Σάββατο 12 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Καλοκαιρινές παραγωγές

«Ορέστης»
«Ορέστης»
Με τον «Ορέστη» του Ευριπίδη, ένα από τα πιο πολιτικά αρχαία κείμενα συμμετέχει το Εθνικό θέατρο, στα Επιδαύρια (30 - 31/7).

Στην παράσταση, ο Ορέστης, η Ηλέκτρα και τα άλλα πρόσωπα του δράματος είναι μυθικές οντότητες εγκλωβισμένες μέσα στο χρόνο και το χώρο του αρχαίου θεάτρου. Σαν τον Τάνταλο κουβαλούν το άχθος της τραγικής οικογενειακής ιστορίας, που δεν καθαίρεται. Απέναντι στα πρόσωπα εμφανίζεται ένας χορός νέων γυναικών και ανδρών. Προερχόμενος από τη... σημερινή εποχή, ο χορός αρχικά διστάζει, έπειτα συμπάσχει, συμμετέχει, ταυτίζεται και βιώνει την ιστορία των Ατρειδών. Ιστορία γεμάτη συγκρούσεις, αίμα, ανατροπές, ενοχές και απολογίες. Η παράσταση ανιχνεύει το μύθο θέτοντας ερωτήματα για τις σχέσεις των γενεών, των φύλων, της κοινωνικής συνοχής και της επιβίωσης των νέων ανθρώπων σε έναν εχθρικό κόσμο. Το τέλος του έργου, αριστοτεχνικά ειρωνικό από τον Ευριπίδη, φέρνει την ομάδα των σημερινών νέων ανθρώπων αντιμέτωπη με τη σημασία της Ιστορίας και του Μύθου στη δική τους ζωή.

Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης. Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς. Σκηνικά - Κοστούμια: Γιοχάννες Σουτς. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Στεφανία Γουλιώτη, Τάνια Τρύπη, Νίκος Κουρής, Ακύλλας Καραζήσης, Χρήστος Στέργιογλου, Κώστας Βασαρδάνης, Μανώλης Μαυροματάκης, Γεωργιάννα Νταλάρα, Νίκος Καραθάνος, Γιώργος Γλάστρας, κ.ά. Η παράσταση μετά από περιοδεία στην Ελλάδα θα παιχθεί στην Ιταλία (24-26/9, θέατρο «Οlimpico» της Βενετίας).

Η δεύτερη παραγωγή του Εθνικού είναι η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, που θα παιχθεί στην Επίδαυρο (16, 17/7) και στη συνέχεια θα περιοδεύσει. Ο σκηνοθέτης της Γιάννης Κακλέας σημειώνει: «Στην παράσταση, οι γυναικείοι ρόλοι ερμηνεύονται από άνδρες. Οχι σαν παρωδία της θηλυκότητας και ειρωνική μίμηση των γυναικείων μηχανισμών, όπως οι άνδρες τους φαντάζονται, αλλά ως επίκληση του θηλυκού στοιχείου που έχει τη δύναμη να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού. Το γυναικείο φύλο δεν είναι απλά ο αντίθετος πόλος του αρσενικού. Είναι η ίδια η ενέργεια του έρωτα που δημιουργεί, χωρίς να καταργεί τις αντιθέσεις». Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης. Σκηνικά: Μανώλης Παντελιδάκης. Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου. Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Χορογραφία: Κυριάκος Κοσμίδης. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Σχεδιασμός βίντεο: Πίνδαρος Ανδριόπουλος. Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Φρόσω Λύτρα. Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου. Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας, Εύα Σαραγά. Παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Ελένη Κοκκίδου, Γιώργος Χρυσοστόμου, Μάκης Παπαδημητρίου, Λαέρτης Μαλκότσης, Θέμης Πάνου, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ