Τετάρτη 7 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ «ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ» ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ
Στη λογική των χαρατσιών

Μπορεί η «ρύθμιση Σουφλιά» που προέβλεπε χαράτσι ύψους 10% επί της αντικειμενικής αξίας για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων να έχει ανασταλεί μέχρι τις 29 Απρίλη, ωστόσο και η νέα ρύθμιση που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα κινείται στην ίδια γραμμή: Θα προβλέπει, δηλαδή, την πληρωμή προστίμου που θα κυμαίνεται από 8% έως και 14% επί της αντικειμενικής αξίας του υπό «τακτοποίηση» κλειστού ημιυπαίθριου χώρου!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μόνη διαφορά από την προηγούμενη ρύθμιση θα είναι ότι δε θα μπορούν να «τακτοποιηθούν» παρανομίες που έγιναν σε υπόγεια και πιλοτές. Οπως, για παράδειγμα, οι πιλοτές και τα υπόγεια που άλλαξαν χρήση και μετατράπηκαν σε μπαρ, εστιατόρια κλπ. Επίσης προϋπόθεση για την «τακτοποίηση» θα είναι οι κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι να βρίσκονται εντός του νόμιμου περιγράμματος της οικοδομής. Επίσης η «τακτοποίηση» θα υφίσταται μόνο για όσο καιρό «ζει» το ακίνητο και όχι εάν κατεδαφιστεί για να κτιστεί στη θέση του ένα νέο.

Η κυβέρνηση από την «τακτοποίηση» των κλειστών ημιυπαίθριων προσδοκά ότι θα έχει έσοδα γύρω στα 2 δισ. ευρώ, τα οποία, όμως, θα υποστηρίξει ότι ...δε θα καταλήξουν στις «μαύρες τρύπες» των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά θα μπουν στο λεγόμενο Πράσινο Ταμείο, ώστε να χρησιμοποιηθούν για αναπλάσεις και για δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, κατά προτεραιότητα στον ίδιο δήμο που βρίσκεται το κάθε ακίνητο με τον παράνομα κλειστό ημιυπαίθριο χώρο.

Με το «τέχνασμα» άλλωστε αυτό η κυβέρνηση ελπίζει να παρακάμψει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και να νομιμοποιήσει τους κλειστούς αυτούς ημιυπαίθριους χώρους, έτσι ώστε αυτοί τελικά και να εξαιρούνται από την κατεδάφιση και να μπορούν να μεταβιβάζονται ελεύθερα, χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις σε όλους τους συντελεστές (κατασκευαστές, ιδιοκτήτες, μεσίτες, συμβολαιογράφους κ.ά.).

Πάντως, η νομιμοποίηση από το ΣτΕ φαντάζει πολύ δύσκολη, καθώς η Ολομέλειά του πριν από μερικούς μόλις μήνες έκρινε πως είναι αντισυνταγματική η νομιμοποίηση οποιασδήποτε αυθαίρετης κατασκευής, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεται εντός ή εκτός σχεδίου πόλης, όταν έχει κτιστεί μετά το 1983. Θυμίζουμε ότι όλοι οι ημιυπαίθριοι χώροι άρχισαν να κλείνουν από το 1985 και μετά, όταν οι κατασκευαστές άρχισαν να εκμεταλλεύονται τα «παράθυρα» του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ) που ψηφίστηκε τη χρονιά εκείνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ