Πέμπτη 10 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Εντείνονται οι ρυθμοί της κατρακύλας
  • Μείωση του ΑΕΠ για 5ο στη σειρά τρίμηνο (2,5%)
  • Καθίζηση 5,3% για τον όγκο της βιομηχανικής παραγωγής
  • Βύθιση 35% η οικοδομική δραστηριότητα

Σε φάση έξαρσης περνά η καπιταλιστική κρίση και μέσα στη χώρα, γεγονός που έχει να κάνει με τη διαδικασία υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων από την προηγούμενη περίοδο. Η συγκεκριμένη κατάσταση αποτυπώνεται σε όλους τους δείκτες μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, όπου το παραγόμενο ΑΕΠ μέσα στο α' τρίμηνο του 2010 συνέχισε σε πτώση για 5ο στη σειρά τρίμηνο. Για την ώρα τουλάχιστον κανένα σημάδι δε δείχνει έστω και ίχνος κάποιας «ανάκαμψης», αλλά αντίθετα και με βάση την επίσημη καταγραφή ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής για το μήνα Απρίλη του 2010 επίσης συνεχίζει σε έντονα πτωτική τροχιά, γεγονός που αποτυπώνει την κάθετη πτώση του επιπέδου της λαϊκής κατανάλωσης. Στην απόλυτη κατρακύλα συνεχίζει και η οικοδομική δραστηριότητα, γεγονός που σηματοδοτεί τη μαζική ανεργία και για το συγκεκριμένο κλάδο.

Ηδη τα κέντρα της κεφαλαιοκρατίας και συνεργάτες της κυβέρνησης (ΕΕ - ΔΝΤ κ.ά.) περιμένουν την παραπέρα έξαρση της επίσημης ανεργίας. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο στο κατάπτυστο «μνημόνιο» προβλέπουν το σάρωμα και για τα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο ετοιμάζονται να καταργήσουν και τους όποιους «περιορισμούς» στις απολύσεις και ταυτόχρονα να προχωρήσουν και σε καρατόμηση των ποσών που μέχρι σήμερα καταβάλλονται για «αποζημιώσεις».

Τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) εμφανίζουν τα εξής:

ΑΕΠ: Η πτώση για το α' τρίμηνο του 2010 διαμορφώνεται σε 2,5%. Να σημειωθεί πως πτωτικοί ρυθμοί πρωτοεμφανίστηκαν στο α' τρίμηνο του 2009 και από τότε συνεχίζονται αδιάλειπτα σε πτώση για 5ο στη σειρά τρίμηνο (-1%, -1,9% και -2,5% στα επόμενα 3 τρίμηνα). Τα κέντρα, οι οργανισμοί της πλουτοκρατίας και οι αναλυτές τους περιμένουν ότι η κατρακύλα θα αρχίσει να προσλαμβάνει εντατικότερους ρυθμούς από τους αμέσως επόμενους μήνες. Με βάση τις εκτιμήσεις τους, το παραγόμενο ΑΕΠ για το 12μηνο του 2010 θα φτάσει στα επίπεδα του 4%. Στο α' τρίμηνο του 2010 οι συνολικές ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου - σε σταθερές τιμές - συρρικνώθηκαν σε ποσοστό 14,6%: Οι κατοικίες (νέες κατασκευές) εμφανίζουν πτώση 16,7%, ο μηχανολογικός εξοπλισμός 10%, ενώ αντίθετα αύξηση 8,4% εμφανίζεται στον εξοπλισμό μεταφορών. Από την πλευρά της η συνολική κατανάλωση υποχώρησε με ρυθμό 0,7% με τη δημόσια κατανάλωση να υποχωρεί 9% σε αντίθεση με την ιδιωτική κατανάλωση που ενισχύθηκε 1,5%.

Βιομηχανική παραγωγή: Η μάζα των παραγόμενων εμπορευμάτων στο 4μηνο Γενάρης - Απρίλης 2010 συρρικνώθηκε σε ποσοστό 5,3%, με την παραγωγή στις μεταποιητικές βιομηχανίες να υποχωρεί 3,6%. Σε πραγματικούς όρους τα επίπεδα της σημερινής παραγωγής στη χώρα «αποκαθηλώθηκαν» στα επίπεδα της δεκαετίας του 1990. Η συγκεκριμένη κατάσταση δεν έχει να κάνει μόνο με τη σημερινή φάση καπιταλιστικής κρίσης, αλλά με τις γενικότερες «αναδιαρθρώσεις» σε κλάδους και τομείς της οικονομίας που είχαν προηγηθεί ήδη από την εποχή της σύγκλισης με το σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης και αργότερα με την πρόσδεση στο ευρώ. Στο 4μηνο του 2010 οι 17 από τους συνολικά 24 ταξινομούμενους κλάδους της μεταποίησης βρέθηκαν σε τροχιά πτώσης έναντι 7 κλάδων που κινήθηκαν ανοδικά. Η ταξινόμηση κατά «κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων» εμφανίζει τους παρακάτω πτωτικούς ρυθμούς: Ενέργεια: 8,2%, κεφαλαιουχικά αγαθά: 14,2%, διαρκή καταναλωτικά αγαθά: 3,9%, μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά: 6,2%. Ισχνή ανάκαμψη 1,1% καταγράφουν μόνο τα ενδιάμεσα αγαθά.

Οικοδομική δραστηριότητα: Μέσα στο μήνα Μάρτη η κατρακύλα προσέλαβε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις φτάνοντας στο 35% σε ό,τι αφορά τον όγκο των υπό ανέγερση νέων οικοδομών. Για το α' 3μηνο Γενάρης - Μάρτης 2010 η πτώση διαμορφώνεται στο 20,9%. Στο Νομό Αττικής, όπου και συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο κομμάτι της οικοδομικής δραστηριότητας, η κατρακύλα φτάνει σε 22,5%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η συρρίκνωση σε Κεντρική Μακεδονία (40,1%), Δ. Ελλάδα (32,9%), Στερεά Ελλάδα (30,3%) κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ