Πέμπτη 1 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δρομολογεί και τον «Καλλικράτη»

Σαρωτικές ανατροπές σε όλα τα επίπεδα μέσα από την προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης

Την επίσπευση της κατάθεσης του σχεδίου νόμου «Καλλικράτης» για τη νέα διοικητική δομή της χώρας αποφάσισε χτες η κυβέρνηση, αφού βάσει των κυβερνητικών σχεδιασμών το νέο διοικητικό μοντέλο θα αποτελέσει το βασικό «μοχλό» για την εφαρμογή του συνόλου των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί μετά την Κυριακή του Θωμά, όπως αποφασίστηκε χτες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο το χωροταξικό σχέδιο όσο και οι αρμοδιότητες που θα έχουν οι νέοι δήμοι και οι περιφέρειες «είναι έτοιμα» και θα παρουσιαστούν μέχρι τις 15 Απρίλη. Θα ακολουθήσει «σύντομη διαβούλευση» με τους αρμόδιους φορείς ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ και μέσα στο Μάη θα ψηφιστεί στη Βουλή. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν χτες ότι αριθμός των νέων δήμων δε θα υπερβαίνει τους 370 (από 1.034 που είναι σήμερα) και οι περιφέρειες τις επτά (από 13 που είναι σήμερα).

Οι νέοι αυτοδιοικητικοί θεσμοί, τόσο σε επίπεδο δήμων, όσο και σε επίπεδο περιφερειών, προβλέπεται να αναλάβουν νέες, πολύ περισσότερες αρμοδιότητες από αυτές που έχουν οι σημερινοί ΟΤΑ. Μια σειρά τομείς - για τους οποίους απαιτείται κρατικός κεντρικός έλεγχος - όπως αυτοί της προστασίας της Δημόσιας Υγείας, της προστασίας της παιδικής και της τρίτης ηλικίας, της Παιδείας (σχολικά κτίρια κλπ.) κ.ά. θα περάσουν στους νέους δήμους. Αυτόματα θα ανοίξει ο δρόμος για την παραπέρα εμπορευματοποίηση μιας σειράς κοινωνικών παροχών, αλλά και για τη δημιουργία ευνοϊκότερων όρων για επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων στα νέα, λιγότερα σε αριθμό, αλλά με μεγαλύτερη πληθυσμιακή συγκέντρωση, αυτοδιοικητικά σχήματα.

Συγχρόνως η κυβέρνηση θα δώσει τη δυνατότητα στους νέους δήμους και τις περιφέρειες να αναπτύξουν «τοπικό φορολογικό σύστημα» που θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερα χαράτσια στις πλάτες του λαού.

Μέσα από το νέο διοικητικό μοντέλο, η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει σαρωτικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, με την επέκταση όλων των μορφών ελαστικής απασχόλησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ