Τετάρτη 31 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Το «κουτσομπολιό» στο μικροσκόπιο

Με τις πρωινές και τις μεσημεριανές εκπομπές, που ασχολούνται με τα κουτσομπολιά, τα «κους κους» και τη λεγόμενη ...σόου μπιζ με τα σκάνδαλά της και που «οργιάζουν» τα τελευταία χρόνια με την προβολή «θεμάτων» που ευτελίζουν τον άνθρωπο χάρη γούστου και μάλιστα προβάλλονται σε ώρες που τα παιδιά παρακολουθούν τηλεόραση, αποφάσισε να ασχοληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Ετσι, χτες, μετά ίσως και από απουσία χρόνων ουσιαστικής παρέμβασης, όπου το ΕΣΡ ...επετειακά επέβαλε πρόστιμα σε κραυγαλέα περιστατικά, η Ολομέλεια αποφάσισε να «ρίξει» πρόστιμα σε πρωινές και μεσημεριάτικες εκπομπές. Μάλιστα, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ι. Λασκαρίδης, η «ήπια αντιμετώπισή τους από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχουν φτάσει σ' αυτό το σημείο τέτοιου είδους εκπομπές». Είπε, επίσης, ότι «έχει παραγίνει το κακό» και για το λόγο αυτό πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι για το τι προβάλλουν αυτές οι εκπομπές.

Στο ...στόχαστρο του ΕΣΡ μπήκαν οι εκπομπές του ALPHA «Δέστε τους» και «Κους κους το μεσημέρι» και του STAR «Πρωινή Μελέτη». Στο ALPHA για τις δύο εκπομπές επιβλήθηκαν συνολικά 80.000 ευρώ, ενώ στο STAR 50.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στην εκπομπή «Δέστε τους», τιμωρήθηκαν για υποβαθμισμένη ποιότητα και προστασία ανηλίκων. Στην εκπομπή που προβλήθηκε στις 17.11.2009 και ώρα 17.33 παρουσιάστηκε βίντεο κλιπ με άσεμνες σκηνές. Το ποσό των 30.000 ευρώ επιβλήθηκε στην εκπομπή «Κους κους το μεσημέρι», που προβλήθηκε στις 7.12.2009. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τις δίαιτες, αλλά και τα «ωραιότερα και χειρότερα οπίσθια της σόου μπιζ». Το ΕΣΡ θεώρησε ότι ο τρόπος με τον οποίο οι πανελίστες συζητούσαν το θέμα γινόταν με τρόπο που ευτέλιζε αυτούς που παρουσίαζαν. Και σε αυτήν την περίπτωση το πρόστιμο επιβλήθηκε για «προστασία ανηλίκων και ποιοτική στάθμη προγράμματος».

Στην «ποιότητα προγράμματος» και την «προστασία ανηλίκων» βασίστηκε και το πρόστιμο των 50.000 ευρώ που επιβλήθηκε στο STAR για την εκπομπή «Πρωινή Μελέτη». Στις 13.11.2009 παρουσιάστηκαν αποσπάσματα «απρεπή», «άσεμνα», «σκανδαλώδη» και ακατάλληλα, από ένα βιβλίο.

Παράλληλα, πρόστιμο 15.000 ευρώ επιβλήθηκε στον «Σκάι TV» για την προβολή επεισοδίου της ξένης σειράς «Dexter». Στο επεισόδιο που προβλήθηκε στις 13.10.2009 και ώρα 10.30 το βράδυ, περιέχονταν σκηνές τρόμου και η σήμανση που υπήρχε ήταν «απαραίτητη η γονική συναίνεση», ενώ έπρεπε να είναι «ακατάλληλη για ανηλίκους». Το ΕΣΡ, σε αυτήν την περίπτωση, θεώρησε ότι υπήρξε «λανθασμένη πληροφόρηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ