Τετάρτη 16 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Απεργίες και στάσεις εργασίας στην ΕΡΤ

Δύο μόλις βδομάδες πριν λήξουν οι συμβάσεις 340 δημοσιογράφων στην ΕΡΤ, η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε απεργιακές κινητοποιήσεις για τις επόμενες μέρες, ενώ ανάλογη απόφαση πήρε και η ΕΣΗΕΜΘ.

Τέλος Ιούνη λήγουν οι συμβάσεις 1.047 εργαζομένων (δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων) στην κρατική ραδιοτηλεόραση και το πιθανότερο σενάριο είναι οι περισσότεροι από αυτούς να μείνουν στο δρόμο. Η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΡΤ έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι «οι συμβασιούχοι χρειάζονται στην ΕΡΤ» και ότι θα συνεχιστεί αυτό το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς της πολιτικής ομηρίας εκατοντάδων εργαζομένων. Επίσης, έχουν δημόσια επαναλάβει πολλές φορές ότι οι συμβάσεις «θα ανανεωθούν σε ποσοστό 70%», 3 - 4 μήνες μετά τη λήξη τους και αφού πρώτα «αξιολογηθεί» το προσωπικό. Αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο το ποσοστό ανανέωσης να αφορά σε θέσεις και όχι τους συγκεκριμένους συμβασιούχους, με προφανή σκοπό να επιλέξουν όσους επιθυμούν για να παραμείνουν και να αντικαταστήσουν κάποιους από τους υπόλοιπους με νέα πρόσωπα, δημιουργώντας νέα γενιά ομήρων.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών ενώσεων των δημοσιογράφων (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ) αλλά και της ΠΟΣΠΕΡΤ επέλεξαν την τακτική της αναμονής και των αλλεπάλληλων «επαφών» με υπουργούς και τη διοίκηση της ΕΡΤ. Ακόμη και τώρα που, κάτω από το βάρος των έντονων διαμαρτυριών συμβασιούχων, αποφάσισαν να «σκληρύνουν» τη στάση, εξαγγέλλοντας «στο παρά πέντε» απεργιακές κινητοποιήσεις, αποφεύγουν να θέσουν ξεκάθαρα αιτήματα.

«Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ απαιτεί από την κυβέρνηση δημόσια και υπεύθυνη τοποθέτηση σχετικά με τις προθέσεις της στο κρίσιμο ζήτημα των συμβασιούχων της ΕΡΤ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της, κάνοντας επίσης λόγο για «αντικρουόμενες "διαρροές" από συναρμόδιους υπουργούς». Οσο για το αίτημα; Με επιστολή της προς τους συναρμόδιους υπουργούς η ΕΣΗΕΑ «απαιτεί άμεση λύση» μεν, αλλά «στην κατεύθυνση της σταθερής και πλήρους απασχόλησης με σύμβαση αορίστου χρόνου». Την ίδια στιγμή όμως αφήνει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο της παράτασης και κατ' επέκταση της συντήρησης και διαιώνισης του απαράδεκτου καθεστώτος των συμβασιούχων. «Χρονοδιάγραμμα ή μεταβατικές λύσεις μπορούμε να συζητήσουμε, αλλά με σαφήνεια στην προοπτική της παραπάνω προϋπόθεσης», αναφέρει η ΕΣΗΕΑ στην ίδια επιστολή της.

ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ και ΕΣΗΕΜΘ διαμαρτύρονται για τη νέα γενιά συμβασιούχων, αλλά δε βρίσκουν λέξη για την ουσία της πολιτικής που δημιουργεί τις στρατιές εργαζομένων - ομήρων. Αφήνουν στο απυρόβλητο την αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική που επιβάλλει η ΕΕ και έχουν σπεύσει να την εφαρμόσουν κατά γράμμα τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, καταπατώντας βασικά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ