Κυριακή 30 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ Με χαμηλότερο ρυθμό, 3%, αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2010, μετά την αναθεώρηση των στοιχείων από το υπουργείο Εμπορίου. Οι αρχικές εκτιμήσεις έθεταν την ανάπτυξη στο 3,2%. Η καθοδική αναθεώρηση εξέπληξε τους περισσότερους αναλυτές, οι οποίοι προέβλεπαν ανάπτυξη της τάξης του 3,3%. Το χαμηλότερο ποσοστό ανάπτυξης του ΑΕΠ προέκυψε λόγω των υψηλότερων εισαγωγών και των χαμηλότερων καταναλωτικών δαπανών. Το τέταρτο τρίμηνο του 2009, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν αρκετά ισχυρότερος, στο 5,6%.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΕΞΑΓΩΓΕΣ Εντυπωσιακά, κατά 40,4%, αυξήθηκαν οι ιαπωνικές εξαγωγές τον περασμένο Απρίλη. Η αξία των εξαγωγών ανήλθε στα 5,9 τρισ. γιεν (45 δισ. δολάρια). Η αύξηση αποδίδεται στη βελτίωση της παγκόσμιας ζήτησης για αυτοκίνητα και ημιαγωγούς. Στις υπόλοιπες αγορές της Ασίας, που απορροφούν άνω του 50% των ιαπωνικών εξαγωγών, η αύξηση ανήλθε στο 45,3%. Οι εξαγωγές προς την ΕΕ βελτιώθηκαν κατά 19,8% σε ετήσια βάση, ενώ προς τις ΗΠΑ οι ιαπωνικές εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 34,5%.

ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - ΜΕΙΩΣΗ Μείωση κατά 2,4% σημειώθηκε στις διεθνείς πτήσεις τον Απρίλη. Η μείωση αποδίδεται από τη Διεθνή Υπηρεσία Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) στο νέφος της τέφρας από το ισλανδικό ηφαίστειο. «Η μείωση της εναέριας κυκλοφορίας αποτέλεσε εμπόδιο στην ανάκαμψη του τομέα μετά την οικονομική κρίση», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΙΑΤΑ. Ωστόσο, οι πτήσεις μεταφοράς φορτίων επλήγησαν λιγότερο από την έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ