Πέμπτη 13 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Αεροπορική τραγωδία

Από τα συντρίμμια του αεροσκάφους
Από τα συντρίμμια του αεροσκάφους
ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Μόνον ένα μικρό παιδί, ολλανδικής υπηκοότητας του οποίου η ταυτότητα μένει να αποσαφηνιστεί, επέζησε από τη συντριβή του επιβατηγού αεροσκάφους «Airbus A330-200» της λιβυκής κρατικής εταιρείας χαμηλού κόστους «Afriqiyah Airways», χθες τα ξημερώματα, κατά τη διάρκεια της προσγείωσης στο αεροδρόμιο της λιβυκής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τόσο από το λιβυκό υπουργείο Μεταφορών όσο και από τα γραφεία της ίδιας της εταιρείας, σκοτώθηκαν συνολικά 103 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 11 ήταν το πλήρωμα.

Τα υπάρχοντα στοιχεία αναφέρουν ότι οι επιβάτες προέρχονταν από συνολικά εννιά χώρες. Οι περισσότεροι ήταν Ολλανδοί, αλλά στο αεροσκάφος επέβαιναν επίσης υπήκοοι από Βρετανία, Γερμανία, Φινλανδία, Ζιμπάμπουε, Φιλιππίνες, Νότια Αφρική, Γαλλία, Λιβύη. Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το Γιοχάνεσμπουργκ και επρόκειτο να προσγειωθεί στην Τρίπολη, από όπου αρκετοί από τους επιβάτες θα έπαιρναν άλλο αεροσκάφος για την πατρίδα τους.

Μέχρι χθες το απόγευμα, τα αίτια της τραγωδίας παρέμεναν αδιευκρίνιστα και ουδείς ήταν σε θέση να διατυπώσει έστω και υπόνοιες. Ορισμένες δημοσιογραφικές πηγές διέρρεαν ότι λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας προσγείωσης ο πιλότος είχε επικοινωνήσει με τον πύργο ελέγχου, ζητώντας να αρχίσουν διαδικασίες για επικίνδυνη προσγείωση επικαλούμενος κάποιο πρόβλημα, που δε διευκρινίζεται. Πάντως, αναφέρεται ότι το αεροσκάφος ήταν με μόλις 1.600 ώρες πτήσης και οι ευρωπαϊκές αρχές ασφάλειας ισχυρίζονται ότι είχε ελεγχθεί τουλάχιστον 10 φορές, τις τελευταίες βδομάδες, και δεν είχε εντοπιστεί κανένα πρόβλημα. Ηταν ίδιου τύπου με το «Airbus» της «Air France», που κατέπεσε τον περασμένο Ιούνη στον Ατλαντικό, του οποίου τα μαύρα κουτιά φαίνεται να εντοπίστηκαν μόλις πριν λίγες βδομάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ