Πέμπτη 6 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΥΛΗ
Σήμερα η ψηφοφορία για το νόμο - τερατούργημα
  • Στον Προκρούστη τα εισοδήματα, οι εργασιακές σχέσεις, το δικαίωμα στη σύνταξη
  • Με ορίζοντα το 2020 οι συμφωνίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με ΕΕ και ΔΝΤ
  • Στα 43 δισ. ευρώ ο μποναμάς για το τραπεζικό κεφάλαιο

Το τερατούργημα δεν πρέπει να περάσει. Μπορούμε. Το πώς, το λέει το πανό από το χτεσινό μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Αθήνας: «Ολοι στο δρόμο ξεσηκωμός! Να μην πτωχεύσει ο λαός»

MotionTeam

Το τερατούργημα δεν πρέπει να περάσει. Μπορούμε. Το πώς, το λέει το πανό από το χτεσινό μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Αθήνας: «Ολοι στο δρόμο ξεσηκωμός! Να μην πτωχεύσει ο λαός»
Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η συμφωνία - τερατούργημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με την ΕΕ και το ΔΝΤ, σε μια προσπάθεια της ευρωενωσιακής πλουτοκρατίας και της ντόπιας άρχουσας τάξης να κάνουν νόμο του κράτους το χρονοδιάγραμμα εξανδραποδισμού των εργαζομένων της χώρας, καταφέρνοντας καίρια πλήγματα στο λαϊκό εισόδημα, ανατρέποντας το σύνολο των εργασιακών σχέσεων και καταργώντας τις συντάξεις όπως τις γνωρίσαμε μέχρι σήμερα.

Τα παραρτήματα - συμφωνίες που έχει υπογράψει η κυβέρνηση και τα οποία ενσωματώνονται στο νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», αναλύουν τις δεσμεύσεις που έχει η κυβέρνηση έναντι του κεφαλαίου η υλοποίηση των οποίων θα εξετάζεται από κλιμάκια της ΕΕ και του ΔΝΤ ανά τρίμηνο.

Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτεται, το λαϊκό αιματοκύλισμα θα συνεχιστεί - επίσημα - έως το 2020 και όχι έως το 2014, όπως θέλουν να ισχυρίζονται τα κυβερνητικά παπαγαλάκια.

Στο τρίτο μνημόνιο, που συνοδεύει το νομοσχέδιο, αναφέρεται: «Η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να γίνει η ακρογωνιαία λίθος του προγράμματος. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να θέσει σε εφαρμογή ισχυρά μέτρα προσαρμογής πέραν των όσων ανακοινώθηκαν το Μάρτιο αυτού του έτους, ύψους 11% του ΑΕΠ συνολικά έως το 2013, με πρόσθετα διορθωτικά μέτρα το 2014 για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Αυτή η μεγάλη προσαρμογή είναι αναγκαία για να τεθεί ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ σε καθοδική πορεία από το 2013 και έπειτα, η οποία θα διατηρηθεί μετά το πρόγραμμα μέσω της επίτευξης σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων (τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ) μέχρι το 2020»!

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπέγραψε με την τρόικα Μνημόνιο, μέσω του οποίου επιβάλλει στον ελληνικό λαό, θυσίες χωρίς τέλος, αφού και η αναφορά στο 2020 είναι εντελώς ενδεικτική.

Τα μέτρα που ήδη ανακοινώθηκαν και από αυτά που θα ανακοινωθούν την τριετία 2011 - 2013, και αφορούν την επιβολή φόρων και περικοπές δαπανών, αντιστοιχούν στο 11% του ΑΕΠ, ή σε 27 δισ. ευρώ. Αν στο ποσό αυτό προσθέσουμε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 3 Μάρτη, αλλά και τα πρώτα που περιέχονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας (ανακοινώθηκε το Γενάρη του 2010), μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η «προσαρμογή» θα στοιχίσει στον ελληνικό λαό περισσότερα από 45 δισ. ευρώ! Και όλα αυτά με ορίζοντα το 2013, καθώς από το 2014 και τα επόμενα χρόνια έχει συμφωνηθεί η επιβολή και νέων μέτρων.

Αυτή είναι μέσες - άκρες, η αριθμητική στην οποία συμφώνησαν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η τρόικα, οδηγώντας τον ελληνικό λαό με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση. Στο μνημόνιο αναφέρεται, επίσης, ότι στόχος είναι «η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων και εκτάσεων που ανήκουν σε δημόσιες επιχειρήσεις». Στο σφυρί, επομένως, η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου.

Συμφωνήθηκε, επίσης, η «απελευθέρωση» όλων γενικώς των δικτύων, ειδικότερα στις μεταφορές και την ενέργεια. Αναφέρεται, συγκεκριμένα: «Οι αγορές δικτύων θα απελευθερωθούν σταδιακά, ιδίως στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας...». Στόχος, δηλαδή, να βάλουν για τα καλά χέρι στη ΔΕΗ και τον ΟΣΕ. Ειδική αναφορά γίνεται και για τις «ζημιογόνες» επιχειρήσεις, όπως ο ΟΣΕ και οι αστικές συγκοινωνίες, όπου συμφωνήθηκε η σύνταξη «σχεδίου δράσης» που θα περιλαμβάνει μέτρα μείωσης του κόστους, μεταξύ των οποίων θα είναι ο εξορθολογισμός των εξυπηρετούμενων δικτύων και η αύξηση των τιμολογίων! Ερχονται, δηλαδή, νέες αυξήσεις στις αστικές συγκοινωνίες και τα δρομολόγια του ΟΣΕ, αλλά και καταργήσεις σταθμών επιβίβασης και αποβίβασης του Οργανισμού.

Στο θέμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, συμφωνήθηκε να απελευθερωθούν τα επαγγέλματα: δικηγόρων, των φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, μηχανικών, αρχιτεκτόνων, λογιστών και των οδικών μεταφορών.

Νέα κονδύλια για το κεφάλαιο

Τη στιγμή που ξεθεμελιώνουν την Κοινωνική Ασφάλιση και προχωρούν σε μια πρωτοφανή φοροεπιδρομή και σε άγριες περικοπές των μισθών και των συντάξεων, την ίδια στιγμή δίνουν ζεστό χρήμα 15 δισ. ευρώ στις τράπεζες. Για την ακρίβεια, πρόκειται για τη δεύτερη δόση επιδότησης του τραπεζικού κεφαλαίου, από χρήματα τα οποία σε τελική ανάλυση θα πληρώσουν οι Ελληνες εργαζόμενοι. Είχε προηγηθεί το 2008 η ενίσχυση των τραπεζών με το περιβόητο πακέτο των 28 δισ. ευρώ, στο οποίο τώρα προστίθενται τα 15 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό, δηλαδή, που θα ενθυλακώσουν οι τραπεζίτες, ως ...στήριξη, με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων για τη σύναψη δανείων, αλλά και την άμεση ενίσχυσή του με κρατικά ομόλογα, θα ανέλθει στα 43 δισ. ευρώ!

Με στόχο την ενίσχυση των τραπεζών με κρατικό χρήμα, προβλέπεται να δημιουργηθεί μέχρι τις 30 Ιούνη 2010 ταμείο με την επωνυμία «Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», στη διοίκηση μάλιστα του οποίου θα τεθούν ....ανεξάρτητα άτομα με αναγνωρισμένο κύρος σε χρηματοπιστωτικά θέματα. Σκοπός του Ταμείου αυτού θα είναι να ενισχύει με κεφάλαια τις τράπεζες εκείνες οι οποίες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας, με αποτέλεσμα το κεφάλαιό τους να πέσει κάτω από το επαρκές επίπεδο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ