Πέμπτη 22 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Νύχτα για ... Αντονιόνι

Ο μεγάλος σκηνοθέτης Μικελάντζελο Αντονιόνι υπογράφει το ιταλικό κοινωνικό δράμα «Η νύχτα», που θα μεταδοθεί απόψε στις 22.10 από το κανάλι της ΒΟΥΛΗΣ.

Ο Τζιοβάνι, ένας επιτυχημένος συγγραφέας, και η σύζυγός του Λίντια επισκέπτονται το φίλο του Τομάζο, που πεθαίνει στο νοσοκομείο. Μετά την επίσκεψή τους ο Τζιοβάνι πηγαίνει σε ένα βιβλιοπωλείο, για την προώθηση του νέου του βιβλίου, ενώ η Λίντια επισκέπτεται το παλιό τους σπίτι στο Μιλάνο. Αργότερα συναντιούνται και επισκέπτονται ένα δισεκατομμυριούχο, που τους έχει καλέσει και ο οποίος προσπαθεί να πείσει τον Τζιοβάνι να γράψει ένα βιβλίο για την ιστορία της επιχείρησής του. Και οι δύο τους έχουν παράλληλες κρυφές ζωές, πράγμα που το γνωρίζουν. Ο γάμος τους βρίσκεται σε αδιέξοδο. Αργότερα, η Λίντια μαθαίνει πως ο Τομάζο πέθανε...

Ο Αντονιόνι με αυτή την ταινία διεισδύει στις σχέσεις, στη φαινομενική ευτυχία και στα υπαρξιακά αδιέξοδα, φτιάχνοντας μια μοναδική ελεγεία μοναξιάς. Η ταινία «Η νύχτα» μαζί με την «Εκλειψη» και την «Περιπέτεια» αποτελούν την τριλογία της «αποξένωσης» που καθιέρωσαν τον Μ. Αντονιόνι ως πρωτοπόρο του κινηματογράφου. «Η νύχτα», γυρισμένη το 1960, καλύπτει τη ζωή ενός ζευγαριού το μισό εικοσιτετράωρο της ζωής τους. Η αυγή μετά από τη νύχτα θα τους βρει μόνους με την αναπόληση ενός χαμένου έρωτα. Και οι δυο είναι αδύναμοι και αδύνατοι να νιώσουν την αγάπη, σ' έναν κόσμο που πια είναι αποξενωμένος και δεν επικοινωνεί. Παίζουν: Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Ζαν Μορό, Μόνικα Βίτι, Μπερνάρντ Βίκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ