Τετάρτη 2 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ποινικοποιούν την αλληλεγγύη στους απεργούς

Συλλήψεις και διώξεις χτες στη Μυτιλήνη σε βάρος στελεχών του ΚΚΕ και πρωτοπόρων συνδικαλιστών που συμμετείχαν στην περιφρούρηση της ναυτεργατικής απεργίας

Εργάτες περιφρουρούν αποφασιστικά την πάλη για το δίκιο τους, προχτές στο λιμάνι. Τέτοιες σκηνές ανησυχούν το κεφάλαιο
Εργάτες περιφρουρούν αποφασιστικά την πάλη για το δίκιο τους, προχτές στο λιμάνι. Τέτοιες σκηνές ανησυχούν το κεφάλαιο
Mπαράζ συλλήψεων εξαπέλυσε χτες το πρωί η ασφάλεια του Λιμενικού της Μυτιλήνης σε βάρος στελεχών του ΚΚΕ και πρωτοπόρων συνδικαλιστών του εργατικού και λαϊκού κινήματος του νησιού, επειδή έκαναν το καθήκον τους και συμπαρατάχθηκαν στο πλευρό των απεργών ναυτεργατών!

Συγκεκριμένα, χτες περίπου στις 11 το πρωί ασφαλίτες λιμενικοί, με εντολή εισαγγελέα, εισέβαλαν στα γραφεία του ΚΚΕ, όπου είχαν ειδοποιηθεί ότι εκείνη την ώρα βρίσκονταν ο βουλευτής του Κόμματος Σταύρος Σκοπελίτης και ο γραμματέας της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ Παρασκευάς Γεωργούλας. Με τη διαδικασία του αυτόφωρου οι ασφαλίτες συνέλαβαν το βουλευτή, ενώ δεν κατάφεραν το ίδιο για το γραμματέα της ΝΕ, τον οποίο αναζητούσαν μέχρι αργά χτες το βράδυ, στήνοντας μάλιστα «καραούλι» έξω από τα γραφεία του Κόμματος!

Την ίδια ώρα που ήταν σε εξέλιξη η «επιχείρηση» των ασφαλιτών σε βάρος των δύο στελεχών του ΚΚΕ, λιμενικοί είχαν συλλάβει και κρατούσαν στο λιμεναρχείο του νησιού τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λέσβου και επικεφαλής της Γραμματείας ΠΑΜΕ του νησιού Στρατή Αντώνα και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών της Μυτιλήνης και επικεφαλής της τοπικής γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ Νίκο Μπουλμπούλη!

Πρόκειται για καθαρή επιχείρηση τρομοκρατίας, που φέρει ατόφια τη σφραγίδα της κυβέρνησης και των εφοπλιστών, ενταγμένη στην προσπάθεια ανακοπής της ολόπλευρης ενίσχυσης των ταξικών αγώνων. Η χτεσινή επιχείρηση ταυτόχρονα φανερώνει πόσο μεγαλώνουν την ανησυχία του μεγάλου κεφαλαίου μάχες όπως αυτή που δόθηκε προχτές, με τη μεγάλη επιτυχία της ναυτεργατικής απεργίας, που ανέδειξε την ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης συνολικά των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην πολιτική που θέλει τον τουρισμό, την ακτοπλοΐα και γενικά την οικονομία να καθορίζεται από τις ανάγκες της πλουτοκρατίας.

Σήμαναν «συναγερμό»

Εξω απ' το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης συγκεντρώθηκε κόσμος. καταγγέλλοντας τη νέα προσπάθεια τρομοκράτησης
Εξω απ' το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης συγκεντρώθηκε κόσμος. καταγγέλλοντας τη νέα προσπάθεια τρομοκράτησης
Αφορμή, για να μπει μπροστά η τρομοκρατική επιχείρηση, έδωσε η μήνυση που κατέθεσε εναντίον των «4» ο πλοίαρχος Αδαμάντιος Παπαγεωργίου του ακτοπλοϊκού πλοίου «ΛΙΣΣΟΣ». Κατέθεσε τη μήνυση προχτές το βράδυ για παρακώλυση συγκοινωνιών, ενώ το πλοίο, λόγω της ναυτεργατικής απεργίας, ήταν ακινητοποιημένο στο λιμάνι του νησιού. Νωρίτερα, δηλαδή πριν κατατεθεί μήνυση, είχε γίνει απροκάλυπτη απόπειρα να «σπάσει» η απεργία από τις διωκτικές αρχές, όταν ...«αυτόβουλα» έκανε παρέμβαση ο εισαγγελέας στο λιμάνι για να αποπλεύσει το «ΛΙΣΣΟΣ», προσπάθεια που ανακόπηκε από την αποφασιστικότητα των απεργών και των εργαζομένων του νησιού.

Με την είδηση της σύλληψης σήμανε συναγερμός. Εξω από το Λιμεναρχείο συγκεντρώθηκαν μέλη του Κόμματος, φίλοι, οπαδοί, εργαζόμενοι του νησιού, νεολαίοι. Η αγωνιστική κινητοποίηση συνεχίστηκε και έξω από τα δικαστήρια, όταν ο Στ. Αντώνας και ο Ν. Μπουλμπούλης οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος τους απηύθυνε τις ανυπόστατες κατηγορίες για παρακώλυση συγκοινωνιών και άσκηση σωματικής βίας! Τους όρισε τακτική δικάσιμο για τις 16 Σεπτέμβρη και αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο Στ. Σκοπελίτης αφέθηκε από την πρώτη στιγμή ελεύθερος, καθώς για τους βουλευτές ισχύει άλλη διαδικασία.

Οπως και να 'χει, το μήνυμα που στάλθηκε χτες στη Μυτιλήνη ήταν καθαρό: Η επίθεση που έχει εξαπολυθεί από τις δυνάμεις του κεφαλαίου, με συκοφαντίες και ψέματα, σε βάρος των ναυτεργατικών αγώνων και της δυναμικής που αναπτύσσουν επειδή στρέφονται ενάντια συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης και αποκαλύπτουν σε όλους ότι η άρση του καμποτάζ σημαίνει πλοία - γαλέρες, νησιά απομονωμένα, ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα, πανάκριβες και επικίνδυνες θαλάσσιες συγκοινωνίες, δε θα περάσει.

Αγώνας μέχρι να γίνουν τα καράβια λαϊκή περιουσία

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει «την απαράδεκτη στάση της εισαγγελικής αρχής του νομού», «που διέταξε την προσαγωγή, από δυνάμεις ασφάλειας του Λιμενικού των 4 συντρόφων», «γιατί ήταν και αυτοί μεταξύ των δυνάμεων του ΠΑΜΕ που βρίσκονταν στο χώρο απεργίας των ναυτεργατών για να δείξουν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στα δίκαια αιτήματα των απεργών». Σημειώνει το γεγονός ότι ο καπετάνιος του πλοίου «ΛΙΣΣΟΣ» «όλως τυχαίως... γνώριζε τα ονόματα μόνο αυτών...» και τονίζει ότι αιτία για την επιχείρηση αυτή είναι «η δυσκολία τους να αναχαιτίσουν το ολοένα αυξανόμενο εργατικό - λαϊκό κίνημα ενάντια στα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα». «Στόχος τους η τρομοκράτηση των απεργών και των κινητοποιήσεών τους. Θέλουν τους εργάτες διασπαρμένους, το εργατικό κίνημα σε καταστολή. Και επειδή δεν τα καταφέρνουν, χρησιμοποιούν τον κρατικό μηχανισμό για την καταστολή του».

«Δε θα τους περάσει», ξεκαθαρίζει η ΝΕ και υπογραμμίζει: «Οι εργάτες ενωμένοι, μαζί με τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ, με τη νεολαία, κάτω από τις σημαίες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, συσπειρωμένοι γύρω από το Κόμμα τους, το ΚΚΕ, θα δίνουν καθημερινά τον αγώνα για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα», «για να μην αρθεί το καμποτάζ στα πλοία, που σημαίνει παραπέρα αύξηση της ανεργίας των ναυτεργατών. Που σημαίνει ακόμα πιο πολλά σαπιοκάραβα θα μεταφέρουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα, με ανασφάλιστα και κακοπληρωμένα πληρώματα». «Θα δίνουν καθημερινά τη μάχη μέχρι να γίνουν και οι μεταφορές δημόσια λαϊκή περιουσία, με σύγχρονα μεταφορικά μέσα, για να τα χρησιμοποιούν όσοι έχουν ανάγκη μεταφοράς ή διακοπών».

Επίσπευση της άρσης ζητούν οι μεγαλέμποροι

«Τις αναγκαίες νομοθετικές πράξεις» για την επίσπευση της άρσης του καμποτάζ, δηλαδή της άλωσης των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών από την ανεξέλεγκτη δράση πολυεθνικών και του εφοπλιστικού κεφαλαίου, αξιώνει με επιστολή της προς την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, ενώ με δεύτερη επιστολή της η ΕΣΕΕ, προς την ΠΝΟ, απαιτεί εργασιακή ειρήνη, χωρίς να ξεχνά να αναμασήσει τα γνωστά φληναφήματα ότι δήθεν πλήττεται ο τουρισμός από τις ναυτεργατικές απεργίες. Οι επιστολές αυτές είναι ενταγμένες στην όλη προσπάθεια για να ανακοπούν με κάθε τρόπο οι αγώνες των ναυτεργατών. Μάλιστα, περιέχουν και στοιχεία αυθαίρετα για τα πόσα χάνει από τον τουρισμό η χώρα λόγω της διατήρησης της άρσης, ενώ προσπαθεί να πείσει ότι οι πολυεθνικές θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας για τους Ελληνες ναυτεργάτες χωρίς όμως να αναφέρει με τι δικαιώματα και Συλλογικές Συμβάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ