Κυριακή 16 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το «ντόμινο» της λιτότητας στην Ευρωζώνη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με τη μορφή του ντόμινο οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανακοινώνουν μέτρα σκληρής λιτότητας για τους εργαζόμενους στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης. Ετσι, μέσα σε τρεις μέρες είχαμε την ανακοίνωση προγραμμάτων τέτοιου περιεχομένου από τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται οι εξελίξεις και στην Ιταλία.

Δεν είναι τυχαίο ότι και στις τρεις περιπτώσεις τα μέτρα παρουσιάστηκαν ως αναγκαία για να αποτραπεί η επανάληψη της «ελληνικής κρίσης». Και στις τρεις περιπτώσεις η Ελλάδα παρουσιάζεται ως παράδειγμα προς αποφυγή.

Την περασμένη Πέμπτη, ήταν η σειρά της Πορτογαλίας όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα «δημοσιονομικής προσαρμογής», ένα «Πρόγραμμα δημοσιονομικού σοκ», όπως το χαρακτήρισε η εφημερίδα «Jornal de Negocios», καθώς προβλέπει περικοπές μισθών και δημοσίων δαπανών και παράλληλα αυξήσεις φόρων σε μισθούς και μεσαία εισοδήματα.

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ στην περίπτωση της Πορτογαλίας είναι ότι το πρόγραμμα συντάχθηκε από κοινού από τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες και τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πέδρο Πάσος Κοέλο. Μεταξύ άλλων προβλέπει μειώσεις μισθών κατά 5% για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, αύξηση του ΦΠΑ κατά 1%, στο 21%, αλλά και αυξήσεις των συντελεστών φόρων εισοδήματος κατά 1% ως 1,5%. Ανακοινώθηκε επίσης το πάγωμα σειράς μεγάλων δημόσιων έργων (όπως η κατασκευή του αεροδρομίου της Λισαβόνας) για την εξοικονόμηση πόρων.

Το πρόγραμμα αυτό ήρθε να συμπληρώσει τα μέτρα που είχε ανακοινώσει τον περασμένο Φλεβάρη η κυβέρνηση της Πορτογαλίας με πάγωμα μισθών, μείωση των κοινωνικών δαπανών, μείωση του προσωπικού του δημόσιου τομέα κ. ά.

ΣΤΟΧΟΣ του προγράμματος παραμένει η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 7,3% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος, από το 9,4% στο οποίο εκτινάχθηκε το περασμένο έτος, προκαλώντας μαζικές πωλήσεις ομολόγων του πορτογαλικού Δημοσίου. Σε ό,τι αφορά το επόμενο έτος, υιοθετείται αυστηρότερος στόχος για συρρίκνωση του ελλείμματος στο 4,6%. Υπενθυμίζεται, όμως, ότι μόλις προ ημερών η κυβέρνηση έθεσε στόχο για έλλειμμα 7,3% του ΑΕΠ για το 2010 από 8,3% που ήταν προηγουμένως. Το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας προβλέπεται πως θα εκτιναχθεί στο 86% του ΑΕΠ μέσα στο τρέχον έτος, μετά το 76,6% στο οποίο έφθασε το 2009 - υπερβαίνοντας, βέβαια, αισθητά το ανώτατο όριο του 60% που προβλέπεται για τις χώρες - μέλη της Ευρωζώνης.

ΜΙΑ ΜΕΡΑ πριν είχε προηγηθεί ανάλογο πρόγραμμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, με περικοπές μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα και κατάργηση επιδομάτων. Τα μέτρα αυτά προστίθενται σε προηγούμενο πρόγραμμα λιτότητας που ανακοίνωσαν το Γενάρη και στόχευαν στην περικοπή δαπανών ύψους 50 δισ. ευρώ και τη συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο του 3% μέχρι το 2013 από το 11,2% στο οποίο έφθασε πέρσι.

ΣΥΜΦΩΝΑ δε με την ιταλική οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», η σαφώς ισχυρότερη Ιταλία εξετάζει πάγωμα προσλήψεων και μισθών στο δημόσιο τομέα, με στόχο την εξοικονόμηση τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ