Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΘΕΑΤΡΑ
Δημιουργώντας αντιπαλεύουν την οικονομική δυσχέρεια

«Ποιος ανακάλυψε την Αμερική», από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
«Ποιος ανακάλυψε την Αμερική», από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
Τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗΠΕΘΕ) από την ίδια τους τη φύση και τις βασικές πολιτιστικές αρχές που τα διέπουν έχουν επωμιστεί από τη γένεσή τους μια τριπλή αποστολή. Να δημιουργούν κατ' αρχήν παραστάσεις ποιότητας, με ρεπερτόριο που χωρίς να απομακρύνεται από τα ποιοτικά κριτήρια να εγγίζει το συγκεκριμένο κοινό της περιφέρειας, να πραγματοποιούν περιοδείες και να ενεργοποιούν τις ντόπιες πολιτιστικές δυνάμεις, όχι μόνο με τις παραστάσεις τους, αλλά και με άλλες παράλληλες δραστηριότητες. Ωστόσο, αν ληφθούν υπόψη και συνεκτιμηθούν οι εξωθεατρικές δυσμενείς συνθήκες, τα οικονομικά προβλήματα που είναι καθοριστικά ως στοιχείο λειτουργίας των θεάτρων, το γεγονός ότι τα ΔΗΠΕΘΕ άντεξαν τόσα χρόνια τους κλυδωνισμούς και επιβίωσαν είναι ελπιδοφόρο αποδεικνύει ότι τίποτε δεν πάει χαμένο και επιπλέον αποδεικνύει την ανάγκη ενδυνάμωσης, διεύρυνσης και ανάπτυξης.

«Πάγωμα» χρόνων στην κρατική επιχορήγηση

Αλλη άποψη φαίνεται να έχει η πολιτεία. Γιατί πώς αλλιώς από αδιαφορία μπορεί να χαρακτηριστεί το πάγωμα της κρατικής επιχορήγησης στα ΔΗΠΕΘΕ εδώ και πολλά χρόνια. Και στο φετινό προϋπολογισμό τα δεκαέξι ΔΗΠΕΘΕ θα επιχορηγηθούν με 1 δισ. Δεκαέξι θέατρα με αυξημένο ρόλο θα μοιραστούν λιγότερο από το 1/4 του προϋπολογισμού του Εθνικού και του ΚΘΒΕ, το 1/4 της Λυρικής Σκηνής. Το παράδειγμα δεν είναι προς αντιπαράθεση με τις δύο κρατικές σκηνές, αλλά μια συγκριτική αναφορά, που καταδεικνύει την «εκτίμηση» που «τρέφει» η πολιτεία για τα ΔΗΠΕΘΕ. Ασφαλώς πρόκειται για τις δύο κρατικές σκηνές τις οποίες η πολιτεία οφείλει να επιχορηγεί, και ακόμη περισσότερο ίσως. Αντίθετα, όμως, δεν αισθάνεται το ίδιο ή ανάλογο χρέος για τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, τα οποία πρωτίστως επιτελούν κοινωνική αποστολή και η δημιουργία τους στις συγκεκριμένες πόλεις έγιναν με τη λογική μιας ισομερούς γεωγραφικής κάλυψης και θα έπρεπε να είναι ενταγμένη μέσα σε μια πολιτιστική στρατηγική εθνικού επιπέδου, αν φυσικά ήταν σε θέση η κυβέρνηση να έχει μια τέτοια πολιτική.

«Λα Νόνα» από το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας
«Λα Νόνα» από το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας
Από την άλλη, στο «διαφανή» και «δίκαιο» προϋπολογισμό υπάρχουν τρεις κωδικοί με πολλά δισ. ο καθένας, χωρίς να είναι καθαρό για πού προορίζονται. Κωδικός 2500: Επιχορήγηση σε φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου - 22.652.500.000 δρχ. Κωδικός 2539: Επιχορήγηση σε λοιπούς πολιτιστικούς φορείς - 4.960.000.000 δρχ. Κωδικός 2599: Επιχορήγηση σε λοιπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και οργανισμούς - 1.000.000.000 δρχ.

Καθηλωμένη λοιπόν, η κρατική επιχορήγηση, εδώ και πάρα πολλά χρόνια καταδικάζει τα ΔΗΠΕΘΕ σε 50 εκατ. δρχ. για τα 12 από αυτά και σε 70 εκατ. για τα υπόλοιπα 4 ΔΗΠΕΘΕ. Εστω κι αν αυτά τα χρήματα αποτελούν το 50% των εσόδων, ενώ το υπόλοιπο 50% καλύπτεται από το Δήμο, καθώς το κόστος λειτουργίας των θεάτρων έχει αυξηθεί σημαντικά, το οικονομικό πρόβλημα βάζει φρένο σε οποιοδήποτε όραμα πέραν των δυνατοτήτων τους. Ευτυχώς όμως, πολλά από τα ΔΗΠΕΘΕ αντιπαλεύουν την οικονομική δυσχέρεια τους, δημιουργώντας και μάλιστα με περισσότερες από μια ή δύο παραστάσεις, με παιδική σκηνή, αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις.

Παραγωγές και συμπαραγωγές
  • Οκτώ παραγωγές, δύο συμπαραγωγές και μεγάλο αριθμό μετακλήσεων, περιλαμβάνει η νέα θεατρική περίοδος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: «Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου, «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική» της Χρύσας Σπηλιώτη, «Οι ρομαντικοί» του Εντμον Ροστάν», «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» του Γκολντόνι, «Η γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της» της Ντέμπι Ισιτ. Στο πλαίσιο της ενότητας Λογοτεχνία επί Σκηνής θα παρουσιαστεί (9 Μάρτη 2001) «Ο εχθρός του ποιητή» του Γιώργου Χειμωνά. Στις 24 Μάρτη, θα ανέβει σε συμπαραγωγή των ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και Βόλου «Το παραμύθι χωρίς όνομα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη.
  • Ξεκίνησαν στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου οι παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου με τη «Μαύρη κωμωδία» του Πίτερ Σάφφερ, σε μετάφραση Βιολέτας Σωτηροπούλου - Καρύδη, σκηνοθεσία Κωστή Τσώνου, σκηνικά - κοστούμια Σοφίας Σώσειλου και μουσική επιμέλεια Γιάννη Μεταλινού. Παίζουν: Θάλεια Ματίκα, Ιάκωβος Μυλωνάς, Κατερίνα Βακαλοπούλου, Νίκος Κάπιος, Φώτης Κέπελης, Ηρώ Μουκίου, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Γιάννης Τοπαλίδης.
  • Το βραβευμένο έργο του Χιου Λέοναρντ «Ντα» παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης. Πρωταγωνιστεί ο Πέτρος Φυσσούν. Η μετάφραση είναι του Παύλου Μάτεσι, η σκηνοθεσία του Πάνου Σκουρολιάκου. Στην παιδική σκήνη του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης ξεκίνησαν οι παραστάσεις της «Ειρήνης» του Αριστοφάνη, που ανεβαίνει σε διασκευή και σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, σκηνικά Σωτήρη Στέλιου, κοστούμια Πηνελόπης Συρογιάννη, μουσική Βαγγέλη Φάμπα, επιμέλεια κίνησης Τζίνας Καλατζή και δραματουργική επιμέλεια Μαρίας Παπαλέξη. Παίζουν: Αλέξανδρος Τσιακίρης, Αμάντα Πιπεράκη, Θοδωρής Ανθόπουλος, Σπύρος Αυγουστάτος κ.ά. Εκτός από παραστάσεις στο πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης περιλαμβάνονται κινηματογραφικές προβολές («Η τιμή της αγάπης», «Το Χάραμα», «Ηνίοχος», «Η σφαγή του κόκορα») και αφιερώματα: στο Λόρκα (έκθεση, απαγγελίες, συναυλίες), στη Μέρα της Γυναίκας «Ρόδο Αμάραντο», σε σκηνοθετική επιμέλεια Πάνου Σκουρολιάκου, με τις Μαρία Κανελλοπούλου, Ελένη Τσαγκαράκη, Εφη Τσαμποδήμου κ.ά. Τον Απρίλη επίσης, η ερασιτεχνική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ θα παρουσιάσει «Το φιντανάκι» του Παντελή Χορν.
  • Πλούσιο το πρόγραμμα και στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης: Στην παιδική σκηνή παρουσιάζεται το έργο «Η πεντάμορφη και το τέρας» της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Θωμά Μοσχόπουλου, σε σκηνοθεσία Αλίκης Αλεξανδράκη. Η Νέα Σκηνή θα παρουσιάζει σε μπαρ της πόλης τη σύγχρονη κωμωδία «Να ζει κανείς ή να συζεί»; του Λόρενς Κάσλερ. Στην Κεντρική Σκηνή: «Πώς να ληστέψετε μια τράπεζα» του Σάμι Φαγιάντ σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Τις Απόκριες θα ανέβει με ντόπιους δημιουργούς το έργο του Κοζανίτη Γ. Παφίλη «Κι οι Θεοί σιούρτσιαν». Τη Μέρα της Γυναίκας, «Γυναίκες του μύθου» με σύνθεση κειμένων και σκηνοθεσία Αλίκης Αλεξανδράκη. Επίσης θα ανέβει το έργο του Αντ. Δωριάδη «Ενας πολίτης υπεράνω πάσης υποψίας».
  • Πλούσιο, επίσης, το πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου. Στην Κεντρική Σκηνή θα ανέβουν: «Αγγέλα» του Γιώργου Σεβαστίκογλου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη, σκηνικά - κοστούμια Δαμιανού Ζαρίφη, μουσική Ορφέα Περίδη (10/1/2001). «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου. Επίσης θα ανέβουν: «Δάφνες και πικροδάφνες» του Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μωρόγιαννη, ο «Θάνατος του παλικαριού» του Κωστή Παλαμά, όπου συμμετέχουν η Κατερίνα Χέλμη και η Λουκία Πιστιόλα. Στην παιδική σκήνη, παίζεται η παράσταση «Τα παρατράγουδα του Ηρακλή» της Κατερίνας Αγγελάκη - Ρουκ και του Βασίλη Βασιλάκη, σε σκηνοθεσία Ολια Λαζαρίδου. Στο πλαίσιο των μετακλήσεων: «Ορέστεια» του Αισχύλου, μια παραγωγή του «Μεταξουργείου» σε σκηνοθεσία Ichael Seibel, συναυλίες του Αλκίνοου Ιωαννίδη, στις 4 Δεκέμβρη στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Μεσολογγίου και στις 5 Δεκέμβρη στο Κινηματοθέατρο «Ανεσις». Επίσης: «Τα λόγια και τα χρόνια... Αντιλαλούν», από τον Βαμβακάρη, στον Μάνο Ελευθερίου (16/12). «Της αγάπης το γινάτι» - παράσταση με δύο ελληνικά παραμύθια από την Αγνή Στρουμπούλη.
  • Με το έργο «Αποφασίζω να δικαιώσω τους αδικημένους» ξεκίνησε τη νέα θεατρική περίοδο το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας. Πρόκειται για μια παράσταση η οποία είναι βασισμένη στο λόγο του αγωνιστή στρατηγού Μακρυγιάννη, έτσι όπως τα κατέγραψε στο «Απομνημονεύματά» του. Ο Χρήστος Καλαβρούζος επέλεξε τα αποσπάσματα και τα παρουσιάζει σε θεατρική μορφή.
  • Το «Θεσσαλικό Θέατρο», παρουσιάζει την κωμωδία του Ρομπέρτο Κόσα «Λα νόνα», σε σκηνοθεσία Νίκου Αρμάου, μετάφραση Ειρένας Ιωαννίδου - Αδαμίδου, σκηνικά - κοστούμια Κέλλυς Βρεττού, μουσική Ηρακλή Πασχαλίδη, χορογραφία Καμέλιας Δαμαλή. Παίζουν: Κατερίνα Γιουλάκη, Σμάρω Γαϊτανίδου, Γιώργος Ζωγράφος, Σταύρος Μερμήγκης, Εφη Μεταγγιτσινού, Εύα Μουστάκα, Χρόνης Παυλίδης. Με την έναρξη των παραστάσεων το «Θεσσαλικό» ξεκινάει την πλούσια και φέτος δραστηριότητά του, που περιλαμβάνει πάνω από 5 θεατρικές παραγωγές.
  • Το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης θα ξεκινήσει τις παραστάσεις του έργου «Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά, στις αρχές Γενάρη. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ερσης Βασιλικιώτη, σκηνικά - κοστούμια Πέτρου Ξενάκη. Παίζουν: Νίκος Γαλιάτσος, Ορέστης Διβανής, Ελβίρα Ζαμπετάκη, Βαγγέλης Λιοδάκης, Λευτέρης Λουκαδής, Κατερίνα Μαροπάκη, Λευτέρης Μποτωνάκης, Βίκυ Πρωτογεράκη.
  • Το χειμερινό πρόγραμμα στο ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας άρχισε από την παιδική σκηνή όπου παίζεται η «Φρουτοπία» του Ευγένιου Τριβιζά σε σκηνοθεσία Ολγας Ζήση. Παίζουν: Δημήτρης Πάσσος, Γιώτα Θεολογίδου, Κατερίνα Ανδριανάκη κ.ά.

Σοφία ΑΔΑΜΙΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ