Πέμπτη 24 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Σε ιδιώτες η διαχείρισή τους

Σε ιδιώτες αναθέτει η κυβέρνηση και τη διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων της χώρας, οι οποίοι, όπως είναι φυσικό, θα λειτουργήσουν με γνώμονα το κέρδος και όχι την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού. Πρώτο βήμα αποτελεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που απηύθυνε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), με την οποία καλεί ιδιώτες (φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες) να υποδείξουν κατάλληλους χώρους για την κατασκευή μονάδων διαχείρισης επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων. Ακόμη και η χωροθέτηση, δηλαδή, της μονάδας διαχείρισης θα γίνει με βάση τις προτάσεις ιδιωτών και δε θα βασίζεται σε έναν ολοκληρωμένο κεντρικό σχεδιασμό...

Οπως αναφέρεται στην προκήρυξη, το αντικείμενο της πρόσκλησης αποτελεί προστάδιο της εκπόνησης μελετών, της κατασκευής, της συντήρησης και λειτουργίας υποδομών μιας «Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Επικίνδυνων Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΟΕΔΕΒΑ), που θα πρέπει να είναι ικανή για την ασφαλή διαχείριση τουλάχιστον 150.000 τόνων επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων κατ' έτος, και, τέλος, θα πρέπει να δύναται να εξυπηρετεί τις βιομηχανικές ζώνες της Δυτικής Αττικής και Σχηματαρίου - Οινοφύτων. Επίσης, παρέχει τη δυνατότητα και για άλλες προτάσεις χωροθέτησης ΟΕΔΕΒΑ και σε άλλες περιοχές (Βόρεια Ελλάδα - Θεσσαλονίκη, Κεντρική Ελλάδα - Βόλος, Δυτική Ελλάδα - Πάτρα κλπ.). Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είναι ελάχιστης δυναμικότητας 50.000 τόνων επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων κατ' έτος.

Οι ιδιώτες ειδικότερα θα πρέπει να υποβάλουν προτάσεις για: Μελέτη, κατασκευή και χρηματοδότηση Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων, λειτουργία και συντήρησή του και την ενδεχόμενη εγκατάσταση επεξεργασίας, μεταφόρτωση και ασφαλή τελική διάθεση των προϊόντων επεξεργασίας, περιβαλλοντική παρακολούθηση των εγκαταστάσεων, κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και ενέργειες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού!

«Είμαστε αντίθετοι γιατί οι ιδιώτες θα λειτουργήσουν με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος», τονίζει στον «Ρ» ο Μπάμπης Ζιώγας, μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΚΚΕ. «Το Κόμμα μας είναι υπέρ της διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου κεντρικού σχεδιασμού που θα αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία και επιστήμη για: Τη μείωση της παραγόμενης ποσότητας και επικινδυνότητας των επικίνδυνων αποβλήτων. Τη βέλτιστη διαχείριση, προεργασία, ανακύκλωση και αξιοποίησή τους. Την ασφαλή διακίνησή τους, με δραστικό περιορισμό της διασυνοριακής μεταφοράς τους σε διακρατικό επίπεδο. Την ασφαλή τελική τους διάθεση. Προτείνουμε τη συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα που θα αναλάβει την υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού με έσοδα που θα προέρχονται από τους ιδιώτες παραγωγούς επικίνδυνων αποβλήτων και από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά το μέρος που αφορά επικίνδυνα απόβλητα που παράγονται από τη δραστηριότητα δημόσιων υγειονομικών και λοιπών μονάδων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ