Σάββατο 10 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Αναγνώριση κολεγίων στο δρόμο υποβάθμισης της εκπαίδευσης
  • Το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε το ΠΔ για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 36/05, που αναγνωρίζει τα κολέγια ως ιδιωτικά πανεπιστήμια
  • Η ενσωμάτωση της Οδηγίας έχει άμεση σχέση με τη δημιουργία Εθνικού Πλαισίου Προσόντων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση

Ενα βήμα για την υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης και την ισοτίμηση των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων με τα πιστοποιητικά που παρέχουν κάθε είδους έμποροι της γνώσης, έγινε χτες. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε το Προεδρικό Διάταγμα που ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο την ευρωπαϊκή Οδηγία 36/05, αναγνωρίζοντας, στην ουσία, ιδιωτικά πανεπιστήμια εντός Ελλάδας! Να τονίσουμε ότι ευρωπαϊκή Οδηγία είναι ένας κρίκος για τη δημιουργία μιας εκπαιδευτικής αγοράς, όπου οι σπουδαστές θα αγοράζουν εκπαιδευτικά προϊόντα από δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Το υπουργείο Παιδείας, σε ανακοίνωσή του, πανηγυρίζει για την έγκριση του ΠΔ και περηφανεύεται πως γλίτωσε τη χώρα από το πρόστιμο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι γνωρίζει πολύ καλά πως η συγκεκριμένη Οδηγία είναι απαραίτητη για να προχωρήσουν οι νέες αναδιαρθρώσεις στο χώρο της εκπαίδευσης. Μετά το ΠΔ ακολουθεί το σχέδιο για Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, με το οποίο τα πτυχία, τα πιστοποιητικά και η γνώση που πουλιέται σε ιδιωτικά μαγαζιά μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι και θα αξιολογείται, σύμφωνα με μια κλίμακα προσόντων.

Περί ιδιωτικών πανεπιστημίων και «επαγγελματικών δικαιωμάτων»

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει, προκλητικά, ότι τα κολέγια «δε μπορούν να παρέχουν κανενός είδους τίτλο εκπαίδευσης παρά μόνο βεβαιώσεις σπουδών»! Η αλήθεια είναι ότι τα κολέγια που συνεργάζονται με ξένα ιδρύματα (δημόσια ή ιδιωτικά) αναγνωρίζονται κανονικότατα ως ιδιωτικά πανεπιστήμια. Υπενθυμίζουμε ότι τα συγκεκριμένα κολέγια ανήκουν σε επιχειρηματίες που έχουν αγοράσει μια πανεπιστημιακή σφραγίδα, με το σύστημα δικαιόχρησης (franchising), με εμπορική συμφωνία.

Τα κυρίαρχα Μέσα Ενημέρωσης παρουσίασαν το θέμα σα μια επιτυχία της κυβέρνησης και υποστήριξαν ότι, πλέον, οι απόφοιτοι των κολεγίων μπορούν να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Πρόκειται μόνο για το «αφρό» του ζητήματος, αφού οι απόφοιτοι των κολεγίων θα γίνουν τα θύματα ενός ακόμα εμπορίου ελπίδας. Μετά τους επιχειρηματίες κολεγιάρχες, τώρα έρχεται να τους κοροϊδέψει κατάμουτρα και η κυβέρνηση, πετώντας τους σαν κόκκαλο το δικαίωμα συμμετοχής στον ΑΣΕΠ. Η πραγματικότητα είναι ότι οι απόφοιτοι των κολεγίων, όπως και οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ θα έχουν να αντιμετωπίσουν την κρίση από τις επιχειρήσεις και μόνο. Με τις αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση δε θα μιλάμε, πλέον, για πτυχία, αλλά για πιστωτικές μονάδες που θα μαζεύονται από δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με το ΠΔ καταργείται το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Ισοτιμιών Τίτλων Εξωτερικού και αυτό αντικαθίσταται από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ). Το ΣΑΕΠ θα λειτουργήσει μέχρι 1/1/2013. Ακολούθως η ευθύνη για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων περνάει σε Επιμελητήρια, επαγγελματικές και επιστημονικές ενώσεις της χώρας που λειτουργούν με την μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΤΕΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και οι κατά τόπους Ιατρικοί Σύλλογοι, κλπ.). Το ΣΑΕΠ θα λειτουργεί μόνο σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αρμόδιες επαγγελματικές ενώσεις.

Τέλος, το ΣτΕ θεωρεί ότι το ΠΔ πρέπει να έχει τριετή αναδρομική ισχύ, ενώ έκρινε παράνομη τη διάταξη που χορηγούσε τη δυνατότητα στον υπουργό Παιδείας να καθορίζει το βαθμό γνώσης της ελληνικής γλώσσας που πρέπει να έχουν όσοι θέλουν να αναγνωρίσουν τα επαγγελματικά προσόντα τους και να εργαστούν στην Ελλάδα. Αρμόδιες για το ζήτημα της επάρκειας, σύμφωνα με το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, είναι τα Επιμελητήρια, οι Σύλλογοι κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ