Παρασκευή 7 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κοροϊδία με «συμφωνία - πλαίσιο» για τις τιμές

Κινήσεις εντυπωσιασμού και συναντήσεις Κατσέλη με εκπροσώπους διαφόρων κλάδων

Την ώρα που η κυβέρνηση καταδικάζει το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση, προκειμένου να διασωθούν τα κέρδη του κεφαλαίου, κλιμακώνει τις προκλήσεις και τον εμπαιγμό, λανσάροντας «συμφωνίες - πλαίσιο» με τους μεγαλοεπιχειρηματίες για τη δήθεν συγκράτηση των τιμών στην αγορά. Χτες, η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη συναντήθηκε με εκπροσώπους της βιομηχανίας τροφίμων και της βιομηχανίας και των πολυεθνικών από τον κλάδο των απορρυπαντικών, των σούπερ μάρκετ και των πολυκαταστημάτων, με στόχο την επίτευξη, όπως ανακοίνωσε, μιας «συμφωνίας - πλαίσιο» με στόχο «χαμηλότερες τιμές», όπου τα περιθώρια κέρδους διαπιστώνεται ότι είναι υψηλά.

Χαρακτηριστικό της κοροϊδίας και της πρόκλησης σε βάρος των εργαζομένων, που προβάλλεται ως δήθεν στήριξη του πραγματικού εισοδήματος, είναι όπως είπε η υπουργός «ακόμα και ένα ευρώ μείωσης να μπαίνει ως όφελος στην τσέπη του καταναλωτή». Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια προσπάθεια της κυβέρνησης να διασκεδάσει την αγανάκτηση των εργαζομένων, που οδηγούνται στην ανέχεια εξαιτίας της πολιτικής της, με προκλητικές, μάλιστα, δηλώσεις περί επιχειρήσεων που επωμίζονται ...μέρος του βάρους.

Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες έθεσαν εκβιαστικά τις αξιώσεις τους για νέα προνόμια, για τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τις τιμές των ακινήτων και τα δημοτικά τέλη, ως προϋποθέσεις για τη συγκράτηση των τιμών.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) Θ. Βάρδας πρόβλεψε ότι η μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων θα είναι της τάξης του 20% και την ίδια στιγμή οι όποιες μειώσεις στις τιμές δε θα ξεπεράσουν το 5%, ενώ, όπως είπε, σε ορισμένες περιπτώσεις θα επιβληθούν ανατιμήσεις. «Εδειξε» καρτέλ στον κλάδο των τροφίμων, παραπέμποντας στις σχετικές αποφάσεις για πρόστιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τα οποία, όπως είπε, δεν εισπράττονται. Πάντως, «έβγαλε ...λάδι» στο θέμα των τιμών τα πολυκαταστήματα για τα οποία προεξόφλησε ότι οι απολύσεις είναι ένα το κρατούμενο στο όνομα της διατήρησης επιχειρήσεων.

Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ζήτησε και ο Ν. Βερόπουλος, εκ μέρους των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ, προκειμένου να συζητήσουν οι μεγαλολιανέμποροι για μείωση τιμών και περιθωρίου κέρδους, ενώ ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) Β. Ζαφείρης ξεκαθάρισε εμμέσως πλην σαφώς τη θέση των βιομηχάνων, λέγοντας «η βιομηχανία τροφίμων έχει μειώσει καιρό τώρα τις τιμές, κάτι που άλλοι κάνουν μόνο το τελευταίο δίμηνο». Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Απορρυπαντικών παρέπεμψε στα κοστολογικά στοιχεία για την πώληση στην ελληνική αγορά ακριβότερα των απορρυπαντικών από τις πολυεθνικές απ' ό,τι σε άλλες χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ