Πέμπτη 13 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανατιμήσεις για το λαό, ενισχύσεις για το κεφάλαιο

Εντείνει τις προκλήσεις της η κυβέρνηση. Κατηγορεί τα καρτέλ για τις υψηλές τιμές. Μοιράζει ακόμα 5,7 δισ. στο μεγάλο κεφάλαιο

Απροκάλυπτη κοροϊδία απέναντι στους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά, που υφίστανται τις δυσβάσταχτες και διαρκείς ανατιμήσεις, αποτελεί η χτεσινή συζήτηση για το θέμα των τιμών στο υπουργικό συμβούλιο. Για μια ακόμη φορά διαπιστώθηκε ότι τα «προβλήματα της αγοράς» - έτσι χαρακτηρίζουν τις τσουχτερές τιμές των βασικών ειδών λαϊκής κατανάλωσης - οφείλονται «στην έντονη ολιγοπωλιακή διάρθρωση κλάδων» της ελληνικής οικονομίας και στην «έντονη καρτελοποίηση». Διαπιστώσεις που επαναλαμβάνονται, με τα ίδια ακριβώς παραδείγματα, εδώ και 10 χρόνια από το ΠΑΣΟΚ, η πολιτική του οποίου βεβαίως ενισχύει όλο και περισσότερο και τη μονοπώληση και την καρτελοποίηση της αγοράς. Αντί γι' αυτό, ανακοινώθηκαν μια σειρά από μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ή έχουν δρομολογηθεί, τα οποία μόνο σε εύκολο εντυπωσιασμό παραπέμπουν. Την ίδια ώρα, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκε και ο νέος «αναπτυξιακός νόμος», με τον οποίο η κυβέρνηση προσδοκά να μοιράσει στις μεγάλες επιχειρήσεις μέχρι 5,7 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ συνολικά 1,14 δισ. ευρώ αναμένεται να δοθούν μέσα στο 2010 για ήδη εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια του υφιστάμενου νόμου και έπεται συνέχεια, καθώς αναμένουν αξιολόγηση ακόμη 3.438 αιτήσεις!

Η όλη «αγωνία» της κυβέρνησης για τις τιμές περιορίζεται στο να διαχειριστεί επικοινωνιακά την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 4,8% τον Απρίλη. Για τις υψηλές τιμές επαναφέρει το γνωστό πίνακα, σύμφωνα με τον οποίο μια χούφτα ξένες και ντόπιες επιχειρήσεις ελέγχουν μέχρι και 100% ορισμένους κλάδους του εμπορίου (ΜΙΝΕΡΒΑ, UNILEVER, Coca-Cola, ΔΕΛΤΑ κλπ). Την ίδια στιγμή, για να υποβαθμίσει, υποτίθεται, την εξέλιξη με την άνοδο των τιμών, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη υποστήριξε ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν προήλθε από ανατιμήσεις, αλλά από τους φόρους στα καύσιμα, στα ποτά και στα τσιγάρα, που η ίδια η κυβέρνηση επέβαλε. Παράλληλα, με κομψές εκφράσεις του τύπου «μεταβολή», επισήμανε ότι οι ανατιμήσεις ...συγκρατήθηκαν στο 2,2% και επικαλείται ότι στο διάστημα Απρίλης 2009 - Απρίλης 2010 «έπεσαν» 0,9% οι τιμές στα τρόφιμα. Αυτό για την κυβέρνηση σημαίνει φτήνια και μάλιστα παρά το γεγονός ότι στο ίδιο διάστημα τα καύσιμα ανατιμήθηκαν 50%, τα εισιτήρια του ΟΣΕ 37%, τα διόδια και τα τέλη κυκλοφορίας 28% και πάει λέγοντας...

Ο «αναπτυξιακός»

Στο ζήτημα του «αναπτυξιακού» πάντως, η κυβέρνηση είναι πιο συγκεκριμένη. Ο νέος νόμος, που αναμένεται να ψηφιστεί το καλοκαίρι, εξυπηρετεί ταυτόχρονα δύο στόχους: Να μοιραστούν πιο εύκολα και γρήγορα τα δισεκατομμύρια στους μεγαλοεπιχειρηματίες και να κατευθυνθούν εκεί που επιβάλλουν οι νέες επιχειρηματικές προτεραιότητες του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό και ένα από τα τρία κριτήρια του νέου νόμου θα είναι η ενίσχυση της «πράσινης επιχειρηματικότητας».

Οι επιχορηγήσεις θα κυμαίνονται από 15% έως και 40% του προϋπολογισμού του εκάστοτε επενδυτικού σχεδίου, ανάλογα με την περιοχή. Οι μορφές ενίσχυσης θα είναι: Επιχορήγηση κεφαλαίου, φορολογικές απαλλαγές, επιχορήγηση χρεολυσιών δανείου διαρκείας έως 10 έτη, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης μηχανολογικού εξοπλισμού για συμβάσεις διάρκειας έως 7 έτη. Για επενδυτικά σχέδια άνω των 50 εκατ. ευρώ θα ισχύσουν μόνο οι φορολογικές ελαφρύνσεις και οι αυξανόμενες αποσβέσεις. Στο διαδικαστικό μέρος, ο νέος νόμος θα επιδιώξει εξαιρετική συντόμευση των επιχορηγήσεων. Προκηρύξεις θα γίνονται ανά 6 μήνες. Η αξιολόγηση θα είναι συγκριτική και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και θα απορρίπτονται αυτόματα όσες έχουν ελλείψεις.

Σχετικά με τον υφιστάμενο αναπτυξιακό, έχουν υποβληθεί 13.486 αιτήσεις. Εγιναν 7.100 υπαγωγές στο νόμο και εγκρίθηκαν επιχορηγήσεις 5,8 δισ. ευρώ για σχέδια ύψους 14 δισ. ευρώ. Από τα υπαγόμενα έργα, ολοκληρώθηκαν 1.451 με εγκεκριμένες επιχορηγήσεις 1 δισ. ευρώ και συνολικές εκταμιεύσεις 1,6 δισ. ευρώ. Τους πρώτους 4 μήνες του 2010 έχουν δοθεί 440 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να δοθούν άλλα 700 εκατ. ευρώ για εγκεκριμένα έργα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ