Πέμπτη 29 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καμπάνια αλληλεγγύης και στήριξης των μεταναστών εργατών γης

Ζητούμενο η ένταξη των μεταναστών στα συνδικάτα

Δίπλα στους μετανάστες εργάτες γης βρίσκεται το ΠΑΜΕ. (φωτ. από τα θερμοκήπια στα Φιλιατρά Μεσσηνίας)
Δίπλα στους μετανάστες εργάτες γης βρίσκεται το ΠΑΜΕ. (φωτ. από τα θερμοκήπια στα Φιλιατρά Μεσσηνίας)
Να πάρει σάρκα και οστά το σύνθημα «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι» επιδιώκουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε κάθε χώρο δουλειάς, είτε αυτός είναι στην πόλη, είτε στην ύπαιθρο.

Μια τέτοια προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, όπου η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ οργανώνει καμπάνια συγκέντρωσης υλικών για να προσφερθούν στους εκατοντάδες μετανάστες εργάτες γης των Φιλιατρών που τα έχουν ανάγκη, την Πρωτομαγιά, στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης.

Η ανταπόκριση ήδη είναι μεγάλη καθώς πλήθος κόσμου, φορείς, σύλλογοι, το Νοσοκομείο Καλαμάτας, κοινωνικοί λειτουργοί, κ.ά., έχουν συγκεντρώσει ρούχα (μπλούζες, πουκάμισα, παντελόνια, φόρμες, εσώρουχα, κάλτσες), τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι, γάλα εβαπορέ, όσπρια, κονσέρβες), είδη πρώτης ανάγκης (αφρόλουτρα, σαπούνια, σαμπουάν, χαρτιά υγείας, κουζινόχαρτα, χαρτοπετσέτες). Επίσης, έχουν συγκεντρωθεί κουβέρτες, πετσέτες, σεντόνια, παπλώματα, μαξιλάρια, κ.ά.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα που εξέδωσε για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ τονίζει: «Τα κοινά προβλήματα, οι κοινές ανάγκες, τα κοινά δικαιώματα, αλλά και ο κοινός ταξικός εχθρός επιβάλλουν τον αδελφωμένο αγώνα Ελλήνων και αλλοδαπών εργατών. Το ΠΑΜΕ, αντιπαλεύοντας μαζί με τους μετανάστες την οξυμένη αυτή επίθεση, αναπτύσσει πλούσια δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, με στόχο όχι απλά να εκφράσει την έμπρακτη συμπαράστασή του, αλλά και να αναδείξει τους πραγματικούς ενόχους γι' αυτά τα εντεινόμενα προβλήματα. Στοχεύοντας στην αγωνιστική αφύπνιση των μεταναστών, στην ένταξή τους στα συνδικάτα, στη σφυρηλάτηση της ταξικής ενότητας και πάλης ανάμεσα σε εργαζόμενους κάθε εθνικότητας, κάθε γλώσσας, κάθε θρησκείας».

Εξοντωτικές συνθήκες στα θερμοκήπια

Οπως αποκάλυψε ο «Ρ» στο φύλλο της περασμένης Κυριακής (25/04/2010), περίπου 350 εργάτες γης, κυρίως από το Σουδάν, τη Σομαλία, την Ερυθραία, καθώς και λιγοστοί Παλαιστίνιοι, Αλβανοί, Βούλγαροι και Ρουμάνοι, εργάζονται στα θερμοκήπια της περιοχής σε εξοντωτικές συνθήκες. Αμείβονται με 20 ευρώ για 10-12 ώρες, ενώ ελάχιστοι είναι εκείνοι που παίρνουν 25 ευρώ για 7-8 ώρες δουλειάς. Οι χώροι στους οποίους διαμένουν είναι άθλιοι και η εικόνα απελπιστική. Στεγάζονται κατά ομάδες 6 έως 10 ατόμων σε παλιά σπίτια και ερειπωμένα, τα οποία οι ντόπιοι έχουν εγκαταλείψει εδώ και χρόνια.

Σε πολλά από αυτά λείπουν κουφώματα, οι τοίχοι είναι ξεχαρβαλωμένοι, η θέρμανση απουσιάζει παντελώς, ενώ η κουζίνα και το μπάνιο δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα. Τα υποτυπώδη κρεβάτια στήνονται επάνω σε κλούβες με ένα στρώμα χιλιοτρυπημένο - σκοροφαγωμένο και μια κουβέρτα που δε φτάνει ούτε για να ζεσταθεί στοιχειωδώς κανείς. Γι' αυτά τα σπίτια οι άνθρωποι αυτοί πληρώνουν ενοίκιο είτε με το κεφάλι (50 ευρώ) είτε με ποσό που ξεκινά από 300 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 500.

Δε λείπουν οι περιπτώσεις όπου οι συνθήκες είναι ακόμη πιο άθλιες, καθώς εργάτες γης αναγκάζονται να καταφύγουν σε ανολοκλήρωτες οικοδομές, γιαπιά. Η ατομική τους υγιεινή και το μπάνιο γίνεται πίσω από την οικοδομή. Εκεί το πόσιμο νερό, το ρεύμα, η τουαλέτα είναι άγνωστες έννοιες. Η αστυνομοκρατία σε βάρος των μεταναστών εργατών γης ουσιαστικά επιβάλλει ένα ιδιότυπο γκέτο στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ