Τετάρτη 9 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Εμπαίζουν τους συμβασιούχους της ΕΡΤ

Θύματα του κυβερνητικού σχεδίου για διακοπή όλων των συμβάσεων και μερική ανανέωση αλλά μετά από 3 - 4 μήνες, κινδυνεύουν να γίνουν οι 1.047 συμβασιούχοι δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι και τεχνικοί της ΕΡΤ. Συνένοχες οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΑ για τους δημοσιογράφους και ΠΟΣΠΕΡΤ για διοικητικούς και τεχνικούς). Στην ουσία έχουν αποδεχτεί το κυβερνητικό σχέδιο, άφησαν να περάσουν πέντε μήνες χωρίς να κάνουν το παραμικρό, και τώρα, περίπου 20 μέρες πριν τη λήξη των συμβάσεων, δήθεν απειλούν με κινητοποιήσεις, ρίχνοντας ταυτόχρονα την πρόταση της παράτασης, μέχρι να βρεθεί λύση.

Για το θέμα είχαν συνάντηση χτες οι πρόεδροι της ΠΟΣΠΕΡΤ και της ΠΟΕΣΥ οι οποίοι στη συνέχεια ζήτησαν και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΕΡΤ. Επισήμως δεν έγινε γνωστό τι ακριβώς ειπώθηκε, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ζητήθηκε η «λύση του προβλήματος» πριν τη λήξη των συμβάσεων, ή η «έντιμη παράταση».

Χτες επίσης η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ («Δημοσιογράφοι», «Ενότητα» και «Συσπείρωση») κάνοντας ωσάν να μη γνωρίζει για τα σχέδια της κυβέρνησης, αποφάσισε να την καλέσει «μέχρι τέλος της εβδομάδας να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το εργασιακό μέλλον των συμβασιούχων». Και «αν η απάντηση δεν είναι άμεση και πειστική, θα κηρύξει 24ωρη απεργία σε συνεργασία με την ΠΟΣΠΕΡΤ στην ΕΡΤ, με προοπτική κλιμάκωσης (48ωρη και επαναλαμβανόμενες απεργίες). Με δεδομένο ότι αυτή η ίδια πλειοψηφία έχει αποδεχτεί στην πράξη τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για ανανέωση του 70% των συμβάσεων, αλλά μετά από "αξιολόγηση", δηλαδή διαιώνιση του απαράδεκτου καθεστώτος της πολιτικής ομηρείας των εργαζομένων, αλλά και την άρνησή τους στην πρόταση της "Δημοσιογραφικής Συνεργασίας" για ενιαία αντιμετώπιση του προβλήματος των συμβασιούχων με τη διεκδίκηση της νέας ΣΣΕ - η οποία σημειωτέον έχει λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου 2008! - τα περί κινητοποιήσεων και μάλιστα στο παραπέντε, είναι περισσότερο τουφεκιές στον αέρα.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ζητά λύση για τους συμβασιούχους «που πράγματι εργάζονται» και μάλιστα στην κατεύθυνση «της σταθερούς και πλήρους απασχόλησης, με σύμβαση αορίστου χρόνου», δηλώνοντας ότι συζητά «χρονοδιάγραμμα ή μεταβατικές λύσεις». Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις αργομισθιών, πολυθεσίας στο δημόσιο κλπ. αναφέρει ότι «το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ δεν παρέχει καμία κάλυψη», χαρακτηρίζοντάς το ως «φαινόμενο» που «αναπτύχτηκε μέσω χειρισμών των Διοικήσεων της ΕΡΤ και των κυβερνήσεων, που, κατά συνέπεια, φέρουν την απόλυτη ευθύνη για την άμεση αντιμετώπισή του».

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» επανέλαβε την σταθερή θέση της για διεκδίκηση πλήρους και σταθερής εργασίας για όλους και για διεκδίκηση ΣΣΕ με αυξήσεις που θα ακυρώνουν στην πράξη τις περικοπές μισθών και επιδομάτων που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση. Ζήτησε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να πάρει ξεκάθαρη θέση για τους συμβασιούχους, για τη ΣΣΕ και να πάρει μέτρα οργάνωσης του αγώνα των εργαζόμενων της ΕΡΤ, μόνιμων και συμβασιούχων, με μαζική συνέλευση για έγκριση του διεκδικητικού πλαισίου και κήρυξη κλιμακούμενων αγωνιστικών κινητοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ