Παρασκευή 21 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο ... «σημαιοφόρος»

Σε ...«σημαιοφόρο» της υπαγωγής του πολιτισμού στο ευρω-ενωσιακό κεφάλαιο «αναδεικνύεται» ο υπουργός Π. Γερουλάνος.

Μιλώντας στα προχτεσινά εγκαίνια του κτιρίου του Ινστιτούτου Θερβάντες, στην Αθήνα, ο υπουργός είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργήθηκε από ανθρώπους με όραμα. Οραμα ειρήνης και ευημερίας των λαών. Σημαία της Ευρώπης θα ήταν οι κοινές της αξίες. Οπλο της Ευρώπης θα ήταν η κοινή της οικονομική πολιτική»!

Βέβαια, δεν είναι ο μόνος, ούτε ο πρώτος, από τα στελέχη των κομμάτων - υπηρετών του καπιταλισμού που «ντύνουν» την ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων - την ΕΕ - με «αγγελικό» αξιακό «μανδύα». Αλλά πάντα είναι αξιοσημείωτος ο πολιτικός κυνισμός τους: «Στην πορεία, η Ευρωπαϊκή Ενωση θεώρησε την ειρήνη, τις κοινές αξίες και τον κοινό πολιτισμό ως δεδομένα και έδωσε έμφαση στην οικονομική ενοποίηση», συνέχισε ο υπουργός.

Αρα, τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, η ΕΕ (με τις ΗΠΑ) τον ξεκίνησε επειδή ...μάλλον άρχισε να βαριέται τόση «ειρήνη» και τόση «εμπέδωση» των «κοινών» «πολιτιστικών αξιών» στην Ευρώπη, μερικές δεκαετίες μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ηταν μάλιστα τόσο «δεδομένα» όλα αυτά, που τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα (σ.σ. τα κράτη - μέλη της ΕΕ είναι η «ραχοκοκαλιά» του ΝΑΤΟ) βομβάρδισαν και κάμποσα μνημεία (σ.σ. μήπως αυτά ήταν εκτός «πολιτιστικών αξιών» της ΕΕ;) για να μην ...«καλομαθαίνουμε».

«

Δημιουργήσαμε σημαντικούς μηχανισμούς που ένωσαν την οικονομία μας: Κεντρική Τράπεζα, ενιαίο νόμισμα. Ομως κάναμε ελάχιστα για να καταγράψουμε και να αναδείξουμε την κοινή μας κληρονομιά, τον κοινό μας πολιτισμό. Με λίγα λόγια ριχτήκαμε στη μάχη της παγκοσμιοποίησης με ισχυρά όπλα, αλλά χωρίς κοινή σημαία. Τέτοιες μάχες δεν κερδίζονται», συνέχισε ο υπουργός. Μιλώντας, ουσιαστικά, για το «πάπλωμα». Διότι ο διαχρονικός στόχος του κεφαλαίου στον πολιτιστικό τομέα - στόχο που υπηρετεί η πολιτιστική πολιτική των αστικών κυβερνήσεων - είναι διπλός: Κερδοφορία μέσω της εμπορευματοποίησης - καπιταλιστικής «βιομηχανοποίησης» του πολιτισμού και ιδεολογική χειραγώγηση.

Αυτή είναι η μοναδική «κοινή» σημαία του κεφαλαίου.


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ