Τρίτη 8 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 62
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΤ
Συνεχίζεται ο εμπαιγμός και η «ομηρία»

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός για τους εργαζόμενους δημοσιογράφους, διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικούς που δουλεύουν με συμβάσεις έργου στην ΕΡΤ, με τις «πλάτες» της ΠΟΣΠΕΡΤ και της ΕΣΗΕΑ, που στην πράξη έχουν αποδεχτεί το κυβερνητικό σχέδιο για διαιώνιση της ομηρίας των συμβασιούχων. Οι συμβάσεις για τους 1.047 εργαζόμενους λήγουν στην πλειονότητά τους στο τέλος του Ιούνη και κάποιες στα τέλη του Ιούλη, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το σχέδιο είναι να διακοπούν όλες για 3 - 4 μήνες και με την έναρξη της νέας τηλεοπτικής σεζόν να ανανεωθούν για κάποιους.

Κυβέρνηση και διοίκηση της ΕΡΤ, επιδιώκουν να καλλιεργήσουν την εντύπωση ότι θέλουν να λύσουν το πρόβλημα με μοναδικό γνώμονα τις «πραγματικές ανάγκες» της ΕΡΤ και όχι τη συνέχιση του φαύλου καθεστώτος των πελατειακών σχέσεων που έχει φορτώσει την κρατική ραδιοτηλεόραση με υπέρμετρο αριθμό εργαζομένων, αλλά και αργόσχολους κλπ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της ΕΡΤ Γ. Γαμπρίτσος στα τέλη του Απρίλη, στην κρατική ραδιοτηλεόραση εργάζονται με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου 3.500 εργαζόμενοι (από τους οποίους οι 757 είναι δημοσιογράφοι). Αλλοι 1.047 εργάζονται με συμβάσεις έργου. Απ' αυτούς οι 347 είναι δημοσιογράφοι, οι 251 στην διοίκηση - διαχείριση, οι 134 είναι τεχνικοί και οι 315 εργάζονται στο πρόγραμμα.

Ενδεικτικό των πραγματικών διαθέσεων της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΕΡΤ είναι το γεγονός ότι τόσο ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος, όσο και ο πρόεδρος της ΕΡΤ έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να ξεκαθαρίσουν ότι το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων - ομήρων θα συνεχιστεί («οι συμβάσεις έργου έχουν θέση στην ΕΡΤ, η ΕΡΤ χρειάζεται τους συμβασιούχους») και ανήγγειλαν ότι μέχρι τέλος Ιούνη θα έχει «αξιολογηθεί» όλο το προσωπικό («να δουμε ποιος δουλεύει και πού»), και προκαταλαμβάνοντας τα αποτελέσματα της «αξιολόγησης», καθόρισαν ότι για το 70% των συμβασιούχων θα γίνει ανανέωση των συμβάσεων.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια απαράδεκτη τακτική των πελατειακών σχέσεων και της υποταγής των εργαζόμενων που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, με τη στήριξη και άλλων πολιτικών δυνάμεων, αλλά και των ηγεσιών της ΠΟΣΠΕΡΤ και της ΕΣΗΕΑ. Ετσι έχουν δημιουργήσει το αμαρτωλό και φαύλο καθεστώς με τους εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων, αλλά και αργόσχολους και πολυθεσίτες, ακόμη και εξαναγκασμένους να είναι στο «ψυγείο». Με τις εξωτερικές παραγωγές και τη σκανδαλώδη διαχείριση. Μόνιμα θύματα αυτής της κατάστασης οι συμβασιούχοι (στη πλειονότητά τους) που είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σκληρά έναντι χαμηλών αμοιβών και ταυτόχρονα να υφίστανται το καθεστώς της ομηρίας με το άγχος της επιβίωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία τους.

Η λύση για όλους τους συμβασιούχους (δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς) είναι να διεκδικήσουν πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ξεκαθαρίσει το αμαρτωλό και φαύλο καθεστώς που έχει δημιουργήσει ο δικομματισμός στην ΕΡΤ και όχι στο όνομα δήθεν αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος να διαιωνίζει το απαράδεκτο καθεστώς της πολιτικής ομηρίας εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ