Κυριακή 6 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χρώματα κι αρώματα...

Τριάντα τρεις από τις καλύτερες στιγμές του πλούσιου ρεπερτορίου του Χρήστου Θηβαίου αποτυπώνονται στο νέο διπλό άλμπουμ του με τίτλο «Πιο πέρα από τα μάτια», που αφιερώνεται στη μνήμη του Τάσου Λώλη («Συνήθεις Υποπτοι»). Τραγουδοποιός από τους σημαντικότερους της γενιάς του, έχει αποδείξει τόσο ως δημιουργός όσο και ως ερμηνευτής τη σπάνια ευαισθησία του, συνδέοντας το όνομά του με μερικά από τα πιο όμορφα τραγούδια των δύο τελευταίων δεκαετιών. Από το «Ημερολόγιο», τις «Περικοπές ενός απόκρυφου Ευαγγελίου», τις «Μέρες αδέσποτες», την «Αγάπη» και τον «Γορίλα» μέχρι τη «Μικρή πατρίδα», τον «Αμλετ της Σελήνης» και το πρόσφατο «Αν χαθείς». Το άλμπουμ αποτελεί ζωντανή ηχογράφηση από τις χειμερινές εμφανίσεις του στο «Σταυρό του Νότου», ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα - οδοιπορικό από την εποχή των «Υπόπτων», τη συνεργασία του με τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Γιώργο Ανδρέου (οι δύο συνθέτες συμμετέχουν στο δίσκο) και με επιλογές από τους προσωπικούς του δίσκους. Μαζί με τον Χρ. Θηβαίο, στο τραγούδι συμμετέχει η Emilia Ottaviano. Στο άλμπουμ περιλαμβάνονται και τρία τραγούδια - το «Μετάξι» των Σ. Μάλαμα - Α. Αλκαίου, η «Σιωπή» του Π. Παυλίδη και το «Ημερολόγιο» του ίδιου του Θηβαίου - ερμηνευμένα μόνο με δύο πιάνα (Σταύρος Λάντσιας και Τάκης Φαραζής), από τη σειρά συναυλιών «Ανάμεσα σε δύο πιάνα» του «Δίφωνου» στο Ωδείο Φ. Νάκας.


Ιχνηλατούν «Της γης το μυστικό» με νότες υπέροχες και λόγια γεμάτα ευαισθησία, μυώντας μας σε «τόπους» μαγικούς, ονειρεμένους, ανθρώπινους. Ο λόγος για την πρώτη δισκογραφική δουλειά του Βαγγέλη Καζαντζή (μουσική - ερμηνεία) και του Γιώργου Γκώνια (στίχοι), γλυκός δημιουργικός «καρπός» δύο φίλων από τη Λαμία και το Κυριάκι Βοιωτίας. Συναντήθηκαν πριν από 4 χρόνια στον Εβρο, στη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας. Η αγάπη τους για τη μουσική τούς έφερε κοντά και σιγά σιγά άρχισαν να φτιάχνουν τα πρώτα τραγούδια. Μια επιλογή από τις δημιουργίες τους, περιλαμβάνεται στο πρώτο τους άλμπουμ - ένα αναβρυτήριο ήχων που πηγάζει αβίαστα και «δροσίζει» από το πρώτο κιόλας άκουσμα. Σ' ένα μουσικό τοπίο εν πολλοίς άνυδρο, ο Βαγγέλης Καζαντζής προσφέρει μια μουσική γεμάτη «χρώματα κι αρώματα», που «ντύνει» με εξαιρετικό τρόπο τα στιχουργικά «τοπία» του Γιώργου Γκώνια. «Συνοδοιπόροι» τους σ' αυτό το γοητευτικό «ταξίδι», είναι ο Ψαραντώνης (ερμηνεύει δύο τραγούδια), ο Απόστολος Ρίζος και η Μαρίνα Δακανάλη (από μία ερμηνεία), καθώς και μια μεγάλη ομάδα ταλαντούχων μουσικών. Απόλυτα ταυτισμένες με το «πνεύμα» του μουσικού υλικού είναι και οι υπέροχες ζωγραφιές της Δήμητρα Ψυχογυιού, που κοσμούν το CD.

Οι αδάμαστες, αυτοσχεδιαστικές δοξαριές του Ψαραντώνη αναβλύζουν από το νέο διπλό άλμπουμ του «Σαν πυροβάτης». Με το γνώριμο πάθος και την αρχέγονη φωνή του να συνοδεύει το παίξιμό του, ο αυτοδίδακτος και δεινός οργανοπαίκτης της κρητικής λύρας ερμηνεύει ριζίτικα, δικά του κομμάτια και άλλες αγαπημένες του δημιουργίες. Ενα άλμπουμ, χείμαρρος ήχων, φωνών, ψιθύρων, που πηγάζει από την Κρήτη και δημιουργεί αναταράξεις και εξάρσεις της ψυχής. Ο διπλός δίσκος περιλαμβάνει ζωντανές ηχογραφήσεις από τις εμφανίσεις του Ψαραντώνη στη Θεσσαλονίκη. Μαζί του, και η κόρη του Νίκη Ξυλούρη, που τον συνοδεύει και στο τραγούδι.


Μια αγκαλιά παραδοσιακά και όχι μόνο τραγούδια στην τουρκική και στην ελληνική γλώσσα περιλαμβάνει ο δίσκος της Ντιλέκ Κoτς, με τίτλο «Sevdalim aman», στον οποίο συμμετέχει η Γλυκερία. Η εξαιρετική τραγουδίστρια από την Τουρκία, που τη γνωρίσαμε μέσα από τη συμμετοχή της στο συγκρότημα «Καφέ Αμάν» και από το σάουντρακ της ταινίας «Πολίτικη Κουζίνα», σε μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα καταθέτει μια δουλειά πλημμυρισμένη από τραγούδια που αγαπήθηκαν εξίσου και από τις δύο μεριές του Αιγαίου, από την παραδοσιακή μέχρι και την πρόσφατη λαϊκή μουσική των δύο λαών. Τέσσερα απ' αυτά τα μοιράζεται με την Ελληνίδα τραγουδίστρια.

Φόρο τιμής στο πνεύμα των ρεμπέτικων της δεκαετίας του 1930, αποτελεί το CD «Απ' τη σπηλιά του Δράκου» του Μπάμπη Παπαδόπουλου, που κυκλοφόρησε από την «Puzzlemusik». Ενας δίσκος με οργανικές διασκευές τραγουδιών που έγραψαν οι Γιώργος Μπάτης, Μάρκος Βαμβακάρης, Βαγγέλης Παπάζογλου, Ιωάννης Χαλκιάς, Κώστας Μπέζος, Τέτος Δημητριάδης τη δεκαετία του '30 - εξαίρεση το «Ενα τραγούδι απ΄τ' Αλγέρι» του Απόστολου Καλδάρα (πρώτη ηχογράφηση το 1948). Από την «Puzzlemusik» κυκλοφόρησε και ο δίσκος « Η Υδρα των Πουλιών», με μελοποιημένα ποιήματα του σουρεαλιστή ποιητή και ζωγράφου Νίκου Εγγονόπουλου από τον Socos και ερμηνευτή τον Δημήτρη Πουλικάκο.

Πάνω στα μουσικά χρώματα τεσσάρων χωρών της Μεσογείου (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία) «ταξιδεύει» ο «Χαρταετός» του Τάσου Γεωργόπουλου, τραγουδοποιού από την Κεφαλονιά. Ο δίσκος περιλαμβάνει εννέα τραγούδια, ερμηνευμένα από τους Tonino Carotone - Ισπανία (Μπαμπλόνα), Κίnο Ferri & Arpioni - Ιταλία (Μπέργαμο), Χάρη Κατσιμίχα, Μαριώ, Ντιλέκ Κοτς - Τουρκία (Αττάλεια), Francesca Minutoli - Ιταλία (Σικελία), Poly Quartet - Ελλάδα, Ευαγγελία Σκιαδαρέση, Τζουμ - Balkan Sound- Ελλάδα.


Ρ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ