Παρασκευή 18 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Δρ. Φάουστ

Εάν ήθελα να είμαι λαϊκιστής και μελοδραματικός θα έγραφα ένα κείμενο με το βαρύγδουπο τίτλο «Αμάρτησα για το παιδί μου». Παρουσιάζοντας ένα δακρύβρεχτο εξουθενωμένο κι απελπισμένο πρωθυπουργό να «εκδίδεται», να υποκλίνεται και να εκλιπαρεί τους πάντες και τα πάντα, για να σώσει το αθώον τέκνο του, την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό δηλαδή, από την καταστροφή, το διασυρμό, τη φτώχεια, την πενία και το θάνατο και που ο ίδιος χωρίς να λογαριάσει το πολιτικό κόστος θα κατέβαινε μαζί του στις διαδηλώσεις και τις απεργίες του για να διατρανώσει το δίκιο των αιτημάτων και το μέγεθος της αδικίας του.

Αλλά εγώ θέλω να κρατήσω τη σοβαρότητά μου και να παρουσιάσω τον πρωθυπουργό σαν ένα σύγχρονο φιλόσοφο, επιστήμονα, ερευνητή και ποιητή γεροξεκούτη πια και μαυλισμένο από το αιώνιο πάθος της ύπαρξης και το σύνδρομο της μεταθανάτιας καλής μαρτυρίας και υστεροφημίας δρ. Φάουστ. Που, όπως θα έλεγε κανείς, για να διατηρήσει για πάντα την αίγλη της αιώνιας νεότητας και τη γοητεία της αρεστής στην κηδεμονία του συστήματος εξουσίας, είναι έτοιμος ξεπουλήσει την ψυχή του στο διάβολο.

Κι όσον αφορά τον εαυτό του, γούστο του και καπέλο του, έτσι γουστάρει, έτσι κάνει ο άνθρωπος. Στο κάτω κάτω της γραφής... η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα - όπως λέει και το τραγούδι. Και το «ματαιότης, ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης» μια άλλη υπόθεση, άλλου παπά ευαγγέλιο.

Αλλά εδώ ακριβώς είναι και το μεγάλο πρόβλημα. Δεν πούλησε τη δική του ψυχή στο διάβολο (της εξουσίας), αλλά πούλησε την ψυχή ολόκληρου του ελληνικού εργαζόμενου λαού, που δε φταίει σε τίποτα, για τα ωραία μάτια των μονοπωλίων και της εκμετάλλευσης, για τη μολυσμένη νιότη του συστήματος που βολοδέρνει στη σαπίλα, στη διαφθορά και στην ανυποληψία και για να ξεπλύνει αμαρτίες άλλων.

Και δεν πούλησε μόνο την ψυχή του, αλλά και το μέλλον, την προοπτική και τα όνειρα όλων των νέων και των γενεών που ακολουθούν. Και που δεν θα καταφέρουν να σηκώσουν ποτέ κεφάλι, εάν δεν αφυπνιστούν, δεν ξεσηκωθούν, δεν αγωνιστούν, δεν αντιδράσουν. Αν δεν αντιδράσουν συνειδητά και οργανωμένα κάτω από τη σημαία που εκπροσωπεί και στηρίζει τα συμφέροντά τους!


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ