Κυριακή 30 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ανάπτυξη» και ανεργία

Περισσότερο αισιόδοξος εμφανίζεται ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την οικονομική ανάπτυξη των κρατών - μελών του. Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι οι 31 χώρες - μέλη του θα σημειώσουν ανάπτυξη 2,7% φέτος και 2,8% το 2011 έναντι 1,9% και 2,5% που εκτιμούσε τον περασμένο Νοέμβρη. Αποδίδει τις υψηλότερες εκτιμήσεις του στη βελτίωση του διεθνούς εμπορίου, στην ισχυρή ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών και τη συνεχιζόμενη υποστήριξη που προσφέρουν στις ανεπτυγμένες οικονομίες τα κρατικά πακέτα στήριξης.

Δηλαδή, ο ΟΟΣΑ αποδίδει την ανάπτυξη στην εφαρμογή των αντεργατικών προγραμμάτων λιτότητας και στην αντίστοιχη ενίσχυση των τραπεζών και των επιχειρήσεων.

Στην έκθεση του Οργανισμού προβλέπεται υψηλότερη ανάπτυξη και στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του αναπτυγμένου κόσμου. Εκτιμά ότι φέτος και το 2011 οι ΗΠΑ θα εμφανίσουν ανάπτυξη 3,2% έναντι 2,5% και 2,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή του. Ομοίως βλέπει για την ευρωζώνη ανάπτυξη 1,2% και 1,8% από 0,9% και 1,5% που προέβλεπε το Νοέμβρη, ενώ για την Ιαπωνία 3% και 2% αντίστοιχα από 1,8%.

Οι παραπάνω ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ χαμηλότεροι από αυτούς που εκτιμάται ότι θα επιτύχουν οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες. Και πιο συγκεκριμένα η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία που προβλέπεται να εμφανίσουν φέτος ανάπτυξη 11%, 8,3% και 6,5% αντίστοιχα.

Ομως, ο ΟΟΣΑ υποβαθμίζει και αποσιωπά το τίμημα με το οποίο θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι την ανάπτυξη των επιχειρηματικών κερδών. Τι κι αν ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 16 εκατομμύρια στην τελευταία διετία στις 31 χώρες, τι κι αν το μέσο ποσοστό ανεργίας θα φτάσει φέτος το 8,5% και στο 8,2% το 2011.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ