Πέμπτη 6 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Αφιέρωμα στον Ζυλ Ντασέν

Στον Ζυλ Ντασέν είναι αφιερωμένη η εκπομπή Παρασκήνιο, που θα προβληθεί απόψε στις 21.00 από την ΕΤ-1. Η εκπομπή φωτίζει μια άλλη, λιγότερο γνωστή περίοδο της ζωής του Αμερικανού σκηνοθέτη.

    Γιος Ρωσοεβραίου εμιγκρέ, γεννήθηκε το 1911 στη Νέα Υόρκη και έκανε τα πρώτα του βήματα ως ηθοποιός στο Αμερικανικό Εβραϊκό Θέατρο. Στη συνέχεια συμμετείχε στις πρωτοποριακές θεατρικές ομάδες του Μπρόντγουεϊ κατά τη δεκαετία του '30, όπου και έκανε το ντεπούτο του στη σκηνοθεσία. Η επιτυχία του στο θέατρο, του εξασφάλισε μια θέση στη βιομηχανία του κινηματογράφου. Στο Χόλιγουντ, τα πρώτα χρόνια της καριέρας του, υπήρξε δέσμιος ενός συμβολαίου με τα μεγάλα στούντιο, παράγοντας ταινίες, τις οποίες ο ίδιος αργότερα αποκήρυξε. Αρχισε να εκφράζεται καλλιτεχνικά μέσα από τα φιλμ νουάρ που σκηνοθέτησε στα τέλη της δεκαετίας του '50 (Η Γυμνή Πόλη, Ο δήμιος των κολασμένων). Η πορεία του διεκόπη βίαια εξαιτίας του Μακαρθισμού και της Μαύρης Λίστας που επέβαλε η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών. Μην μπορώντας να βρει δουλειά στην Αμερική, έφυγε για την Ευρώπη, αρχικά στο Λονδίνο και αργότερα στο Παρίσι. Η πρώτη του «ευρωπαϊκή» ταινία, το «Ριφιφί»,κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών το 1955, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του. Η γνωριμία του με τη Μελίνα Μερκούρη κατά τη διάρκεια του ίδιου φεστιβάλ, όπου αυτή συμμετείχε με την ταινία «Στέλλα», άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του...

Ο φακός της εκπομπής μέσα από σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό και με οδηγό την αφήγηση του ίδιου του Ντασέν, ξετυλίγει το νήμα της ζωής και της καριέρας του. Ενα ταξίδι που ξεκινά από το Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, την περίοδο του μεγάλου Κραχ, περνά από το θέατρο του Μπρόντγουεϊ και το Χόλιγουντ, την περίοδο της βασιλείας των μεγάλων στούντιο και της «μαύρης λίστας», και καταλήγει στην Ευρώπη της δεκαετίας του '50.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ