Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δεν είμαστε... δεύτερης κατηγορίας»

Διαμαρτυρία φαρμακοποιών απομακρυσμένων περιοχών

Προς όλους τους αρμόδιους φορείς απευθύνει τη διαμαρτυρία του ο φαρμακοποιός Νίκος Κατσιμπούλας, από το Μαρμάρι Ευβοίας, καταγγέλλοντας τα σχετικά με τις δυνατότητες συνταγογραφίας των αγροτικών γιατρών σύμφωνα με το ΠΔ 67/2000 παρ. 13 του άρθρου 2, με αρνητικές επιπτώσεις για τους φαρμακοποιούς. Αναφέρει: «Μας καταστρέφει ολοκληρωτικά ως φαρμακεία απομακρυσμένων επαρχιακών περιοχών και χωριών, που δεν έχουν Κέντρα Υγείας, ιατρούς ειδικευμένους και εξαρτώνται ολοκληρωτικά από τους αγροτικούς γιατρούς.

Συγκεκριμένα, και για παράδειγμα, το χωριό όπου βρίσκεται το φαρμακείο μου απέχει άνω των 20 χλμ. από το ΚΥ Καρύστου. Αλλες δε περιοχές πάνω από 40 χλμ. κ.ο.κ. Επομένως είναι αδύνατον στους ασφαλισμένους να μετακινούνται κατά τακτά χρονικά διαστήματα στο ΚΥ Καρύστου, είτε για γνωματεύσεις είτε για θεωρήσεις. Το ΠΔ 67/2000 δημιουργεί διακρίσεις ανάμεσα στα φαρμακεία αστικών περιοχών και χωριών και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο των φαρμακείων μας και εγκατάλειψη από πλευράς φαρμακευτικής κάλυψης των κατοίκων και ασφαλισμένων των περιοχών αυτών.

Κάνουμε απελπισμένη έκκληση στους αρμόδιους, για τη μη εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης. Προτείνουμε ή να εξαιρεθούν οι περιοχές αυτές που δεν έχουν ειδικευμένους γιατρούς και ελεγκτές ταμείων, ή, άλλως, να φροντίσουν άμεσα τα πλησιέστερα ΚΥ και περιφερειακά νοσοκομεία να καλύψουν καθημερινά τα αγροτικά ιατρεία με ειδικευμένους ιατρούς του ΕΣΥ, γιατί ούτε οι κάτοικοι των περιοχών αυτών είναι πολίτες β΄ κατηγορίας, ούτε εμείς οι φαρμακοποιοί των χωριών είμαστε επιστήμονες αυτής της κατηγορίας. Εμείς, εκτός του επαγγέλματός μας - και είναι αποδεδειγμένο αυτό - σε αντίξοες συνθήκες, ασκούμε και κοινωνικό λειτούργημα στις περιοχές αυτές.

Αναμένουμε την αποφασιστική δράση των Φαρμακευτικών Συλλόγων σ' όλη τη χώρα και την άμεση αναθεώρηση των εξωπραγματικών απόψεων των φορέων υγείας, αλλιώς κλείνουμε τα φαρμακεία μας και μεταφερόμαστε, όπως επιθυμείτε κύριοι του υπουργείου, σε αστικές περιοχές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ