Παρασκευή 25 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα όξυνση με επίκεντρο την ανατολική Ιερουσαλήμ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Την «έντονη» ανησυχία του για τα σχέδια της δημαρχίας της Ιερουσαλήμ να προχωρήσει σε κατεδάφιση τουλάχιστον 22 παλαιστινιακών σπιτιών στον ανατολικό τομέα της πόλης, στη συνοικία Σιλουάν, προκειμένου ν' αναγερθεί στο συγκεκριμένο σημείο τουριστικό κέντρο, εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Μπαν Γκι Μουν αντέδρασε χτες για πρώτη φορά στα συγκεκριμένα σχέδια, τονίζοντας ότι «καταπατούν το διεθνές δίκαιο και δε βοηθούν καθόλου στις προσπάθειες αναθέρμανσης της ειρηνευτικής διαδικασίας» και επισήμανε ότι η ισραηλινή ηγεσία έχει δεσμευτεί «να μην προχωρήσει σε προκλητικές κινήσεις».

Οι ισραηλινές προκλήσεις, όμως, όσον αφορά στην ανατολική Ιερουσαλήμ δε σταματούν εδώ. Την πλήρη αντίθεσή του στα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης ν' απελάσει τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της «Χαμάς» στην ανατολική Ιερουσαλήμ εξέφρασε χτες ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Πρόκειται για τρεις βουλευτές και έναν πρώην υπουργό τους οποίους οι ισραηλινές αρχές χαρακτηρίζουν «απειλή» επειδή δε δέχονται την προοπτική του διαλόγου με το Ισραήλ, ενώ υπενθυμίζεται ότι και οι τέσσερις είχαν συλληφθεί από τον ισραηλινό στρατό τον Ιούνιο του 2006 και είχαν παραμείνει στις ισραηλινές φυλακές, χωρίς απαγγελία κατηγοριών, επί μακρόν.

Ο Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα ισραηλινά σχέδια, συμπληρώνοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν πρόκειται να τα αποδεχτεί, ούτε να τα προσπεράσει. Επεσήμανε, δε, ότι η υλοποίηση των σχεδίων αυτών, δημιουργεί ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο, με το οποίο οι ισραηλινές αρχές θα μπορούν ν' απελαύνουν Παλαιστινίους που ζουν με ειδική άδεια στην ανατολική Ιερουσαλήμ με σκοπό, σταδιακά, «να καθαρίσει» την Ιερή πόλη από το παλαιστινιακό στοιχείο.

Καταγγελίες από την Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ

Ενώ έχουν ανέβει οι τόνοι στο ζήτημα της ανατολικής Ιερουσαλήμ, σταθερά στο προσκήνιο παραμένει και το θέμα του εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας. Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ Φίλιπο Γκράντι, επανέλαβε ότι ανάγκη είναι «η πλήρης και άνευ όρων άρση του». Υπογράμμισε, δε, ότι οι πρόσφατες ισραηλινές διακηρύξεις περί δήθεν χαλάρωσης του εμπάργκο «παραμένουν μόνο λόγια και κυρίως θέτουν νέα σειρά εμποδίων, που θα πρέπει να λυθούν στην πράξη και ουσιαστικά διατηρούν τις απαγορεύσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ