Τετάρτη 5 Μάη 2010 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΜΕ - ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Εμπρακτη αλληλεγγύη προς τους μετανάστες εργάτες γης

Τους δεσμούς του ταξικού κινήματος με τους εργάτες γης επιβεβαίωσε η συμβολική κίνηση του ΠΑΜΕ να μοιράσει ρούχα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης

Σε μια εκδήλωση ταξικής αλληλεγγύης προς τους μετανάστες εργάτες γης στα Φιλιατρά, η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ παρέδωσε την Πρωτομαγιά το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία, όλο το υλικό που συγκέντρωσε από τη συγκινητική προσφορά εργαζομένων, συλλόγων και φορέων του νομού, μετά από σχετική καμπάνια που οργάνωσε τον περασμένο Απρίλη.

Συγκεκριμένα, παραδόθηκαν, ρούχα (μπλούζες, πουκάμισα, παντελόνια, φόρμες, εσώρουχα, κάλτσες), τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι, γάλα εβαπορέ, όσπρια, κονσέρβες), είδη πρώτης ανάγκης (αφρόλουτρα, σαπούνια, σαμπουάν, χαρτιά υγείας, κουζινόχαρτα, χαρτοπετσέτες, κουβέρτες, πετσέτες, σεντόνια, παπλώματα, μαξιλάρια, κ.ά.). Η προσπάθεια αυτή που ξεκίνησε το ΠΑΜΕ αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα με τη συγκέντρωση, κυρίως, ξηράς τροφής.

Από την πλευρά τους, οι μετανάστες εργάτες γης ευχαρίστησαν το ΠΑΜΕ για την έμπρακτη αλληλεγγύη και επεσήμαναν, για μια ακόμη φορά, στην αντιπροσωπεία τις άθλιες συνθήκες εργασίας και τα χαμηλά μεροκάματα που παίρνουν, χωρίς μάλιστα να έχουν συνεχή εργασία. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι περίπου 350 εργάτες γης, κυρίως από το Σουδάν, τη Σομαλία, την Ερυθραία, καθώς και λιγοστοί Παλαιστίνιοι, Αλβανοί, Βούλγαροι και Ρουμάνοι, εργάζονται στα θερμοκήπια της περιοχής και αμείβονται με 20 ευρώ για 10 - 12 ώρες, ενώ ελάχιστοι είναι εκείνοι που παίρνουν 25 ευρώ για 7 - 8 ώρες δουλειάς.

Στιγμιότυπο από την έμπρακτη εκδήλωση αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ προς τους μετανάστες εργάτες γης στην κεντρική πλατεία των Φιλιατρών, παρά την επίθεση του αντιδημάρχου και την τρομοκρατική παρουσία της αστυνομίας
Στιγμιότυπο από την έμπρακτη εκδήλωση αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ προς τους μετανάστες εργάτες γης στην κεντρική πλατεία των Φιλιατρών, παρά την επίθεση του αντιδημάρχου και την τρομοκρατική παρουσία της αστυνομίας
Με την πρωτοβουλία του αυτή, το ΠΑΜΕ έστειλε ένα ακόμα μήνυμα στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στους εκπροσώπους τους στην Τοπική Διοίκηση, που κάνουν πως «δε βλέπουν», πως «δε γνωρίζουν». Που συντηρούν την κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία, τη δουλειά χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς ασφάλιση, τη διαβίωση χωρίς μέτρα υγιεινής, την απουσία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

«Μελανό» σημείο σε αυτήν την εκδήλωση αλληλεγγύης και ανθρωπιάς αποτέλεσε η στάση του αντιδημάρχου Φιλιατρών Αναστάσιου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος, μόλις έφτασε η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, της επιτέθηκε απαιτώντας την άμεση αποχώρησή της με φράσεις, όπως: «Δεν σας θέλουμε εδώ», «δεν πήρατε άδεια από εμάς», «οι μετανάστες βρωμίζουν την πλατεία». Αμέσως μετά την πληρωμένη απάντηση από τα στελέχη του ΠΑΜΕ, ο αντιδήμαρχος κατέφυγε στην αστυνομία την οποία και κάλεσε για να τρομοκρατήσει τους εργάτες γης.

Μεγάλες οι ευθύνες της δημοτικής αρχής για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ χαιρετίζει «τους μετανάστες εργάτες γης στα Φιλιατρά που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ για αποστολή βοήθειας, αψηφώντας την τρομοκρατία που προσπάθησε να επιβάλει η δημοτική αρχή των Φιλιατρών σε συνεργασία με την αστυνομία και ακροδεξιούς κύκλους. Καταδικάζουμε τον αντιδήμαρχο Φιλιατρών κ. Αναστάσιο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος επιτέθηκε στην αντιπροσωπεία και απαίτησε να αποχωρήσει από την πλατεία.

Η δημοτική αρχή των Φιλιατρών έχει μεγάλη ευθύνη, γιατί εδώ και πολύ καιρό δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο στην κατεύθυνση να τους βοηθήσει, δεδομένου ότι ζουν σε άθλιες συνθήκες. Επιπλέον, ανέχεται να τους εκμεταλλεύονται με τον πιο σκληρό και άγριο τρόπο από τη μια δουλεύοντας χωρίς κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας, όλη μέρα για 20 ευρώ μεροκάματο (όποτε τους «παίρνουν» για δουλειά και αν θα τα πληρωθούν και αυτά, καθώς κάποιοι τους χρωστάνε δεδουλευμένα πολλών ημερών) και ταυτόχρονα από την άλλη πληρώνοντας 50 ευρώ ενοίκιο το μήνα το "κεφάλι" για σπίτια ερείπια.

Χαιρετίζουμε τους κατοίκους των Φιλιατρών, που αψήφησαν τις ξενοφοβικές κορόνες του αντιδημάρχου και των ομοίων του και έτρεξαν να υπερασπιστούν την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ. Θεωρούμε πως είναι πέρα για πέρα δίκαιο το αίτημα για κατώτερο μεροκάματο 25 ευρώ για οκτάωρο δουλειάς. Αντιλαμβανόμαστε την άσχημη κατάσταση που ζουν τα αγροτικά νοικοκυριά των Φιλιατρών. Υπεύθυνοι όμως αυτής της κατάστασης δεν είναι οι μετανάστες εργάτες γης, αλλά οι ευρωπαϊκές πολιτικές που υλοποιούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και στηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑ.Ο.Σ. και ενάντια σε αυτές τις πολιτικές πρέπει να παλέψουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ