Σάββατο 10 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Σύγχρονη Εποχή»: Αντον Σεμιόνοβιτς Μακαρένκο «Παιδαγωγικό Ποίημα» (μετάφραση Ζήνων Σορζοβίλης, επιμέλεια μετάφρασης Θόδωρος Λιακόπουλος. Πολυμεταφρασμένο δίτομο μυθ-ιστορικό χρονικό του εκπαιδευτικού άθλου της σοβιετικής εξουσίας για τη μόρφωση όλων των παιδιών σ' όλη την ΕΣΣΔ, μέσα από το παράδειγμα του παιδικού σταθμού «Μαξίμ Γκόρκι» που διοίκησε ο Α.Σ. Μακαρένκο σε περιοχή της Ουκρανίας για ορφανά και εγκαταλειμμένα παιδιά, τα οποία ζούσαν στους δρόμους ή ήταν ποινικοί κατάδικοι και τα οποία με την παιδαγωγική μέθοδο του Μακαρένκο μεταμορφώθηκαν σε άξιους και συνειδητούς Σοβιετικούς πολίτες).

- «Κέδρος»: Στη σειρά «Θέατρο» κυκλοφόρησαν τα έργα του Ευγένιου Ιονέσκο «Ρινόκερος» και «Ο βασιλιάς πεθαίνει» σε μετάφραση του ακαταπόνητου και εξαιρετικού πάντα μεταφραστή θεατρικών έργων Ερρίκου Μπελιέ. (Το δεύτερο έργο, στη μετάφραση του Ε. Μπελιέ παρουσιάστηκε φέτος στο «Θέατρο Τέχνης»).

- «Μεταίχμιο»: Θωμάς Ψύρρας «ΚΙΛΕΛΕΡ (στον ήλιο μοίρα. Από το ξεκίνημα του αγώνα ως την εξέγερση και την τελική λύση. 1881-1923)». Ο γνωστός κι από άλλα αξιόλογα έργα του για τη Θεσσαλία, Τυρναβιώτης, φιλόλογος στη Μέση εκπαίδευση και πεζογράφος με αυτό το πλούσια εικονογραφημένο με φωτογραφικά κι άλλα ιστορικά και δημοσιογραφικά ντοκουμέντα βιβλίο του, ιστορεί τον αγώνα της θεσσαλικής αγροτιάς και την ηρωική εξέγερση των αγροτών του Κιλελέρ και του δολοφονημένου ηγέτη της, Μαρίνου Αντύπα, και τις κατακτήσεις αυτού του αγώνα). Σιμόν ντε Μποβουάρ «Το δεύτερο φύλλο» (μετάφραση Τζένη Κωνσταντίνου. Διάσημο, διεθνές, έργο αναφοράς του κινήματος για τη χειραφέτηση και ισοτιμία της γυναίκας). Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη «Η Νερένια προστατεύει τη θάλασσα» (εικονογράφηση Ελίζα Βαβούρ. Ιστορίες με μια φάλαινα και μια γοργόνα. Για παιδιά 6-8 ετών). Εύη Γεροκώστα «Πώς γεννήθηκαν τα όνειρα» (εικονογράφηση Δήμητρα Ψυχογιού. Βιβλίο για παιδιά 6-8 ετών). Μέγκαν ΜακΝτόναλντ «Η Μιμή η νευρική γίνεται διάσημη» και «Η Μιμή η νευρική σώζει τον κόσμο» (βιβλία για παιδιά 8-10 ετών, με εικονογράφηση του Πίτερ Ρέινολντς).

- Εκδόσεις «Συλλογή» (Φαβιέρου 6, 144 52 Μεταμόρφωση, 2113005500). Στην «Ιστορική Σειρά Α» κυκλοφόρησε το έργο του σπουδαίου ιστορικού Γιάννη Κορδάτου «Αρχαίες θρησκείες και χριστιανισμός», με το οποίο εξέταζε από κοινωνική, πολιτική, πολιτειακή, πολιτισμική, ανθρωπολογική σκοπιά το φαινόμενα «εφεύρεσης» και καθιέρωσης των διαφόρων αρχαίων θρησκειών, τις διαφορές, ομοιότητες και αλληλεπιδράσεις τους και στη νεότερη θρησκεία, το χριστιανισμό).

- «Κίχλη» (Ισμήνης 75Α, 104 44 Αθήνα, 210-5145.933) Χένρι Τζέιμς «Το αυθεντικό» (μετάφραση Αντώνης Περής, επιμέλεια Αργύρης Παπασυριόπουλος. Αφήγημα του σπουδαίου πεζογράφου που σαρκάζει τη λονδρέζικη αστική κοινωνία του 19ου αιώνα).

- «Μελάνι» (Σκουφά 71Α, Αθήνα 106 80, 210-3641.638): Πάνος Κυπαρίσσης «Μαύρο βαμβάκι» (νέα, χαϊκού ποιήματα του καλού ποιητή σ' ένα βιβλιαράκι τσέπης).

- Γαβριήλ Γαβριήλογλου «Τρία θεατρικά έργα». (Πρόκειται για τα θεατρικά έργα: «Το καμίνι», «Η θέση» και «Σκουπίδια». Θεσσαλονίκη 2009).

- Πατάκης: Πασχάλης Λαμπαρδής «Ο ταξιδευτής του Βοσπόρου» (ιστορικό μυθιστόρημα). Ερση Σωτηροπούλου «Εύα» (μυθιστόρημα).

- «Ιωλκός» Κούρτσιο Μαλαπάρτε «Η τεχνική του πραξικοπήματος (Η βίαιη κατάληψη της εξουσίας)» (μετάφραση Αθανάσιος Παππάς. (Μελέτη γύρω από ιστορικά γεγονότα, εξεγέρσεις, πραξικοπήματα κι άλλα σε διάφορες χώρες, από το 18ο αιώνα και μετά).

- «Η Εύγερος Κεφαλονιάς» (περιοδικό του Συλλόγου Φαρακλάδων «Η Εύγερος» Κεφαλονιάς. Τεύχος 20).

- «Η Κινστέρνα» (λογοτεχνικό περιοδικό. Τεύχος 16).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ