Παρασκευή 21 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
«Επιθεώρηση» από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ

ΣΟΦΙΑ.--

Το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, η λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα», αλλά και η συνέχιση της κατοχής του Αφγανιστάν ήταν τα σημαντικότερα από τα ζητήματα που προώθησε χτες ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Βουλγαρία.

«Το όραμά μου είναι να δω όλες τις χώρες των Βαλκανίων ενταγμένες στο ΝΑΤΟ» δήλωσε στον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ κατά τη διάρκεια της χτεσινής τους συνάντησης, ενώ ταυτόχρονα του ζήτησε να αποστείλει επιπλέον στρατιώτες στο Αφγανιστάν (σήμερα ήδη βρίσκονται εκεί 500) τονίζοντας ότι η Συμμαχία εκτιμά ιδιαίτερα τη στάση αυτή της Βουλγαρίας. Φυσικά, ο Μπορίσοφ - εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα - υποσχέθηκε πως η Βουλγαρία θα συνεχίσει να είναι δυναμικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Ο Ράσμουσεν υποστήριξε επίσης πως η «αντιπυραυλική ασπίδα» περιλαμβάνει όχι μόνο τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ αλλά και τη συνεργασία με τη Ρωσία «ώστε να οικοδομήσουμε μία ασφαλή στέγη πάνω από την ευρωατλαντική περιοχή». Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα πως στην προσεχή Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα το Νοέμβρη οι χώρες μέλη της Συμμαχίας θα υιοθετήσουν την αμερικανική πρωτοβουλία της «ασπίδας» ως ΝΑΤΟικό σχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ