Τετάρτη 19 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι Κούροι ... γλίτωσαν

Ακόμη μια σημαντική περίπτωση αρχαιοκαπηλίας αποκαλύφθηκε το βράδυ της 14/5, στο χωριό Κλένια Κορινθίας. Η Ασφάλεια Αττικής εντόπισε ανεκτίμητο αρχαιολογικό θησαυρό - δύο Κούρους - στην κατοχή τριών αρχαιοκαπήλων, οι οποίοι ήταν έτοιμοι να τον πουλήσουν έναντι πολλών εκατομμυρίων ευρώ (10 εκ. σύμφωνα με την αστυνομία).

Ο υπουργός Πολιτισμού, Π. Γερουλάνος, εκμεταλλευόμενος προπαγανδιστικά το γεγονός είπε ότι η αρχαιοκαπηλία είναι έγκλημα «που δεν περνάει στη χώρα μας» και αυτό «είναι ένα μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε». Ωστόσο, η αρχαιοκαπηλία «περνάει» παντού, γιατί είναι «παρελκόμενο» της αγοραίας λειτουργίας του καπιταλισμού, που θεωρεί τα πάντα - και την πολιτιστική κληρονομιά - εμπόρευμα. Ετσι, η αρχαιοκαπηλία είναι απλώς η άλλη πλευρά ενός συστήματος που θεωρεί «νόμιμες» τις ιδιωτικές «συλλογές» αρχαιοτήτων και έργων Τέχνης. Μεταξύ αυτών και μεγάλων μουσείων του εξωτερικού, ιδιωτικών και κρατικών (τα τελευταία, επίσης, λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια) που κερδοσκοπούν μέσω «νόμιμων» εισαγωγών αρχαιοτήτων...

Οι Κούροι που πήγαιναν για πώληση είναι μοναδικά έργα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής. Αγάλματα εξαιρετικής τέχνης, χρονολογούμενα στο τρίτο τέταρτο του 6ου αι. π.Χ. Βρέθηκαν σπασμένα σε κομμάτια αλλά μπορούν να συγκολληθούν. Και από τους δύο Κούρους λείπει το δεξί σκέλος, από τα γόνατα και κάτω. Ο ένας Κούρος έχει ύψος 1,82 μ, ο άλλος 1,78μ. Και οι δύο φέρουν φθορές από σκαπτικό ή αγροτικό μηχάνημα. Οι επιφάνειες θραύσης μαρτυρούν ότι τα σπασίματα είναι πρόσφατα. Τα δύο αγάλματα είναι κατασκευασμένα από χονδρόκοκκο νησιωτικό μάρμαρο. Οι πολλές τεχνοτροπικές ομοιότητές τους, ο τρόπος επεξεργασίας των λεπτομερειών και η δομή του σώματος οδηγούν στο συμπέρασμα ότι προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο και έχουν φιλοτεχνηθεί πιθανότατα από τον ίδιο καλλιτέχνη. Τα αγάλματα παραδόθηκαν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η Υπηρεσία Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας είχε πληροφορίες ότι άτομα που κατοικούν στην περιοχή της Νεμέας διαπραγματεύονταν την πώληση των δύο αγαλμάτων, αντί πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Οι αρχαιοκάπηλοι - επαγγελματίες αγρότες (οι δύο κατάγονται από την Κλένια, ο τρίτος από τη Νεμέα) ήρθαν σε επαφή με δύο «ενδιαφερόμενους», με τους οποίους συμφώνησαν την τιμή και συναντήθηκαν στην Κλένια το βράδυ της 14/5.

Κατά τη συνάντηση, οι αστυνομικοί («ενδιαφερόμενοι») επιχείρησαν να τους συλλάβουν, αλλά τελικά όλοι κατάφεραν να ξεφύγουν, εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι. Τα αγάλματα βρίσκονταν: Το ένα στο αυτοκίνητο του ενός από τους αρχαιοκαπήλους και το άλλο σε αποθήκη του ίδιου, στο χωριό. Τελικά, ο συγκεκριμένος αγρότης συνελήφθη λίγο αργότερα, ενώ την επόμενη ημέρα παραδόθηκε και ο δεύτερος (από τη Νεμέα) στο Αστυνομικό Τμήμα Αργους. Οι συλληφθέντες, ηλικίας 42 και 48 ετών, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου. Διαφεύγει ο τρίτος αρχαιοκάπηλος, 65 ετών.

Τα αρχαία αντικείμενα κατασχέθηκαν και εξετάστηκαν από αρχαιολόγους της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς/ Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ