Τρίτη 29 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Κοντά στο 50% του ΑΕΠ

Ρυθμός αύξησης 2% σε ετήσια βάση

Οι συνθήκες που συνδιαμορφώνουν η καπιταλιστική κρίση και η πρακτική που ακολουθούν οι τραπεζίτες αντανακλώνται και στους ρυθμούς χορήγησης νέων τραπεζικών δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο σε σχετικά σταθερά επίπεδα παραμένουν τα υπόλοιπα των δανείων, που όμως είναι ικανά να συντηρήσουν τα υπερκέρδη των τραπεζών για πολλές δεκαετίες.

Τους τελευταίους μήνες οι εκταμιεύσεις νέων δανείων προς τα νοικοκυριά είναι χαμηλότερες από τις αποπληρωμές κεφαλαίου για τα ήδη υπάρχοντα δάνεια. Οι τραπεζίτες μπροστά στο ενδεχόμενο παραπέρα όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης «κόβουν» πολλούς από τους νέους δανειολήπτες βλέποντας να μεγαλώνουν και οι δυσκολίες των νοικοκυριών στην αποπληρωμή των δόσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας που αφορούν στο μήνα Μάη του 2010:

Νοικοκυριά: Τα υπόλοιπα των δανείων διαμορφώνονται στο αστρονομικό ύψος των 119,35 δισ. ευρώ (από 119,45 δισ. τον αμέσως προηγούμενο μήνα Απρίλη 2010). Σε ετήσια βάση - Μάης 2010 προς Μάη 2009 - εμφανίζεται αύξηση 2%. Τα στεγαστικά δάνεια (81,1 δισ.), για τα οποία οι τράπεζες υποχρεώνουν σε υποθήκες και άλλες νομικές διασφαλίσεις, εμφανίζουν ετήσια αύξηση 3%, σε αντίθεση με τα καταναλωτικά δάνεια (35,2 δισ.) που εμφανίζουν οριακή υποχώρηση 0,1%. Να σημειωθεί πως τα «χρωστούμενα» των νοικοκυριών στις τράπεζες φτάνουν στο 50% του ΑΕΠ.

Επιχειρήσεις: Η μάζα τους διαμορφώνεται στα 136,26 δισ. ευρώ με το ρυθμό της ετήσιας αύξησης να διαμορφώνεται σε 3,4%. Σε αρνητικούς ρυθμούς έχουν περάσει οι κλάδοι της βιομηχανίας (-2%) και του εμπορίου (-1,3%).

Τα συνολικά υπόλοιπα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) φτάνουν στα 255,6 δισ. ευρώ ή στο 106% του ΑΕΠ με ετήσιο ρυθμό αύξησης 2,8%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ