Κυριακή 13 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κυβέρνηση - «διαφημιστής» του κεφαλαίου

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε μια ιδιότυπη «διαφημιστική» δραστηριότητα υπέρ του κεφαλαίου με αφορμή τις «πολιτιστικές χορηγίες» επιδίδεται το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού. Από την αρχή του μήνα και μέσα σε μια βδομάδα, ανακοίνωσε - με τρόπο που θα ζήλευαν και τα πλέον «ψαγμένα» στελέχη «προώθησης προϊόντων» των πολυεθνικών - τρεις «ευγενικές χορηγίες» ισάριθμων «πολιτιστικών» «ιδρυμάτων» του μεγάλου κεφαλαίου, σε μια περίοδο που τα διαχρονικά προβλήματα του πολιτισμού γνωρίζουν ραγδαία όξυνση, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία εν γένει, μέχρι την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Από αυτήν την άποψη, της χρονικής συγκυρίας, η «πρεμούρα» του ΥΠΠΟ-Τ να ανακοινώνει «χορηγίες», μπορεί να ερμηνευθεί ως μια εύλογη, «συνοδευτική», της αντιδραστικής κυβερνητικής πολιτικής στον πολιτισμό, προσπάθεια σε προπαγανδιστικό επίπεδο, να «νομιμοποιήσει» στη συλλογική συνείδηση και στις συνειδήσεις των στελεχών και εργαζομένων στον πολιτισμό, την άμεση «εμπλοκή» του κεφαλαίου στην εφαρμογή της κρατικής πολιτιστικής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, λαμβάνουν χώρα και άλλες, σχετικές, «πρωτοβουλίες», όπως το πρόσφατο τριήμερο συνέδριο για τον πολιτισμό και τον τουρισμό στη βουλή, με οργανωτή βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας και στελεχών του ΥΠΠΟ-Τ, επιχειρηματιών, στελεχών επιχειρήσεων, εκπροσώπους της κυρίαρχης διανόησης κ.λπ.

Το θεσμικό μέσο είχε τεθεί επί κυβέρνησης ΝΔ το 2006-2007 με το νόμο περί «πολιτιστικής χορηγίας» και το «Συμβούλιο Χορηγιών» (που ο εν λόγω νόμος προβλέπει) του ΥΠΠΟ-Τ, στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι «ιδρυμάτων» του κεφαλαίου. Τασσόμενοι σαφώς κατά εκείνου του νόμου, οι βουλευτές του ΚΚΕ είχαν σημειώσει ότι «θεσμοθετείται η συναλλαγή με τους λεγόμενους χορηγούς, που αποτελούν ένα μικρό κύκλο ανθρώπων», οδηγώντας «στην πλήρη εμπορευματοποίηση των πολιτιστικών προγραμμάτων», αφού οι «χορηγοί» αμείβονται πλούσια, με γενναίες φοροαπαλλαγές και ότι στην πράξη οδηγούμαστε σε «Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα» (ΣΔΙΤ) και στη θεσμοθέτηση «πολιτιστικών διοδίων», μέσω των οποίων εξασφαλίζεται κοινωνική προβολή των «χορηγών», δηλαδή στην ουσία του μεγάλου κεφαλαίου.

Αντίστοιχα, με αφορμή άλλο νομοσχέδιο το 2009, οι κομμουνιστές βουλευτές δήλωναν, ότι «όπου εισχωρεί ο έμπορος και το κέρδος, αποδρά ο πολιτισμός, όπως έχει αποδράσει από την Παιδεία, από την Υγεία, από την εργασία. Μέσα σε αυτή τη φιλοσοφία, εντάσσεται και το ζήτημα των χορηγιών. Αφού πρώτα έχει λεηλατηθεί ο εθνικός πλούτος, ένα μικρό μέρος των κλεμμένων χρημάτων επιστρέφει με τη μορφή κάθε είδους "χορηγιών". Η "χορηγία" είναι μια δραστηριότητα περιβλημένη το μανδύα της χριστιανικής φιλανθρωπίας και ελεημοσύνης. Αλλά, για να έχουμε κάποιους, πολύ λίγους, "ελεήμονες χορηγούς", πρέπει να συντηρούμε τεράστια πλήθη ελεούμενων πολιτών. Σ' αυτό το σύστημα του απάνθρωπου καπιταλισμού που βιώνουμε, ένας μεγάλος εγκληματίας μπορεί, πολύ εύκολα, να φορέσει την "τήβεννο" του μεγάλου "ευεργέτη"».

Οι... «ευεργεσίες»

Το ΥΠΠΟ-Τ λοιπόν στις 7/6 ανακοίνωσε ότι «με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, το Κοινωφελές Ιδρυμα "JohnS. Latsis Public Benefit Foundation" (σ.σ. Ιδρυμα Λάτση) υποστηρίζει ενεργά με πολιτιστικές χορηγίες, τόσο τη συνέχιση των συστηματικών ανασκαφών όσο και την προώθηση της επιστημονικής έρευνας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού»!

Στο πλαίσιο της «πρωτοβουλίας» αυτής, «προσέφερε»... 5.000 ευρώ για τη συνέχιση της συστηματικής ανασκαφής στη θέση «Μάνδρα», της νήσου Δεσποτικού, του νομού Κυκλάδων και άλλα 5.000 ευρώ «για την υποστήριξη της Η΄ Διεθνούς Επιστημονικής Συνάντησης για την Ελληνιστική Κεραμική». Επίσης, «συνεχίζει να συμβάλει ως χορηγός στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας», με 120.000 ευρώ για... αποθήκες αρχαίων αρχιτεκτονικών μελών στο Αρχαίο Στάδιο Ολυμπίας.

Αντίστοιχα, την 1/6 εξέδωσε δύο ανακοινώσεις, για τις «ευγενικές χορηγίες» - «με σεβασμό και ευαισθησία στην προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» (sic) - του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και της τράπεζας «Αlpha Bank»... προς την Εφορεία Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών του ΥΠΠΟ-Τ «για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (35.000 και 15.000 ευρώ αντίστοιχα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, ο αποδέκτης των «χορηγιών», δηλαδή η Εφορεία Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Συλλογών του ΥΠΠΟ-Τ, έχει αντικείμενο την εποπτεία και έλεγχο «του αρχαιολογικού υλικού που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών, συλλογέων και κατόχων, ή διακινείται από τα νόμιμα αρχαιοπωλεία σε όλη τη χώρα». Δηλαδή, εν προκειμένω, ο ελεγκτής παίρνει «χορηγίες» από τους, κατά το νόμο... ελεγχόμενους.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως ποσού (π.χ. αντί του πινακίου φακής των 450 εκατομμυρίων ευρώ παραδίδονται στο «Ιδρυμα Νιάρχου» 238 στρέμματα του καλύτερου «φιλέτου» της Αττικής, το Φαληρικό Δέλτα, «πακέτο» με την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη) το «πανηγύρι» των «χορηγιών» φαίνεται πως μπαίνει σε νέα φάση και εναπόκειται στους ανθρώπους του πολιτισμού και του λαϊκού κινήματος να υπερασπιστούν την κληρονομιά του λαού.


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ