Τρίτη 20 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Κινητοποιήσεις των Επιτροπών Αγώνα μπροστά στην απεργία

Τη θερμή ανταπόκριση φοιτητών και σπουδαστών βρήκαν οι χτεσινές πρωτοβουλίες και η πολύμορφη δράση των Επιτροπών Αγώνα που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ. Το πρόβλημα της σίτισης και στέγασης, των συγγραμμάτων, της απαξίωσης πτυχίων αποτέλεσαν αίτημα διεκδίκησης, κάνοντας ξεκάθαρο ότι «όσα συμβαίνουν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν είναι ξεκομμένα από τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται. Υπάρχει κοινή αιτία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε». Συμβολικό, αλλά ουσιαστικό ήταν και το κάψιμο της σημαίας της ΕΕ που έγινε στις περισσότερες σχολές: «Δε θα πληρώσουμε εμείς το μάρμαρο, επειδή όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους για να γίνουν όσα συμβαίνουν στην Παιδεία, την Υγεία, την Εργασία, την Κοινωνική Ασφάλιση». Σήμερα στις περισσότερες σχολές θα πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις, όπου αίτημα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών είναι να κλείσουν όλες οι σχολές το επόμενο 48ωρο. Η συμμετοχή και η περιφρούρηση της απεργίας στις 21 και 22 Απρίλη είναι επιβεβλημένη.

Δυναμική πορεία πραγματοποίησαν χτες οι Επιτροπές Αγώνα ΕΜΠ, ΦΜΣ και ΦΛΣ, οι οποίες ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες συναντήθηκαν το μεσημέρι στην κεντρική πύλη της Πανεπιστημιούπολης, όπου προχώρησαν για λίγα λεπτά στο συμβολικό αποκλεισμό της, ενημερώνοντας για την επιβεβλημένη ανάγκη κάθε εργαζόμενος και φοιτητής να συμμετάσχει στη 48ωρη απεργία. Στη συνέχεια οι Επιτροπές Αγώνα κατέληξαν στο αίθριο της Φιλοσοφικής, κάνοντας ξεκάθαρο ότι «δεν είναι ώρα για λόγια, αλλά για πράξεις. Η μόνη απάντηση, ο μόνος δρόμος είναι η ενίσχυση των Επιτροπών Αγώνα, του ΜΑΣ. Στο δίλημμα μονοπώλια ή λαός, εμείς απαντάμε αταλάντευτα: Με το λαό», είπε μεταξύ άλλων η Βούλα Τσίγκα, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Φιλοσοφικής.

Κλείδωσαν τις πόρτες στην πρυτανεία όταν αντίκρισαν τις Επιτροπές Αγώνα της Νομικής - που πήγαν να απαιτήσουν τη δέσμευση της πρυτανείας ότι η σχολή θα κλείσει στις 21 και 22 Απρίλη - απαγορεύοντάς τους την είσοδο, με το πρόσχημα να ...μη γίνουν φθορές. «Μας ξέρετε ποιοι είμαστε. Δε θέλετε να μας δείτε γιατί είστε υπηρέτες αυτής της πολιτικής», ήταν η απάντηση των Επιτροπών που αποχώρησαν με πορεία προς τη Νομική, καταγγέλλοντας το γεγονός, καίγοντας σημαία της ΕΕ.

Με πολυμορφία διεκδίκησαν δωρεάν σίτιση για όλους

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία, καταγγέλλοντας το υψηλό κόστος σπουδών, και σε κατάληψη του εστιατορίου της σχολής, απαιτώντας δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές, προχώρησε χτες η Επιτροπή Αγώνα του Γεωπονικού, καλώντας φοιτητές και εργαζόμενους στη 48ωρη απεργία που ξεκινάει αύριο. Παράλληλα, η Επιτροπή Αγώνα πραγματοποίησε αμέσως μετά εξόρμηση στην ΕΒΓΑ, εισπράττοντας τη θερμή ανταπόκριση των εργαζομένων για συμμετοχή και περιφρούρηση της απεργίας.

Σε κατάληψη στο εστιατόριο της ΑΣΟΕΕ προχώρησε η Επιτροπή Αγώνα της σχολής, απαιτώντας τη δωρεάν σίτιση όλων των φοιτητών, η οποία να γίνεται μόνο με την επίδειξη του φοιτητικού πάσο. Βέβαια, η ΠΑΣΠ έσπευσε να παρευρεθεί στο χώρο του εστιατορίου για να βγάλει «παράνομη την κατάληψη», η άμεση απάντηση της Επιτροπής ότι δεν υπάρχουν νόμιμοι και παράνομοι αγώνες, αλλά δίκαιοι και η ανταπόκριση των φοιτητών ήταν αποστομωτική.

«Είναι δικαίωμα όλοι οι φοιτητές να σιτίζονται δωρεάν» ήταν το μήνυμα της συμβολικής κατάληψης που έγινε χτες στο Ταμείο Λέσχης Σίτισης του Πανεπιστημίου Πειραιά, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα, μια πρωτοβουλία που βρήκε θερμή ανταπόκριση από τους φοιτητές της σχολής. Και επειδή «κάθε πρόβλημα που υπάρχει στα Πανεπιστήμια συνδέεται άμεσα με τη γενικότερη πολιτική», η Επιτροπή Αγώνα κάλεσε όλους τους φοιτητές και τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη 48ωρη απεργία.

Την ελεύθερη μετακίνηση των σπουδαστών του ΤΕΙ Κοζάνης από τα αστικά λεωφορεία επέβαλε χτες η Επιτροπή Αγώνα της ΣΤΕΦ, με την κινητοποίηση που πραγματοποίησε από τη 1.30 έως τις 2.30 το μεσημέρι, στο πλαίσιο μιας σειράς δράσεων για δωρεάν σίτιση και στέγαση, μεταφορά και συγγράμματα.

Ανέδειξαν το πρόβλημα των εκτάκτων στα ΤΕΙ

Στο ΤΕΙ Πειραιά, η Επιτροπή Αγώνα πραγματοποίησε εξόρμηση και πορεία στο εστιατόριο και το κυλικείο της σχολής, καλώντας σπουδαστές και εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη 48ωρη απεργία. Στη συνέχεια προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο, απαιτώντας μεταξύ άλλων τη μονιμοποίηση των έκτακτων καθηγητών (όπως σημειώνουν οι σπουδαστές, υπάρχουν μαθήματα που δεν μπορούν να τα παρακολουθήσουν λόγω έλλειψης καθηγητών), ενώ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη νομιμοποίηση των κολεγίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ