Πέμπτη 3 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΟΦΣΟΡ» ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Φοροασυλία και «εξαιρέσεις»

Την απόλυτη φούσκα, τάχα για το φοροκυνηγητό στις εξωχώριες («οφσόρ») εταιρείες διαφημίζει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για μια ακόμη επιχείρηση παραπλάνησης του λαού, αφού εκτός των άλλων ο φορολογικός νόμος που ψήφισαν φέτος προβλέπει μια σειρά από τρανταχτές όσο και κραυγαλέες εξαιρέσεις. Στην πραγματικότητα, ο «ειδικός φόρος» 15% πάνω στα ακίνητα των «οφσόρ», είναι στάχτη στα μάτια και ισχύει μόνο στα «χαρτιά».

Στις εξαιρέσεις που ρητά αναφέρονται στο φορολογικό νόμο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ φιγουράρουν ακριβώς οι ίδιες μερίδες της πλουτοκρατίας, για τις οποίες προέβλεπε τις ίδιες εξαιρέσεις και ο προηγούμενος νόμος της κυβέρνησης ΝΔ.

Στο απυρόβλητο του φόρου 15% είναι και οι παρακάτω κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων, που με τη σειρά τους ανοίγουν διάπλατα παράθυρα και για μια σειρά από άλλους εμπλεκόμενους πλουτοκράτες:

  • Εταιρείες με εισηγμένες μετοχές σε οποιοδήποτε χρηματιστήριο.
  • Ολες οι εταιρείες (ανεξαρτήτως έδρας) που ασκούν στην Ελλάδα επιχειρηματική δραστηριότητα (εμπορική, μεταποιητική παροχής υπηρεσιών) και δηλώνουν ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα από τα ακίνητα.
  • Οσοι ανεγείρουν κτίρια και άλλες εγκαταστάσεις που πρόκειται να «ιδιοχρησιμοποιήσουν» για την άσκηση βιομηχανικής, τουριστικής ή εμπορικής επιχείρησης γενικώς. Η φοροαπαλλαγή ισχύει για 7 ολόκληρα χρόνια από την έκδοση της οικοδομικής άδειας, ακόμη και στην περίπτωση που η «επιχείρηση» βρίσκεται σε αδράνεια.
  • Ναυτιλιακές εταιρείες, οποιασδήποτε χώρας για τα «ιδιοχρησιμοποιούμενα» ακίνητα, ακόμη και για «αποθήκες», στην Ελλάδα
  • Νομικά πρόσωπα που επιτελούν «κοινωφελείς σκοπούς» στην Ελλάδα.
  • Ολες οι γνωστές θρησκείες και δόγματα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ