Πέμπτη 22 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Επικυρώθηκαν πρόστιμα για την κρυφή κάμερα

Φραγμό στην ασύδοτη χρήση της κρυφής κάμερας βάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), καθώς έκρινε ότι επιτρέπονται περιορισμοί στην άσκηση του δικαιώματος της πληροφόρησης, όταν πρόκειται να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των άλλων.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο ασχολήθηκε με το θέμα της κρυφής κάμερας με αφορμή πρόστιμα που επεβλήθησαν από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για τις εκπομπές του Μ. Τριανταφυλλόπουλου που αφορούσαν τον τέως βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αλ. Χρυσανθακόπουλο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια (φρουτάκια).

Η Ολομέλεια του ΣτΕ στην απόφασή της (1213/2010) αναφέρει ότι «περιορισμοί στην άσκηση του δικαιώματος του πληροφορείν και του δικαιώματος στην πληροφόρηση μπορεί να δικαιολογηθούν και στην περίπτωση που οι περιορισμοί αυτοί παρίστανται ως απολύτως αναγκαίοι για την προστασία του δικαιώματος τρίτου προσώπου στο σεβασμό της ιδιωτικής ζωής του. Το δικαίωμα δε τούτο κατοχυρώνεται στο άρθρο 9 του Συντάγματος (και άρθρο 8 της ΕΣΔΑ) και καλύπτει, πλην άλλων, το δικαίωμα του προσώπου να προστατεύει την εικόνα του, ως στοιχείο ουσιώδες για τη συγκρότηση της προσωπικότητάς του».

Στην ίδια απόφαση, οι σύμβουλοι επικρατείας επισημαίνουν ότι το κράτος, στο οποίο έχει ανατεθεί ο άμεσος έλεγχος των ραδιοτηλεοπτικών μέσων οφείλει να ελέγχει αν οι ασκούντες το δικαίωμα της πληροφόρησης σέβονται «τα δικαιώματα των άλλων, περιλαμβανομένου και του δικαιώματος του καθενός στο σεβασμό της ιδιωτικής ζωής του».

Ειδικότερα, για την καταγραφή με κρυφά μέσα η δικαστική απόφαση αναφέρει: «Η καταγραφή, με κρυφά μέσα, εικόνας, η οποία έχει ως κύριο ή ως μοναδικό θέμα συγκεκριμένο πρόσωπο, συνιστά, κατ' αρχήν, προσβολή του δικαιώματος του προσώπου τούτου επί της εικόνας του, ως ιδιαίτερη έκφανση του δικαιώματος στο σεβασμό της ιδιωτικής ζωής. Επομένως, η μετάδοση διά της τηλεοράσεως ειδήσεως, της οποίας αποκλειστική ή κύρια πηγή αποτελεί εικόνα συγκεκριμένου προσώπου, καταγραφείσα με κρυφά μέσα, δεν μπορεί, κατ' αρχήν, να θεωρηθεί ως θεμιτή άσκηση του δικαιώματος του πληροφορείν, εφ' όσον η μεταδιδόμενη είδηση έχει ληφθεί υπό συνθήκες που στοιχειοθετούν προσβολή του δικαιώματος τρίτου επί της εικόνας του».

Υπενθυμίζεται ότι στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA είχε επιβληθεί από το ΕΣΡ πρόστιμο 200.000 ευρώ το 2002, ενώ ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος εκείνη την εποχή ήταν πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής που είχε ζητήσει την απόσυρση όλων των τυχερών παιχνιδιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ