Τρίτη 30 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανοδος της «Δημοκρατικής Ενότητας Σκηνοθετών»

Αύξηση της «Δημοκρατικής Ενότητας Σκηνοθετών» - Συνεργαζόμενοι (ΔΕΣ) κατέγραψαν τα αποτελέσματα των εκλογών (28/3) στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών. Σε σύνολο 9 εδρών, η «Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών» - Συνεργαζόμενοι καταλαμβάνει 2 έδρες, αυξάνοντας κατά 1 τη δύναμή της. Η παράταξη «Ενότητα - Οραμα» απέσπασε 7 έδρες. Από τη ΔΕΣ εκλέγονται οι Γιώργος Μπακόλας και Λεωνίδας Βαρδαρός. Από την παράταξη «Ενότητα - Οραμα» εκλέγονται οι: Χάρης Παπαδόπουλος, Νίκος Σέκερης, Τώνης Λυκουρέσης, Κώστας Φέρρης, Τάκης Σπυριδάκης, Βίκυ Πεζίρη, Γιάννης Μόρτζος. Η συγκρότηση του ΔΣ σε σώμα θα γίνει αύριο.

Αυτό το θετικό αποτέλεσμα της ΔΕΣ έχει ιδιαίτερη σημασία, σε μια περίοδο ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης στον κινηματογραφικό χώρο. Βασικό χαρακτηριστικό της αντιπαράθεσης είναι ο προσανατολισμός της ανάπτυξης του οπτικοακουστικού τομέα, αν δηλαδή θα εμβαθύνουν και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες πλήρους εμπορευματοποίησής του προς όφελος της «αγοράς» και σε βάρος των δημιουργών και του λαού, όπως επιδιώκει η ΕΕ, η κυβέρνηση και τα μονοπώλια παραγωγής, διανομής και αιθουσών ή το αντίθετο.

Το αποτέλεσμα δείχνει τα μεγάλα περιθώρια που υπάρχουν για τον απεγκλωβισμό των συνειδήσεων των δημιουργών από τη «φάκα» που τους έστησε το σύστημα, το οποίο επιδιώκει την πλήρη υποταγή τους στο κυρίαρχο, αντιδραστικό πολιτιστικό μοντέλο ή τον «αναχωρητισμό» τους. Η ΔΕΣ στόχο έχει την ενότητα των δημιουργών για την απόκρουση των σχεδιασμών της ΕΕ και των συμμάχων της στον οπτικοακουστικό τομέα, παλεύοντας για τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των σκηνοθετών, για έναν κινηματογράφο στην υπηρεσία του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ