαχίας με τις αγωνιζόμενες δυνάμεις των "αυτοαπασχολουμένων" και της φτωχής και μικρομεσαίας αγροτιάς, να ενισχυθεί το παγκόσμιο εργατικό κίνημα. Συμβάλλει στην αντιστοίχιση της πάλης της εργατικής τάξης και της νεολαίας στις σύγχρονες αυξημένες ανάγκες της ταξικής πάλης».

Την εισήγηση για το θέμα της πρώτης μέρας έκανε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Αναφερόμενος στο σκοπό της συνάντησης, σημείωσε: «Σε αυτές τις συνθήκες νιώθουμε την ανάγκη να ενισχυθεί η κοινή δράση, η διακριτή και δυναμική παρουσία των Κομμουνιστικών Νεολαιών. Η μεγάλη συμμετοχή στη φετινή συνάντηση ΚΝ κατά τη γνώμη μας επιβεβαιώνει την ανάγκη συνέχισης αυτών των συναντήσεων, αλλά και εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ των οργανώσεών μας. Η αντίθεση στον αντικομμουνισμό, η πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματα της νεολαίας ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές, η αντιπαράθεση στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, η προβολή της ανωτερότητας του σοσιαλισμού είναι άξονες που μπορεί να ενισχυθεί η κοινή μας δράση». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «Γνώμη μας είναι ότι οι κομμουνιστές σήμερα έχουμε το εξής καθήκον: Να εξηγήσουμε με την κοσμοθεωρία μας στους εργάτες και τη νεολαία τις αιτίες της κρίσης και να πείσουμε για την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού στηριγμένοι στην πείρα από την οικοδόμηση του 20ού αιώνα. Ο σοσιαλισμός σε λίγα χρόνια έλυσε προβλήματα που δεν μπορεί να λύσει ο καπιταλισμός για αιώνες. Εξασφάλισε το δικαίωμα στη δουλειά, δωρεάν Υγεία, Παιδεία, ανέπτυξε το λαϊκό αθλητισμό και τον πολιτισμό, κατάργησε την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, έδειξε την υπεροχή του σοσιαλισμού έναντι του καπιταλισμού».

Εκ μέρους της ΠΟΔΝ, ο πρόεδρός της, Τιάγκο Βιέιρα, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Την τρέχουσα περίοδο εντείνεται η σύγκρουση των δύο αντιμαχόμενων πλευρών ανά τον κόσμο. Οι ιμπεριαλιστές από τη μια και οι λαοί από την άλλη. Οι ιδιωτικοποιήσεις στην Παιδεία και την Υγεία, η επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα των εργαζομένων εντείνουν την εκμετάλλευση (...) Η κρίση δεν πρέπει να πέσει στην πλάτη των λαών. Δεν είναι οι λαοί αυτοί που δημιούργησαν την κρίση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ