Κυριακή 9 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Στη μνήμη των ΛΟΥΚΑ ΓΚΟΥΝΗ, ΝΙΚΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΗΛΙΑ ΚΟΖΑΡΗ και του αδελφού του ΚΩΣΤΑΚΗ, καθώς και του παλαίμαχου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και στελέχους της ΚΟΒ Φωκίδας του ΚΚΕ, ΘΑΝΑΣΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ, η οικογένεια του Λουκά Γκούνη προσφέρει 1.000 ευρώ στη ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤ.

Την 8η Μάη 2010, συμπληρώθηκαν 62 χρόνια από την εκτέλεση του πατέρα μας ΖΟΡΜΠΑ ΑΣΤΕΡΙΟΥ, από το Παλιούρι Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Στέλεχος του ΕΑΜ, συνελήφθη από τις αρχές, το 1946, βασανίστηκε απάνθρωπα, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις φυλακές της Αίγινας αφήνοντας γυναίκα και 4 παιδιά που ήταν καταδιωκόμενοι για πολλά χρόνια.

Στην άσβεστη μνήμη του, στη μνήμη της μάνας μας και του αδερφού μας, προσφέρουμε 50 ευρώ στην ΚΟΘ, και ο γιος τους Μιχάλης Ζορμπάς προσφέρει 50 ευρώ στο Κόμμα και 50 ευρώ για το Μνημείο της Φλώρινας.

Τα παιδιά τους

Μάγδα Ζορμπά - Μητρογώγου

Μιχάλης Ζορμπάς

***

2 ΦΩΤ.

Στις 9 Μάη γίνεται στη Θεσσαλονίκη, στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας ώρα 11.30 πμ, το μνημόσυνο του παλαίμαχου αγωνιστή ΓΙΩΡΓΗ ΤΣΑΡΟΥΧΑ, στελέχους του ΚΚΕ, και του ΚΩΣΤΑ ΤΣΑΡΟΥΧΑ, αδελφών μας οι οποίοι δολοφονήθηκαν για τους αγώνες τους με το ΚΚΕ.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε στο κόμμα μας, το ΚΚΕ, 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΘ.

Μιχάλης και Στέλλα Τσαρουχα

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα, ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, από την Ξηρονομή Βοιωτίας, αγωνιστή του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του, και με την συμπλήρωση 11 χρόνων από το θάνατό του (έφυγε στις 8.5.'99, σε ηλικία 74 ετών), προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ ΜΜΕ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Η σύζυγός του Σοφία

Οι κόρες του: Αναστασία και Αλεξάνδρα

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
***

Στη μνήμη του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ (Συμπριώνης), από τη Συκαμιά Λέσβου, που σκοτώθηκε στη μάχη του Αετού, ο Ιωάννης Ναρλιώτης - Τσαλίκης προσφέρει 50 ευρώ στη ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤ.

Την Κυριακή 9 Μαΐου 2010, τελείται, στον Αγ. Παντελεήμονα, το 40ήμερο μνημόσυνο του ΔΗΜΗΤΡΗ Κ. ΚΟΥΡΤΗ. Ο Δημήτρης γεννήθηκε στις 4.6.1920 στην Εγκλουβή Λευκάδας. Από νεαρή ηλικία αγωνίστηκε για τις αξίες και τα ιδανικά του λαϊκού κινήματος, την Εθνική Ανεξαρτησία μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και την κοινωνική δικαιοσύνη, μέσα από την οργανωμένη δράση στο ΚΚΕ, μέχρι την τελευταιά του πνοή, στις 28 Μαρτίου 2010.

Οι οικείοι του πρόσφεραν στο ΚΚΕ 200 ευρώ, στη μνήμη του, μέσω της ΝΕ Λευκάδας του Κόμματος.

***

ΦΩΤ.

Πέρασε ένας χρόνος που έφυγε από κοντά μας η μητέρα μας και γιαγιά ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΕΥΔΟΚΙΑ. Γεννήθηκε στο χωριό Κυπάρισσος Λαρίσης το 1917. Στην Κατοχή ήταν υπεύθυνη του διαφωτιστικού τομέα της ΕΠΟΝ. Το 1942 έγινε μέλος του ΚΚΕ, πολέμησε στο Βουνό αντάρτισσα. Το 1949, με την υποχώρηση του ΔΣΕ στον εμφύλιο, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη - Ουζμπεκιστάν. Το 1978 επαναπατρίστηκε. Ηταν μέλος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Αλίμου και παρέμεινε σταθερή στα ιδανικά του Κόμματος μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής της.

Στη μνήμη της τα παιδιά και τα εγγόνια της προσφέρουν στην Εφημερίδα, το «Ριζοσπάστη», 100 ευρώ.

***

ΦΩΤ.

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος απ' το θάνατο του ΖΑΧΑΡΙΑ ΚΟΥΒΑΡΗ.

Στη μνήμη του, η σύντροφός του Μαρία προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μαρουσιού, 50 ευρώ.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΚΟΪΝΗ, ο οποίος πάντα έκανε το καθήκον του ως κομμουνιστής - μέλος του ΚΚΕ, η Ευανθία Αγγουράκη, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό του, προσφέρει στο «Ριζοσπάστη» 100 ευρώ.

ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
***

ΦΩΤ.

Την Κυριακή 9 Μάη, συμπληρώνονται 40 μέρες που έφυγε ξαφνικά από κοντά μας ο ΑΛΕΚΟΣ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ. Ο Αλέκος Χρυσόπουλος μεγάλωσε στην Καλαμαριά μέσα σε μια οικογένεια με έντονη αγωνιστική ιστορία. Την θεία του Κούλα Ελευθεριάδου, στέλεχος του ΚΚΕ, την εκτέλεσαν το Μάη του '48 ως «κατάσκοπο», η τότε ελληνική κυβέρνηση. Η άλλη του θεία, η Εφη, έμεινε 9 χρόνια στη φυλακή ως πολιτική κρατούμενη, ο δε αδελφός του πατέρα του σκοτώθηκε πολεμώντας τους Γερμανούς κατακτητές μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ.

Ολα αυτά σφράγισαν την ζωή του δίνοντάς του καθαρή ταξική συνείδηση. Από τα νεανικά του χρόνια άρχισε να έχει πολιτική δράση. Είχε πάρει μέρος σ' όλες τις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που έγιναν στη Θεσσαλονίκη μετά το 1950. Ηταν μέλος της Νεολαίας ΕΔΑ και, μετέπειτα, της Νεολαίας Λαμπράκη. Μετά τη δολοφονία του Λαμπράκη, μη έχοντας δουλειά και ζώντας σε ένα άγριο πολιτικό κλίμα, έφυγε το 1964 ως μετανάστης, εργάτης σε εργοστάσιο ξυλείας στη Σουηδία.

Από τη πρώτη στιγμή άρχισε να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των μεταναστών εργαζομένων. Αυτή του η δραστηριότητα τον έκανε αγαπητό σε όλους τους μετανάστες κάτι που επιβεβαιώνεται και με την εκλογή του ως πρώτου μετανάστη βουλευτή στη Σουηδία το 1979. «Αν είναι να περιγράψω με δυο λόγια το σημερινό εαυτό μου, τότε θα έλεγα ότι είμαι μετανάστης, εργάτης και κομμουνιστής», έλεγε σε συνέντευξη σε εφημερίδα το Σεπτέμβρη του '79 αμέσως μετά την εκλογή του.

Αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή για τα δίκαια της εργατικής τάξης και των μεταναστών. «...Οι μετανάστες θα πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου και στις βουλευτικές εκλογές της Σουηδίας και όχι μόνο στις Δημοτικές - Κοινοτικές εκλογές, όπως γίνεται τώρα. Δεν πρέπει να χρειάζεται να γίνουν Σουηδοί υπήκοοι για να αποχτήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στη Σουηδική Βουλή. Διαφορετικά οι μετανάστες θα νιώθουν πάντοτε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, πράγμα απαράδεκτο...» δήλωνε αμέσως μετά την εκλογή του, κάτι που έγινε άλλες τρεις φορές.

ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Στη μνήμη του προσφέρω 1.000 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Κέντρου Καλαμαριάς, στο ΚΚΕ. Το Κόμμα των αγώνων και των θυσιών της εργατικής τάξης και του λαού.

Η μητέρα του Σοφία Χρυσοπούλου - Ελευθεριάδου και τα παιδιά του, Τάσος και Ερρίκος.

***

4 ΦΩΤ.

Στη μνήμη των πολυαγαπημένων μας γονιών ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ ΦΕΛΟΥΚΙΔΟΥ που μας άφησε στις 2 Απριλίου 2010, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΕΛΟΥΚΙΔΗ, ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΕΡΒΕΡΗ και ΕΥΡΥΔΙΚΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, τα παιδιά προσφέρουμε 200 ευρώ στην ΚΟΒ Ν. Κρήνης Θεσσαλονίκης.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη της ΚΟΥΛΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ, η αδερφή της Σοφία Χρυσοπούλου - Ελευθεριάδου πρόσφερε 500 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω Αχτίδας Καλαμαριάς.

***

ΦΩΤ.

«Εφυγε» ο συναγωνιστής, αγωνιστής του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ΠΕΤΚΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ. Γεννήθηκε στο Ν. Σκοπό από αγρότες γονείς. Γρήγορα εντάχτηκε στην ΕΑΜική Αντίσταση και στην ΕΠΟΝ. Καθοδηγητής γλυκομίλητος, γνώστης της Μαρξιστικής Θεωρίας, βοήθησε για πολλά χρόνια το κίνημα. Εξορίστηκε για τα πολιτικά του φρονήματα. Κομμουνιστής μέχρι το τέλος της ζωής του, παράδειγμα προς μίμηση. Αιώνια η μνήμη του, Αθάνατος.

Η ανιψιά του Καρακώστα Αναστασία προσφέρει στη ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ 100 ευρώ στη μνήμη του.

***

Στη μνήμη της ΑΓΑΘΗΣ ΚΑΚΑΡΙΝΕΛΗ - ΚΟΥΚΑΚΗ και των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης: ΝΙΚΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ και ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΚΑΚΑΡΙΝΕΛΗ, καθώς και των μαχητών του ΔΣΕ ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ, ΖΩΓΡΑΦΙΩΣ ΚΑΚΑΡΙΝΕΛΗ και ΘΑΝΑΣΗ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΡΥΔΙΚΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΡΥΔΙΚΗ
Οικογένεια Κ. Δημητριάδη

***

ΦΩΤ.

Στις 12.4.2010, «έφυγε» από κοντά μας, στα 48 του χρόνια, ο σύντροφός μας ΚΑΛΩΝΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ, μέλος της ΚΟΒ Ωραιοκάστρου της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Ωραιοκάστρου προσφέρουν 200 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤ.

Ο σ. Τσιουτάνης Πασχάλης προσφέρει, στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ, 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Μελισσοχωρίου της Αχτίδας Λαγκαδά της ΚΟΘ.

***

ΦΩΤ.

Στις 9 Μαΐου κλείνουν 4 χρόνια από το θάνατο του αξέχαστου συζύγου, πατέρα και παππού, ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΖΙΒΛΙΚΑΚΗ. Μαχητής του Εφεδρικού ΕΛΑΣ και ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ, πολιτικός πρόσφυγας, στη συνέχεια, στην Τασκένδη.

Στη μνήμη του προσφέρω 20 ευρώ για την ανέγερση του Μνημείου στη Φλώρινα, μέσω ΚΟΒ Ντεπό Θεσ/νίκης.

Τζιβλικάκη Βαρβάρα

***

2 ΦΩΤ.

Στις 17 Μάη συμπληρώνονται 18 χρόνια που «έφυγε» ο σύντροφός μου ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ.

Στην ακριβή του μνήμη, καθώς και του αδερφού μου, ΜΙΧΑΛΗ (ΜΙΧΑ) ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ, που σκοτώθηκε, μαχητής στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, στα 23 του χρόνια, προσφέρω στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ, 200 ευρώ, 50 ευρώ για το μνημείο στη Φλώρινα, 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», 30 ευρώ στην ΚΝΕ και 20 ευρώ στο παράρτημα Κέντρου Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Η συντρόφισσα και αδερφή

Χιονία Κουρτίδου

***

ΦΩΤΟ

Πριν από τέσσερα χρόνια, στις 13 Μάη του 2006, έφυγε από τη ζωή ο σύντροφος ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΥΡΙΔΗΣ του Ηλία, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Γεννήθηκε στη Συκιά Ελασσόνας από γονείς φτωχούς αγρότες. Το 1943 εντάχθηκε στο Κόμμα και πολέμησε τους κατακτητές στην περιοχή των Αγράφων. Διωκόμενος από τους ΜΑΥδες, πιάστηκε και φυλακίστηκε στα Τρίκαλα, στο Βόλο και εξορίστηκε στα Γιούρα. Μετά την αποφυλάκισή του εντάχθηκε στην ΕΔΑ. Διέφυγε της χούντας συνεχίζοντας την πολιτική δράση για την ανασυγκρότηση των ΚΟΒ του Κόμματος, όπως το ίδιο έπραξε και στην περίοδο της διάσπασης 1989-1991, στηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές και τις θέσεις του ΚΚΕ. Αφοσιώθηκε στη λειτουργία των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ως το τέλος της ζωής του, παραμένοντας πιστός στα ιδανικά μας.

ΦΕΛΟΥΚΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΦΕΛΟΥΚΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Τιμώντας τη μνήμη του, η γυναίκα του Ελένη και τα παιδιά του Γεωργία, Ηλίας και Γιώργος, προσφέρουν στο Κόμμα το ποσό των 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Αγίου Φανουρίου Θεσσαλονίκης.


ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΕΡΒΕΡΗΣ
ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΕΡΒΕΡΗΣ

ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΣΠΥΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΣΠΥΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΖΟΡΜΠΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ
ΖΟΡΜΠΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΚΟΥΒΑΡΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ
ΚΟΥΒΑΡΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ

ΚΟΪΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΟΪΝΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΦΕΛΟΥΚΙΔΟΥ
ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΦΕΛΟΥΚΙΔΟΥ

Κούλα Ελευθεριάδου
Κούλα Ελευθεριάδου

ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΕΥΔΟΚΙΑ
ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΕΥΔΟΚΙΑ

ΚΑΛΩΝΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΚΑΛΩΝΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

ΑΛΕΚΟΣ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΛΕΚΟΣ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΚΟΥΡΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΚΟΥΡΤΗΣ

ΠΕΤΚΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ
ΠΕΤΚΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΒΛΙΚΑΚΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΒΛΙΚΑΚΗΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ