Παρασκευή 11 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Βλέμμα στραμμένο στους «χορηγούς»

Προτάσσοντας τον ισχυρισμό ότι το Εθνικό Θέατρο δεν έχει κανένα έλλειμμα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Χουβαρδάς έδωσε χτες στη δημοσιότητα τον απολογισμό της πρώτης τριετίας της θητείας του, το ρεπερτόριο του προσεχούς χειμώνα και απάντησε σε όσα γράφτηκαν και ακούστηκαν πριν την ανανέωση της θητείας του.

Πλήρης και αναλυτικός ο απολογισμός, αλλά σε πολλά σημεία θυμίζει περισσότερο απολογισμό μιας πολυεθνικής - παρά πολιτιστικού οργανισμού. Οσον αφορά στο πρόγραμμα περιστολής των δαπανών και αύξησης των εσόδων στο Εθνικό Θέατρο έγιναν: Περικοπές στα έξοδα παραγωγής των παραστάσεων, εξαντλητική έρευνα αγοράς για προμήθειες και αγορές μέσω ίντερνετ για την αποφυγή μεσαζόντων (όπου συμφέρει). Πλαφόν υπερωριών ανά τμήμα, στο ελάχιστο δυνατό. Συμπίεση δαπανών ΔΕΚΟ στο ελάχιστο δυνατό. Αυστηρός προγραμματισμός και έλεγχος στις αγορές αναλωσίμων (γραφική ύλη, είδη καθαρισμού κλπ.). Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση γραφικής ύλης και άλλων αναλωσίμων. Αντικατάσταση όλων των ηλεκτρικών λαμπτήρων με λάμπες οικονομίας.

«Διοργανώθηκαν σεμινάρια πυρασφάλειας, πυρόσβεσης και μαθήματα πρώτων βοηθειών, που παρακολούθησε μεγάλο μέρος του προσωπικού. Ξεκίνησε προσπάθεια ανακύκλωσης χαρτιού και μπαταριών. Οι εργαζόμενοι ενεργοποιήθηκαν για εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα».

Καθιερώθηκε η επιλογή χαρακτηριστικού μότο, για το ετήσιο ρεπερτόριο που σηματοδοτεί το περιεχόμενό του. «Αναπτύχθηκε συστηματικά η χορηγία και πραγματοποιήθηκαν συνεργασίες με σημαντικούς φορείς, "που στήριξαν το έργο του θεάτρου", με χρήματα αλλά και με είδος (βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης, φωτοαντιγραφικά μηχανήματα κλπ.)».

Οσον αφορά στις 81 παραστάσεις της τριετίας, έγιναν 57 παραγωγές, 2 συμπαραγωγές, 22 αναγνώσεις. Απασχολήθηκαν 72 σκηνοθέτες, 426 ηθοποιοί. Από τις 57 παραγωγές 10 ήταν αρχαίο δράμα και 13 σύγχρονο ελληνικό ρεπερτόριο.

Στα έσοδα συμπεριλαμβάνονται: Εισπράξεις: Από καλλιτεχνική δραστηριότητα (εισιτήρια, συνδρομές, προγράμματα κλπ. εκδόσεις) 10.103.555 ευρώ. Από δωρεές, χορηγίες, εκμετάλλευση ιδίων περιουσιακών στοιχείων 2.894.285 ευρώ. Επιχορηγήσεις από ΥΠΠΟ-Τ 26.965.361 ευρώ. Σύνολο εσόδων: 39.963.201 ευρώ. Εξοδα: Αμοιβές προσωπικού 26.269.930 ευρώ. Εξοδα παραγωγών 6.917.731 ευρώ. Εξοδα λειτουργίας, συντήρησης, προβολής, εκδόσεων, διοίκησης κλπ. 7.082.766 ευρώ. Σύνολο εξόδων: 40.270.427 ευρώ.

«Ακατανόητο και σημείο των καιρών» χαρακτήρισε τις αντιδράσεις στο αίτημα της Ελληνικής Θεαμάτων να παρουσιάσει ως συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο την παράσταση «Τρίτο στεφάνι» (φετινή επιτυχία του Εθνικού). Δηλώνοντας αντίθετη άποψη με το ΔΣ του Εθνικού που απέρριψε τελικά το αίτημα, είπε ότι «το Εθνικό Θέατρο χάνει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που θα έμπαινε στο ταμείο του, χωρίς δικό του έξοδο και χωρίς να απασχοληθεί ο μηχανισμός του». Και επικαλούμενος το Εθνικό Θέατρο Αγγλίας που συνάπτει παρόμοιες συμφωνίες, αναρωτήθηκε «ξεπουλάει κι αυτό εθνικά προϊόντα στα μονοπώλια;».

Επειδή το κάνει αυτό το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, ο Γ. Χουβαρδάς δεν αντιλαμβάνεται ότι προκύπτει ηθικό ζήτημα με μια τέτοια παραχώρηση;

Τέλος, «παραπληροφόρηση» χαρακτήρισε το θέμα της σκηνής «Κοτοπούλη» στο «Ρεξ», που δε θα λειτουργήσει τον προσεχή χειμώνα (λόγω κόστους 1.500.000 ευρώ), ενώ η μίσθωση του «Ρεξ» σε ιδιώτη λήγει το φθινόπωρο. Επιμένει ότι το «Ρεξ» χρήζει ριζικής ανακαίνισης, για την οποία είχε εξασφαλίσει το 2008 χορηγία 500.000 ευρώ από το Ιδρυμα Νιάρχος και 350.000 από το (τότε) ΥΠΕΧΩΔΕ, τα οποία όμως τώρα χάθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ