Πέμπτη 22 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΥΛΗ
Ερώτηση του ΚΚΕ για τα προβλήματα στο ΕΑΚ Κέρκυρας

Τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις και στην λειτουργία του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Κέρκυρας το οποίο καλύπτει ανάγκες όλου του νησιού και χρησιμοποιείται καθημερινά από τουλάχιστον 2.000 αθλούμενους αποκαλύπτονται στην σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού που κατέθεσαν στην Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους, Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Μωραΐτης, Γιάννης Πρωτούλης.

«Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Κέρκυρας (ΕΑΚΚ) περιλαμβάνει το εθνικό στάδιο με γήπεδο ποδοσφαίρου και στίβο με έξι λωρίδες, κλειστό κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων , κλειστό γυμναστήριο με αγωνιστικό χώρο 46Χ22 μέτρα, κλειστό προπονητήριο διαστάσεων 36Χ21 μέτρα και δυο πολυγήπεδα εξωτερικά.

Είναι ο αθλητικός χώρος που καλύπτει ανάγκες όλου του Νομού Κέρκυρας και τις εγκαταστάσεις του επισκέπτονται σε καθημερινή βάση 2.000 περίπου αθλούμενοι αφού στο νησί δεν υπάρχει άλλο κλειστό γυμναστήριο ούτε άλλο κολυμβητήριο. Οι εγκαταστάσεις του ΕΑΚΚ ειναι επιφορτισμένες να φιλοξενήσουν 22 σωματεία αθλοπαιδιών, ναυταθλητικά σωματεία , σωματεία πυγμαχίας, γυμναστικής, τοξοβολίας, ξιφασκίας και τα σωματεία που ανήκουν στην ομοσπονδία κρίκετ. Σωματεία που συμβάλλουν τα μέγιστα στην υγεία, ψυχαγωγία και αναψυχή νεαρών Κερκυραίων και όχι μόνο.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν σταδιακά από το 1952 και πήραν την σημερινή τους μορφή το 1981 με την προσθήκη του γυμναστηρίου και κολυμβητηρίου με μικρή παρέμβαση το 2007 όταν παραδόθηκε το λεγόμενο προπονητήριο. Εγκαταστάσεις από τις οποίες αναδείχθηκαν εκατοντάδες αθλητές που εκπροσώπησαν και την χώρα μας διεθνώς (π.χ. οι Ολυμπιονίκες Γεωργάτου Μαρία και Βασιλάκης Αλέκος, οι παγκοσμιονίκες Γιαννιώτης Σπύρος, Τσιλιμπάρης Κώστας, Σγουρός Φίλιππος, Τσιμίνος Αρσένης και πολλοί άλλοι).

Οι εγκαταστάσεις του ΕΑΚΚ κατά καιρούς δέχτηκαν κάποιες παρεμβάσεις πολλές από τις οποίες εκ των υστέρων κρίθηκαν άστοχες. Κάποιες άλλες ήταν εμφανώς κακότεχνες (περίφραξη αξίας 85 εκατ. δρχ. λόγω συνόδου κορυφής το 1994 με απευθείας ανάθεση, πυλώνες για προβολείς του σταδίου που σε ένα χρόνο αντικαταστάθηκαν - προκειμένου να καλύψουν ανάγκες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου κύρια - αντικατάσταση που ζημίωσε και χρεώθηκε στους Ελληνες φορολογούμενους - στέγαστρο κακότεχνο και εν πολλοίς ελλιπές στην μεγάλη κερκίδα , αναγόμωση ταρτάν, ο βοηθητικός χώρος που λειτουργούσε σαν προθερμαντήριο και χώρος ρίψεων στίβου καταργήθηκε προκειμένου να ανεγερθούν νέες κερκίδες για τις ανάγκες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των φιλάθλων στο γήπεδο και η τακτική αντικατάσταση του φυσικού χλοοτάπητα από υπερχρήση λόγω έλλειψης άλλων αθλητικών χώρων καθώς και των αναγκαίων υποστηρικτών βοηθητικών. Παρεμβάσεις που δεν κάλυπταν και δεν καλύπτουν τις κύριες ανάγκες του αθλητισμού και δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε πως ακόμη και σήμερα τα σωματεία αγωνίζονται για την εξασφάλιση χώρων άθλησης των μελών τους.

Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Κέρκυρας ανήκει σε αυτά που η Τοπική Αυτοδιοίκηση αρνήθηκε να παραλάβει από την ΓΓΑ αφού η παραχώρηση αυτή δεν συνοδευόταν από εξασφαλισμένη κρατική επιχορήγηση για τα λειτουργικά έξοδα ενώ με το ΠΔ 456/88 (ΦΕΚ 209 Α'/22-9-88) προέβλεπε (το 1988) να έχει στην δύναμή της 19 εργαζόμενους (1 διοικητικό, 7 τεχνικούς, 2 επιμελητές, 5 καθαριότητας, και 4 «εργάτες»). Εργαζόμενοι που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δεν πληρώνονται έγκαιρα (συχνά η καθυστέρηση φθάνει και τους τρεις μήνες).

Τέλος παρά τις υποσχέσεις της Πολιτείας για σχεδιασμό αθλητικών υποδομών μέσω του πορογράμματος Ελλάδα 2004 προκειμένου να εξισορροπήσει τα ολυμπιακά έργα του κέντρου με αυτά που θα έπρεπε να υπήρχαν στην περιφέρεια, τίποτα δεν προχώρησε και το πρόγραμμα έμεινε στις εξαγγελίες εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

Η έλλειψη αθλητικών υποδομών οδηγεί χιλιάδες Κερκυραίους στα ιδιωτικά κέντρα παροχής αθλητικών υπηρεσιών που έχουν αναπτύξει τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα υποκαθιστώντας το δικαίωμα του Κεκρυραίου στην δωρεάν άθληση. Μια έλλειψη που οδήγησε πρόσφατα την τοπική κοινωνία σε διοργάνωση συνεδρίου (πρωτοβουλία γυμανστών Κέρκυρας - ΠΕΠΦΑ) το οποίο τάχθηκε και υπό την αιγίδα της ΓΓΑ. Ενα αθλητικό κέντρο που για σχεδόν 6 μήνες ήταν χωρίς Επιτροπή Διοίκησης αφύ η τελευταία είχε τεθεί εκτός υπηρεσιών καταθέτοντας την παραίτησή της αμέσως μετά τις εκλογές.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

- Υπάρχει άδεια λειτουργίας από την περιφέρεια Ιονίων Νήσων; Αν όχι, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα;

- Υπάρχει πόρισμα από έλεγχο στατικότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΕΑΚ Κέρκυρας; Τι μέτρα πρόκειται να λάβετε για το σημαντικό για την ασφάλεια του κόσμου γεγονός της στατικότητας κυρίως της μεγάλης κερκίδας του σταδίου;

- Τι άμεσα μέτρα πρόκειται να πάρει ώστε το προσωπικό του ΕΑΚ Κέρκυρας να πληρώνεται στις προβλεπόμενες ημερομηνίες και απερίσπαστο να αφιερώνεται στο δύσκολο έργο του που είναι η φύλαξη και η συντήρηση του χώρου;

- Τι μέτρα θα πάρει ώστε οι θέσεις των 8 μόνιμων - δυο εκ των οποίων σύντομα θα συνταξιοδοτηθούν, που συμπληρώνονται από 3 αποσπασμένους και 3 εποχιακούς - να καλυφθούν τουλάχιστον με τις προβλεπόμενες θέσεις μόνιμα εργαζομένων οι οποίοι θα καλύπτουν τις ανάγκες λειτουργίας και συντήρησης του ΕΑΚ Κέρκυρας.

- Αν είναι στις προθέσεις σας να πραγματοποιηθεί μελέτη και να δρομολογηθούν ουσιαστικές παρεμβάσεις σύμφωνα με τις ανάγκες του τοπικού αθλητισμού οπως αυτές αποτυπώθηκαν και στο πρόσφατο αθλητικό συνέδριο γυμναστών. Παρεμβάσεις μέρος ενιαίου σχεδιασμού αθλητικών υποδομών για την Κέρκυρα, τους Παξούς που θα καλύψει διαχρονικά τις ανάγκες άθλησης της τοπικής κοινωνίας. Υποδομές που θα προβλέπουν οπωσδήποτε την χρήση και την πρόσβαση ατόμων με αναπηρία.

- Είναι στις προθέσεις του υπουργείου να χρηματοδοτηθεί άμεσα το προπονητικό κέντρο ενός από τα πλέον ιστορικά σωματεία στην Ελλάδα (1893), του Κερκυραϊκού Γυμναστικού Συλλόγου στο ιδιόκτητο οικόπεδό του γεγονός που θα βοηθήσει τον κερκυραϊκό αθλητισμό.

- Αν θα χρηματοδοτηθεί άμεσα και με ικανό χρηματικό ποσό η νέα ΕΔ του ΕΑΚΚ ώστε να αντιμετωπίσει τα δεκάδες προβλήματα που επείγουν πολλά των οποίων αφορούν την ασφάλεια και την υγιεινή των αθλούμενων και θεατών.

- Αν είναι στις προθέσεις του υπουργείου η διοίκηση και διαχείριση των Αθλητικών Κέντρων να αποδοθεί σε επιτροπές Διοίκησης οι οποίες θα στελεχώνονται από πρόσωπα που θα υποδεικνύει η τοπική κοινωνία μέσα από τους αιρετούς φορείς ΤΑ, από τους αθλητικούς φορείς, τους εκπαιδευτικούς, από τους συλλόγους Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, από το Εργατικό Κέντρο κλπ.».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ