Πέμπτη 17 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΡΤ
Αντίστροφη μέτρηση για τους συμβασιούχους

Εντονη αναστάτωση και αγανάκτηση επικρατεί στους 1.047 εργαζόμενους συμβασιούχους δημοσιογράφους, διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικούς της ΕΡΤ, οι οποίοι σε λίγες μέρες κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο με την λήξη των συμβάσεών τους στα τέλη του Ιούνη. Την ίδια στιγμή τόσο η κυβέρνηση όσο και η διοίκηση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, σπαταλούν το χρόνο που έχει απομείνει, περιμένοντας την λήξη των συμβάσεων για τους 1.047 συμβασιούχους, την διακοπή τους για 3 με 4 μήνες και την ανανέωση του 70% αυτών - αφού θα έχει προηγηθεί αξιολόγηση - δημιουργώντας πάλι με αυτόν τον τρόπο νέα γενιά ημετέρων συμβασιούχων. Αλλωστε έχει γίνει ξεκάθαρο ότι το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων θα παραμείνει, αφού κυβέρνηση και διοίκηση έχουν επαναλάβει την θέση τους ότι τους συμβασιούχους τους χρειάζονται στην ΕΡΤ.

Και ενώ η αντίστροφη μέτρηση για τους 1.047 εργαζόμενους έχει ξεκινήσει, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΑ και ΕΣΗΕΜΘ, και της ΠΟΣΠΕΡΤ, την τελευταία στιγμή με την λήξη των συμβάσεων αποφάσισαν να κινητοποιηθούν και να κηρύξουν απεργιακές κινητοποιήσεις για να αντιμετωπίσουν το «κρίσιμο ζήτημα των συμβασιούχων» αλλά και την «μη υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2009».

Ετσι, μετά την χτεσινή στάση εργασίας (8 με 12 το μεσημέρι), που πραγματοποίησαν οι δημοσιογράφοι στην ΕΡΤ, με απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, έχουν προγραμματιστεί ακόμη μία 24ωρη απεργία την Τετάρτη 23 Ιούνη από τις 6 το πρωί και μία 48ωρη την Δευτέρα και Τρίτη 28 και 29 Ιούνη, καθώς και στάσεις εργασίας που έχει προκηρύξει για τους δημοσιογράφους το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για την Δευτέρα 21 και Τρίτη 22 Ιούνη (8 με 12 το μεσημέρι και 7 με 9 το βράδυ).

Σε χτεσινή ανακοίνωση το ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ επαναλαμβάνει - ακολουθώντας την ίδια ρότα με την ΠΟΕΣΥ και την ΕΣΗΕΑ - ως διεκδικητικό πλαίσιο την παράταση της ομηρίας των συμβασιούχων. Ομως και σε αυτή την περίπτωση, το ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ (έχουν προηγηθεί με αντίστοιχες ανακοινώσεις τα ΔΣ της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ) μένει στην διαμαρτυρία, αποφεύγοντας να πει έστω και λέξη για την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και η οποία δημιουργεί και διαιωνίζει το απαράδεκτο καθεστώς των πολιτικά «ομήρων» εργαζόμενων. Ετσι, ζητά «άμεση ανανέωση για ένα τουλάχιστον οκτάμηνο όλων των συμβάσεων έργου» καθώς και «άμεσα να γίνει καταγραφή όλων των θέσεων εργασίας, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες» και «να τακτοποιηθούν οι εργαζόμενοι σε αυτές που πληρούν τις προϋποθέσεις της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας».

Παράλληλα, η ΠΟΣΠΕΡΤ διαμαρτύρεται για την χρησιμοποίηση των συμβασιούχων «σαν φτηνούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, που τώρα τους στέλνουν στην ανεργία και την εξαθλίωση» και κάνει λόγο για «καμία μορφή μαύρης εργασίας με ψευδεπίγραφες "συμβάσεις έργου", ενοικίασης εργαζομένων και εργολαβιών», διακηρύσσοντας ότι κύριος διεκδικητικός στόχος είναι «η μόνιμη, σταθερή και ενιαία μορφή εργασίας για όλους τους εργαζομένους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ