Παρασκευή 30 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Εκθεση αγώνα εργατών - καλλιτεχνών

Στο χώρο της έκθεσης δόθηκε η παράσταση της θεατρικής ομάδας «εκτός σχεδίου» με το έργο του Γιώργου Χασάπογλου «Οι κουραμπιέδες»

ΛΕΠΙΔΗΣ

Στο χώρο της έκθεσης δόθηκε η παράσταση της θεατρικής ομάδας «εκτός σχεδίου» με το έργο του Γιώργου Χασάπογλου «Οι κουραμπιέδες»
Ο,τι κι αν ξέρεις περί της έκθεσης εικαστικών έργων και φωτογραφίας στη Ζώνη Περάματος, δε φθάνει για να σε προετοιμάσει για όσα δεις περνώντας τη βιομηχανική πύλη της. Πίνακες, φωτογραφίες, γλυπτά, εικαστικές κατασκευές έχουν γίνει ένα «σώμα» με τα μηχανήματα και εργαλεία του ναυπηγείου. Και μόνο ο κόσμος που την επισκέπτεται αποδείχνει πως μετουσιώνεται σε μια ακόμα πράξη αντίστασης - καλλιτεχνικής, ταξικής, εν τέλει πολιτικής.

Στην είσοδο οι ίδιοι καλλιτέχνες, σε βάρδιες, ξεναγούν το κοινό, όποτε χρειάζεται. Και χρειάζεται, αφού σχεδόν καθημερινά πραγματοποιούνται επισκέψεις σχολείων και άλλων φορέων. Λ.χ., χτες συναντήσαμε τους ενήλικες μαθητές του σχολείου 2ης Ευκαιρίας Πειραιά. «Κάθε χρόνο ερχόμαστε», λέει η δασκάλα τους Μαρία Καγιαβή. Η ίδια και οι μαθητές της μας εξηγούν πως «η σημασία της έκθεσης είναι ότι η Τέχνη δεν απέχει από τη ζωή». Οι ίδιοι εξάλλου είναι εργαζόμενοι, ανάμεσά τους αρκετοί άνεργοι, μερικοί μάλιστα είναι εργάτες της Ζώνης.

Ιδιες εντυπώσεις έχουν και οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες. Ο φωτογράφος Δημήτρης Καρπούζης μας λέει ότι τα τελευταία χρόνια η ανεργία χτύπησε τη Ζώνη. «Πριν λίγα χρόνια μπαινόβγαιναν τα πλοία, τώρα ζήτημα να βρεις ένα. Πλακώνεται η ψυχή σου». Χτες έγιναν και παράλληλες εκδηλώσεις. Στο χώρο της έκθεσης δόθηκε η παράσταση της θεατρικής ομάδας «εκτός σχεδίου» με το έργο του Γιώργου Χασάπογλου «Οι κουραμπιέδες». Η ομάδα αποτελείται από ερασιτέχνες - εργαζόμενους, με έδρα το Καματερό και αναπτύσσει πολύπλευρη πολιτιστική δράση εκτός από θεατρική. Ο επικεφαλής της ομάδας, Σήφης Μανταδάκης, μας είπε ότι «η συμμετοχή μας είναι αυτονόητη γιατί πιστεύουμε στους αγώνες των εργαζομένων, ειδικά στους αγώνες που είναι ταξικά προσανατολισμένοι. Ετσι από τη στιγμή που προσκληθήκαμε το θεωρήσαμε αυτονόητη υποχρέωσή μας να συμμετάσχουμε. Αλλωστε για τρίτη 3η συνεχόμενη φορά συμμετέχουμε. Για μας η Ζώνη είναι οικείος χώρος, γιατί μπορεί να μην είμαστε βιομηχανικοί εργάτες, αλλά είμαστε εργαζόμενοι του μεροκάματου. Δε θεωρούμε, λοιπόν, ότι πρέπει να παίζουμε σε βελούδα. Το θέατρο πρέπει να είναι μέσα στη ζωή, στην καθημερινότητα. Μακάρι να μπορούσαμε να παίζουμε μέσα στα εργοστάσια και σε άλλους χώρους δουλειάς».

Η πολιτιστική ομάδα «εκτός σχεδίου» θα παρουσιάσει έργο και για το ΠΑΜΕ, στις 17/5 στο θέατρο «Τζένη Καρέζη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ