Πέμπτη 8 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Στα σύνορα του κόσμου

Σκηνή από την ταινία του Μάικλ Γουίντερμποτομ
Σκηνή από την ταινία του Μάικλ Γουίντερμποτομ
Την κοινωνική περιπέτεια «Στα σύνορα του κόσμου», σε σκηνοθεσία Μάικλ Γουίντερμποτομ θα μεταδώσει απόψε στις 22.10 η «Βουλή TV». Η ταινία αφηγείται το οδοιπορικό δύο νεαρών Αφγανών με προορισμό τον «παράδεισο» της Αγγλίας. Δυο ξαδέλφια από το Αφγανιστάν, ο Τζαμάλ και ο Εναγιατουλάχ, ζουν στην πακιστανική πόλη Πεσαγουόρ στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Δουλεύουν και οι δυο κάτω από σκληρές συνθήκες και παλεύουν καθημερινά για την επιβίωση.

Για να προσφέρουν στον εαυτό τους και στην οικογένειά τους την ευκαιρία μιας καλύτερης ζωής αποφασίζουν να πάνε στην Αγγλία. Το ταξίδι που κάνουν είναι από τη στεριά και ο δρόμος τους τους φέρνει στα σύνορα με το Ιράν, μέσω Τεχεράνης, στην ορεινή κουρδική περιοχή και από κει στα βάθη της Τουρκίας. Από την Κωνσταντινούπολη οι δύο τους μπαίνουν στο πιο επικίνδυνο πέρασμα, σαράντα ώρες συμπιεσμένοι σε μια κλειστή νταλίκα μαζί με άλλους απελπισμένους πρόσφυγες. Για όσους όμως επιβιώσουν από το πέρασμα αυτό στην Ιταλία, η διαδρομή πρέπει να συνεχιστεί για να φτάσουν τελικά στην κατασκήνωση μεταναστών του Σανγκάτ στη Γαλλία. Από κει μένει το τελευταίο μέρος του ταξιδιού προς την Αγγλία...

Αγνή κινηματογράφηση, ντοκιμαντερίστικο ύφος καθώς είναι γυρισμένη σε digital video. Kαθαρός πόνος, μεγάλο πείσμα και μπόλικο θράσος. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης έχει δηλώσει ότι αφορμή για την ταινία στάθηκε το τραγικό συμβάν του Ιουνίου 2000, κατά το οποίο πενήντα οκτώ Κινέζοι βρήκαν τραγικό θάνατο, πέφτοντας θύματα ληστών σε ένα φορτηγό. Η ταινία έχει κερδίσει την «Χρυσή Αρκτο» στο φεστιβάλ του Βερολίνου 2003. Με τους: Τζαμαλούντιν Τοράμπι, Εναγιατουλάχ.

«Η τριλογία του κόσμου: το αστέρι του Βορρά». Περιπέτεια φαντασίας σε σκηνοθεσία Κρις Γουέιτζ.

Σε ένα παράλληλο σύμπαν, όπου το θεοκρατικό καθεστώς των Μάγιστρων αγωνίζεται να επιβληθεί στον κόσμο και στις ψυχές των ανθρώπων υιοθετούν μορφές ζώων, η ορφανή Λύρα είναι φοιτήτρια στο κολέγιο Τζόρνταν. Μέντοράς της ο θείος της, καθηγητής στο κολέγιο. Μια μέρα, η Λύρα ακούει τυχαία μια συζήτηση για τις έρευνες του θείου της στον Βόρειο Πόλο σχετικά με μια μαγική, πανίσχυρη σκόνη, που φημολογείται πως μπορεί να ενώσει παράλληλους κόσμους. Παίζουν: Νικόλ Κίντμαν, Ντάνιελ Κρεγκ, Ντακότα Μπλου Ρίτσαρντς, Μπεν Γουόκερ, Ιαν Μακ Κέλεν (STAR, 21.00).

«Οι τρεις φυγάδες». Αστυνομική κωμωδία αμερικανικής παραγωγής σε σκηνοθεσία Φράνσις Βέμπερ.

Ο διαβόητος ληστής τραπεζών Λούκας έχει μόλις αποφυλακιστεί και φαίνεται αποφασισμένος να πάρει τον «ίσιο δρόμο». Ετσι, βγαίνοντας από τη φυλακή πηγαίνει κατευθείαν στην τράπεζα για μια ...κατάθεση. Για κακή του τύχη όμως, ο πιο άσχετος ληστής που ο Λούκας έχει γνωρίσει, ο Νεντ Πέρι, ορμά μέσα οπλισμένος προκειμένου να ληστέψει την τράπεζα για να εξασφαλίσει τη θεραπεία της άρρωστης κόρης του. Ως εδώ, τα πράγματα ίσως και να ήταν διασκεδαστικά για τον Λούκας, όμως ο Νεντ τον παίρνει όμηρο! Και το χειρότερο; Οι αστυνομικοί, όπως είναι αναμενόμενο, αδυνατούν να πιστέψουν ότι ο Λούκας είναι αθώος περαστικός, ανύποπτο «θύμα»! Παίζουν: Νικ Νόλτε, Μάρτιν Σορτ, Τζέιμς Ερλ Τζόουνς, Σάρα Ρόουλαντ Ντόροφ (ΝΕΤ, 23.15).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ