Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Σχέδια για επέκταση στα Βαλκάνια

Εφαλτήριο για νέα αύξηση της κερδοφορίας του τραπεζικού κεφαλαίου είναι η λεγόμενη εντός ΟΝΕ εποχή. Στο πλαίσιο αυτής της συγκυρίας, των νέων αναγκών και όρων συσσώρευσης πλούτου για την κεφαλαιοκρατία θα αναπτύξει τη στρατηγική της η Εθνική Τράπεζα με τον διοικητή της Θ. Καρατζά να... επιπλήξει τα «πιο συντηρητικά, τα πιο καθυστερημένα τμήματα της κοινωνίας, αλλά και της οικονομίας» ότι «έχουν ήδη πάρει αμυντικές θέσεις».

Ο διοικητής τής υπό κρατικό έλεγχο τράπεζας στη χτεσινή του ομιλία στο συνέδριο του ελληνο-αμερικανικού επιμελητηρίου προσπάθησε ακόμη να φανεί ως καλός γνώστης του «μονόδρομου» και των επιταγών της ΟΝΕ και να αναδείξει την τράπεζά του ως ηγέτιδα δύναμη της σχετικής...«εθνικής» προσπάθειας.

  • Αναγόρευσε τους κοινωνικούς εταίρους, όπως τους αποκάλεσε, και «κυρίως τις δυνάμεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας» σε πρωταγωνιστές στη μάχη της ανταγωνιστικότητας.
  • Εκρινε επιβεβλημένες τις «διαρθρωτικές προσαρμογές» της ελληνικής οικονομίας και την... «επαναρρύθμιση» (sic!) των αγορών «εκεί όπου αυτό επιβάλλεται για να προστατευτούν ο ανταγωνισμός και κρίσιμα δημόσια αγαθά».
  • Προχώρησε σε μια προσπάθεια ορισμού της λεγόμενης νέας οικονομίας που «δεν αντιστοιχεί μόνο σε ένα συγκεκριμένο τομέα της αγοράς, των επιχειρήσεων του διαδικτύου και της νέας τεχνολογίας», αλλά συνιστά «μια νέα αντίληψη του επιχειρείν συνολικά...»

Προέτρεψε τους ντόπιους επιχειρηματίες για συγχωνεύσεις και εξαγορές και για μεγέθυνσητων επιχειρήσεων, που προσφέρει «δυνατότητα βελτίωσης της χρηματοοικονομικής διάρθρωσης και ευκολότερη άντληση κεφαλαίων από τις αγορές»

  • Ετσι έκανε λόγο για «ισχυρή περιφερειακή ταυτότητα» της Εθνικής Τράπεζας στις χώρες των Βαλκανίων ( ΝΑ Ευρώπη καταπώς τις αποκάλεσε), προσθέτοντας ότι η «δύναμη της Εθνικής απαιτεί περαιτέρω μεγέθυνση».

Ο τραπεζίτης, με πνεύμα κοσμοπολίτικο, αναφέρθηκε στην «εξωστρέφεια» της Τράπεζάς του, αναφέροντας χαρακτηριστικά την εισαγωγή της μετοχής της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανάγκη σύνδεσης των επιχειρήσεων με εκπαιδευτικά και ερευνητικά κέντρα.

Ο Καρατζάς είπε ακόμη ότι αναμένει αύξηση της κερδοφορίας από τόκους και για το 2001 καθώς θα αυξηθούν οι δραστηριότητες της «λιανικής τραπεζικής», δηλαδή των δανείων που χορηγούν οι τράπεζες και τα οποία στη συγκυρία της ΟΝΕ θα φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη.

Οπως είναι ευνόητο ο διοικητής, τής υπό κρατικό έλεγχο τράπεζας, θεώρησε θετικές τις δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου για την απομάκρυνση των διοικήσεων των κρατικών τραπεζών από την πολιτική εξουσία και την ανάθεσή τους «στα καταστατικά όργανα» των τραπεζών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Καρατζάς έσπευσε να πει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει «άλλο χαρακτήρα» στην Εθνική Τράπεζα.

Χειροκροτήματα

Κοινή συνισταμένη των συμφερόντων του τραπεζικού κεφαλαίου και των επιμέρους βλέψεων των τραπεζιτών αποδείχνονται την ίδια στιγμή οι προχτεσινές δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου στο ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο. Οι τραπεζίτες έρχονται να εξάρουν τόσο τα μέτρα για το χρηματιστήριο όσο και τις λογιστικές αλχημείες για τον τρόπο αποτίμησης των διαφόρων χαρτοφυλακίων που έχουν στη διαχείρισή τους οι λεγόμενοι θεσμικοί επενδυτές και οι τράπεζες.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στις δηλώσεις του Παπαντωνίου για την απομάκρυνση των διοικήσεων στις υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες και η ανάθεση της διοίκησης στα καταστατικά όργανα των ίδιων των τραπεζών. Η εξέλιξη αυτή λύνει τα χέρια του τραπεζικού κεφαλαίου που προσπαθεί να δείξει την ετοιμότητά του αλλά και την πρωτοκαθεδρία του στη συγκυρία της ΟΝΕ.

Ετσι ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας έσπευσε από το βήμα του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου να κάνει λόγο για τον «άλλο χαρακτήρα» που θα πάρει η Εθνική. Από την πλευρά του ο διοικητής της Εμπορικής Τράπεζας Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Φλας» ανέφερε ότι με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται η λειτουργία της Εμπορικής ως ιδιωτικής τράπεζας και έκανε γνωστό ότι μέσα στη βδομάδα θα αλλάξει το ΔΣ με την ένταξη σε αυτό των Γάλλων της Gredit Agricole και εκπροσώπου του ΟΓΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ