Πέμπτη 8 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Εκκληση για κοινή δράση

Ξεκίνησε στο Κάιρο η διεθνής διάσκεψη για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους

Με μικρότερη, από την προαναγγελθείσα τον περασμένο Γενάρη, συμμετοχή χωρών ξεκίνησε χτες στην Αίγυπτο, η διεθνής διάσκεψη για την επιστροφή κλεμμένων αρχαιοτήτων, που διοργάνωσαν το Ανώτατο Συμβούλιο Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων (CSA) και ο επικεφαλής του, αρχαιολόγος δρ. Ζάχι Χαουάς.

Τελικά, στο Κάιρο συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι 22 χωρών, αντί των 30 που προσδοκούσαν οι διοργανωτές, αν και ο τελικός αριθμός μάλλον τους ικανοποιεί, γιατί μέχρι την έναρξη της συνάντησης είχαν «κλείσει» 17 συμμετοχές. Αυτές οι αυξομειώσεις στις συμμετοχές πάντως μπορεί να αποτελούν μια ένδειξη για τις πολιτικές ισορροπίες που κάθε κράτος προσπαθεί να κρατήσει πάνω στο πολύ σημαντικό ζήτημα της επιστροφής πολιτιστικών θησαυρών στις χώρες προέλευσής τους. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης - Προστασίας των Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟ-Τ, Ελένη Κόρκα.

«Πρέπει να ενωθούμε, να συνεργαστούμε, να αγωνιστούμε μαζί. Οι χώρες μας και ειδικά η Αίγυπτος έχουν υποφέρει πολύ μέχρι σήμερα, όντας μόνες τους στον αγώνα αυτόν», δήλωσε στην έναρξη των εργασιών ο δρ. Χαουάς, προτείνοντας την καθιέρωση ετήσιας συνάντησης. Κάλεσε επίσης τις χώρες που μετέχουν να παρουσιάσουν τους καταλόγους με τις αρχαιότητές τους που βρίσκονται στο εξωτερικό και που θεωρούν προτεραιότητα την επιστροφή τους. Η Αίγυπτος, η οποία κατάφερε να πάρει πίσω χιλιάδες αρχαιότητές της τα τελευταία χρόνια, διεκδικεί τώρα την επιστροφή της προτομής της Νεφερτίτης, από το Βερολίνο, και την πέτρα του Ελ Ρασίντ από το Βρετανικό Μουσείο. Η ελληνική αντιπροσωπεία έθεσε ως προτεραιότητα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Στην «ατζέντα» της διάσκεψης, που γίνεται κεκλεισμένων των θυρών, περιλαμβάνεται και η προσπάθεια να συγκροτηθούν κοινές προτάσεις προς την ΟΥΝΕΣΚΟ για να τροποποιηθεί η Σύμβασή της για την αποκατάσταση των αρχαιοτήτων στις χώρες προέλευσής τους. Ο Χαουάς, πάντως, διευκρίνισε ότι η χώρα του δε ζητεί την επιστροφή όλων των αρχαιοτήτων της, παρά μόνον εκείνες για τις οποίες υπάρχουν αποδείξεις ότι εκλάπησαν και εκείνες που, ακόμη και αν δεν υπάρχει θέμα κλοπής, αντιπροσωπεύουν μια κεφαλαιώδη ιστορική αξία για τη χώρα προέλευσής τους.

Στη διάσκεψη συμμετέχουν: Αυστρία, Χιλή, Κίνα, Κύπρος, Ισημερινός, Ελλάδα, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Ινδία, Ιταλία, Λιβύη, Μεξικό, Νιγηρία, Περού, Πολωνία, Ρωσία, Νότια Κορέα, Ισπανία, Σρι Λάνκα, Συρία, ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ