Τετάρτη 31 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ
Μελετούν τα νέα προγράμματα σπουδών

Ενίσχυση του ρόλου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και των φορέων που υποστηρίζουν την εκπαιδευτική πολιτική του (Κέντρο Εκπαιδευτικής Ερευνας και Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών) ανήγγειλε χτες η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, προκειμένου αυτό να ανταποκριθεί στο σχεδιασμό των νέων αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Τα νέα προγράμματα σπουδών θα είναι το βασικό εργαλείο για να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις που θα διαλύσουν τον ενιαίο χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για το «νέο σχολείο», το νέο πρόγραμμα σπουδών θα είναι «ανοιχτό και ευέλικτο», καθώς και «παιδαγωγικά διαφοροποιημένο για να λαμβάνει υπόψη τους διαφορετικούς ρυθμούς μάθησης των μαθητών, τις ιδιαιτερότητες στην τάξη, τις διαφορετικές κοινωνικο-πολιτισμικές αναπαραστάσεις». Παράλληλα κι ενώ τόσο εύγλωττα μιλούν για διαφοροποίηση ως προς το τι μαθαίνει το κάθε παιδί ακόμα και μέσα στην ίδια τάξη (ανάλογα με τους ...«ρυθμούς» του, λες και η ανάγκη για γνώση διαφοροποιείται με ...βιολογικούς όρους), πουθενά στις εξαγγελίες του νέου σχολείου δε γίνεται λόγος για σχολικά βιβλία.

Στο πνεύμα της διαμόρφωσης, λοιπόν, των νέων διαφοροποιημένων προγραμμάτων, η υπουργός Παιδείας συναντήθηκε χτες με τη νέα ηγεσία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (πρόεδρός του έχει οριστεί ο καθηγητής Κλήμης Ναυρίδης).

Σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού, τις τελευταίες μέρες «αυτά τα προγράμματα σπουδών θέλουν συνολικά δεκαοκτώ μήνες. Εχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες Α', Β' Δημοτικού και πάμε σε πιλοτικές εφαρμογές τους (...) θα δούμε, πιλοτικά, αλλαγές από το Σεπτέμβριο και θα πάμε στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού από του χρόνου, που θα έχουμε τα προγράμματα σπουδών». Απώτερος στόχος της κυβέρνησης όπως έχει περιγραφεί στο σχέδιο για το νέο σχολείο είναι να γενικευτεί η εφαρμογή των νέων προγραμμάτων στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια όλης της χώρας τη σχολική χρονιά 2012-2013.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ