Σάββατο 3 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σφοδροί βομβαρδισμοί κατά Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ

ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και τουρκικού στρατού, εντός και εκτός συνόρων της Τουρκίας. Χτες ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε επίσημα ότι προχώρησε σε εκτεταμένους βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές στο Βόρειο Ιράκ «εναντίον Κούρδων ανταρτών». Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επιχειρήσεις λαμβάνουν μέρος περισσότεροι από 10.000 Τούρκοι στρατιώτες. Οι νέες επιχειρήσεις εναντίον κουρδικών θέσεων στο Βόρειο Ιράκ δικαιολογήθηκαν στο πλαίσιο της αντίδρασης του τουρκικού στρατού στην κλιμάκωση των συγκρούσεων και δη των κουρδικών επιθέσεων σε τουρκικό έδαφος.

Ο στρατός ανακοίνωσε ως επιτυχημένη την επιχείρηση, η οποία χαρακτηρίστηκε ως συνέχεια των συγκρούσεων της Πέμπτης, που είχαν αποτέλεσμα 17 νεκρούς και από τις δύο πλευρές, λέγοντας ότι δεν είχε απώλειες στις τάξεις του.

Η τουρκική κυβέρνηση που προσπαθεί να πείσει ότι προχωρά σε «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις» υπέρ της κουρδικής κοινότητας, για να στηρίξει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, εμφανίζεται να κατηγορείται από την τουρκική κοινή γνώμη ως «αδρανής» απέναντι στις κουρδικές επιθέσεις, αδυνατώντας να απαντήσει αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Φιράτ», ο ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, από τη φυλακή όπου βρίσκεται, εμφανίζεται να ζητά τόσο από την Αγκυρα όσο και από το ΡΚΚ να «προχωρήσουν προς μία διαδικασία μη βίας», προσθέτοντας ότι αν υπάρξει πρωτοβουλία από την τουρκική κυβέρνηση, το ΡΚΚ θα ανταποκριθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ